Ένας θεσμός από τα παλιά, που φαίνεται πως επιστρέφει…

Κινητές βιβλιοθήκες ChVZ1rujwhjo1_500Όταν τα βιβλία ήταν λίγα και ακριβά, οι δημοτικές βιβλιοθήκες ήταν λίγες και η μετακίνηση των ανθρώπων δύσκολη, ο κόσμος διάβαζε με τη βοήθεια της κινητής βιβλιοθήκης. Χρέη κινητής βιβλιοθήκης εκτελούσαν φορτηγά και αυτοκίνητα.

Κινητές βιβλιοθήκες Bronx Bookmobile, 1938Δεκάδες καλοντυμένες κυρίες και παιδιά έκαναν ουρές στις πλατείες δίπλα από τα φορτηγάκια, για να δανειστούν ένα βιβλίο για 2 εβδομάδες. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να μάθουν για διαφορετικούς πολιτισμούς, να ταξιδέψουν σε χώρες μακρινές και να ζήσουν αξέχαστες περιπέτειες!

Μπορεί στις μέρες μας τα πράγματα να είναι πολύ πιο εύκολα, τα βιβλία πιο φτηνά και οι βιβλιοθήκες πολλές, αλλά υπάρχουν ακόμα περιοχές σε όλο τον κόσμο που έχουν ανάγκη τις κινητές βιβλιοθήκες. Τα βιβλία μετακινούντα από χωρίο σε χωριό με τρίκυκλα, ταξιδεύουν στην παραλία με καροτσάκια, ανεβαίνουν σε βουνά με γαϊδουράκια και περνάνε την έρημο με καμήλες!

Κινητές βιβλιοθήκες 1Κινητές βιβλιοθήκες αλαλα2Πρόσφατα οι Βιβλιοσκώληκες εντόπισαν στη Χίο την κινητή βιβλιοθήκη της Χίου, έξω από τη Βιβλιοθήκη Κοραή.    Κινητές βιβλιοθήκες IMG_3177 Κινητές βιβλιοθήκες IMG_3178Η υπεύθυνη μας είπε πως το καλοκαίρι το φορτηγάκι γυρίζει στα απομακρυσμένα χωριά στα βόρεια του νησιού, ενώ το χειμώνα οι επισκέπτεται και τα σχολεία, όπου τα βιβλία δανείζονται για 2 εβδομάδες.

Κινητές βιβλιοθήκες _mj3fn9JDpd1r5vzn3o1_500

Κινητές βιβλιοθήκες bookmobile

ουρά για ένα βιβλίο

Κινητές βιβλιοθήκες kentuky 1938

Kentuky 1938

Κινητές βιβλιοθήκες Tank bookmobile

Ένα τανκ γεμάτο βιβλία! Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι πόλεμοι.

Κινητές βιβλιοθήκες uk

Floating Bookshop στην Αγγλία

Κινητές βιβλιοθήκες bookmobile stop

Στη στάση του bookmobile, με αγκαλίες βιβλίων στα χέρια!

Κινητές βιβλιοθήκες bookmobile2

Public Library στην παιδική χαρά

The following two tabs change content below.
spirou

spirou

Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
wpDiscuz