Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι – Review

Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι 222Το τελευταίο βιβλίο που ολοκλήρωσα μέσα στο 2014 ήταν ένα μικρό και ευχάριστο, χιουμοριστικό θα έλεγε κανείς, βιβλιαράκι, που έχει άμεση σχέση με την αγαπημένη μας ενασχόληση, τα βιβλία. Πρόκειται για μια συλλογή με ατάκες, ως επί το πλείστον αστείες, πελατών βιβλιοπωλείων. Πρόκειται για το «Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι» της Jen Campbell, που εκδόθηκε το 2014 στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στην ουσία η ελληνική έκδοση βασίζεται στα δύο αντίστοιχα βιβλία της συγγραφέως στα αγγλικά, φυσικά, «Weird Things Customers Say In Bookshops» του 2012 και «More Weird Things Customers Say In Bookshops» του 2013.
Είναι ένα μικρό βιβλίο, μόλις 113 σελίδες και αραιογραμμένες και διαβάζεται μέσα σε ένα δίωρο το πολύ. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μετράει τόσο οι ώρες ενασχόλησης όσο το χαμόγελο που θα χαρίσει στον αναγνώστη και η διάθεση να το ανοίξει κανείς ξανά και ξανά για να θυμηθεί κάποια ατάκα που του έκανε εντύπωση.
Εκείνο που είναι σίγουρα παραπλανητικό είναι η ελληνική μετάφραση του τίτλου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι του Μεταίχμιου δεν αρκέστηκαν στη μετάφραση του αγγλικού τίτλου, πχ «Περίεργα πράγματα που λένε οι πελάτες των βιβλιοπωλείων» και θέλησαν να εντυπωσιάσουν με αυτό τον τίτλο. Όπως εύκολα διαπιστώνει όποιος διαβάσει το βιβλίο, οι ατάκες προέρχονται κυρίως από ανθρώπους που μικρή ως καμία σχέση έχουν με τα βιβλία και όχι από βιβλιοφάγους, όπως ο πελάτης που ζητούσε τη συνέχεια του «Ημερολογίου της Άννας Φρανκ» ή αυτός που ζητούσε κάτι με εξώφυλλο που να ταιριάζει με το χαρτί περιτυλίγματος που είχε αγοράσει.

Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι 7122_566Όπως και να έχει πέρασα ένα ευχάριστο απόγευμα μαζί του και βοήθησε να φύγει το 2014 με ένα χαμόγελο στα χείλη. Το συστήνω σε όλους τους βιβλιόφιλους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν δεν γελάσουν θα κουνήσουν το κεφάλι με κατανόηση.
Η συγγραφέας γράφει από προσωπική εμπειρία, καθώς εργάζεται σε βιβλιοπωλείο, ενώ για τις δουλειές της μπορείτε να ενημερωθείτε από την προσωπική της ιστοσελίδα, ενώ η τελευταία της δουλειά είναι το «THE BOOKSHOP BOOK».

 

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments