Άνθρωπος στον Άρη (The Martian) – Review

Το Spoiler Alert διάβασε το Άνθρωπος στον Άρη” (The Martian) για εσάς πριν βγει η ταινία στους κινηματογράφους. Η ιδέα του βιβλίου είναι να απαντήσει στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν ένας άνθρωπος έμενε στον Άρη μόνος του”, και το σημαντικότερο: χωρίς να το θέλει. Ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι βρίσκεται εγκαταλειμμένος στον κόκκινο πλανήτη, αφού όλα πήγαν στραβά στην ανθρώπινη αποστολή της NASA. Η υπόλοιπη ομάδα νόμιζε ότι ήταν νεκρός, αλλά αυτός, λόγω καθαρά τυχερών συγκυριών, έμεινε ζωντανός. Από εκεί ξεκίνησαν τα δυο κυριότερα προβλήματα:

1ον: Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για επικοινωνία με τη Γη ή με το διαστημόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν τα  υπόλοιπα μέλη καθ οδόν για την πατρίδα τους, επειδή έχει καταστραφεί η κεραία του σταθμού.

Άνθρωπος στον Άρη

2ον: Το φαγητό του, όπως επίσης το νερό, δεν είναι αρκετό για να τον κρατήσει ζωντανό μέχρι την προγραμματισμένη επόμενη αποστολή στον Άρη.

Όμως ο αισιόδοξος και αυτοσαρκαστικός χαρακτήρας του ήρωα δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα και, αν αναγνωρίζετε την παρακάτω εισαγωγή:

macgyver-o

θα καταλάβετε ότι γίνεται ο McGyver του διαστήματος, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει όλα τα υλικά που έχει στη διάθεση του για να μείνει ζωντανός. Το βιβλίο λοιπόν, μέσα από καυστικό χιούμορ, διασκεδάζει τον αναγνώστη και χωρίς να το καταλάβει μαθαίνει για το πώς μπορεί η επιστήμη να εξυπηρετήσει στην επιβίωση ενός ανθρώπου:

Άνθρωπος στον Άρη

Ένας αναγνωστικός οργασμός για τον κάθε nerd εκεί έξω λοιπόν. Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο δεν γίνεται καθόλου βαρετό, αλλά το αντίθετο. Ο συγγραφέας προκαλεί τη συγκίνηση, το γέλιο και την αγωνία για το πώς ο ήρωας θα τη βγάλει καθαρή, είτε μέσα από το ημερολόγιο του, είτε από την οπτική γωνία των ανθρώπων στη Γη και σε διάστημα.

Μην περιμένετε όμως υπαρξιακές αναζητήσεις ή εξέλιξη χαρακτήρων όπως περιγράφονται σε βιβλία τύπου Solaris (μια άλλη πρόταση του αρθρογράφου). O συγκεκριμένος αστροναύτης είναι αρκετά κουρασμένος και πεινασμένος για κάτι τέτοιο. Περιέργως, δίνεται μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα ρουτίνας, το πώς μπορεί δηλαδή για έναν άνθρωπο το ημερήσιο άνοιγμα του λάπτοπ για να δει επαναλήψεις αμερικάνικών σειρών, μπορεί να τον βοηθήσει να μην τρελαθεί:

Άνθρωπος στον Άρη Simpsons

Ενδιαφέρον έχει επίσης η ιστορία της έκδοσης του βιβλίου. Αρχικά ο συγγραφέας – προγραμματιστής κάνοντας μπόλικη έρευνα, έχοντας την αστρονομία και την παρακολούθηση των διαστημικών ταξιδιών ως χόμπι, άρχισε να ανεβάζει ένα-ένα τα κεφάλαια στο blog του. Οι αναγνώστες ζήτησαν να τα ανεβάσει σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου στο Amazon για να μπορούν να το διαβάζουν στο e-reader τους. Όταν άρχισε να γίνεται best seller στην αξία των 99 σεντς, οι εκδοτικές εταιρείες πρόσεξαν τελικά αυτό το βιβλίο φαινόμενο κάνοντας υψηλές προσφορές φτάνοντας τα 6 μηδενικά.

Προσωπικά πέρασα πολύ καλά με αυτό το βιβλίο. Όπως πέρασα καλά και με τον «Κόκκινο Άρη» του Κιμ Στάνλεϋ Ρόμπινσον, το οποίο πρέπει να διαβάσετε, ως επόμενο βήμα, αν θέλετε να δείτε τι συμβαίνει αν αυτή τη φορά πάνε να μείνουν 100 επιστήμονες στον Άρη.

Αν πετύχετε το audiobook δοκιμάστε το, γιατί το ζωντανεύει πολύ. Φυσικά, δεν άφησε το Χόλυγουντ ανεκμετάλλευτη αυτήν την ευκαιρία και θα το δείτε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον  Matt Damon το Νοέμβριο αυτού του χρόνου, σύμφωνα με το IMDB.

Αλέξανδρος Ζ.

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Το βιβλίο είναι από τα καλύτερα που διάβασα μέσα στο 2015 με πολλές λεπτομέρειες και καυστικό χιούμορ όπως γράφει και το άρθρο, ανυπομονώ για την ταινία 😀

Αλέξανδρος Ζ.
Αλέξανδρος Ζ.
8 years ago

Η πρόκληση για την ταινία πιστεύω είναι πως θα δείξουν τις σκέψεις του ήρωα και όλες τις υποθέσεις που κάνει μέχρι να φτάσει στην κάθε λύση του προβλήματος. Για να δούμε!

Αλέξανδρος Ζ.
Αλέξανδρος Ζ.
8 years ago

Μόλις συνειδητοποιήσα ότι ο συγγραφέας είναι ο ίδιος συγγραφέας που έγραψε το διάσημο διήγμα: The egg: http://www.galactanet.com/oneoff/theegg_mod.html