“Αυτογονία” του Αύγουστου Κορτώ – Review

"Αυτογονία" του Αύγουστου Κορτώ

Ο τίτλος τα λέει όλα: Τι θα διάλεγε ένας άνθρωπος που αυτοκτόνησε αν, στον άλλο κόσμο, του δινόταν η δυνατότητα να ξαναγεννηθεί;

Αυτό είναι το ερώτημα που πραγματεύεται ο Αύγουστος Κορτώ στο τελευταίο του βιβλίο, γραμμένο σε μορφή θεατρικού σεναρίου.

Ανεβάζοντας στη σκηνή τρεις διάσημες χειρίστριες του λόγου και της τέχνης, τη Βιρτζίνια Γουλφ, τη Σύλβια Πλαθ και τη Σάρα Κέιν, οι οποίες οδηγήθηκαν και οι τρεις στην αυτοχειρία, συγκρούει τα θέλω τους από τη ζωή και τον θάνατο.
Δίπλα τους θα σταθεί ως σύμβουλος και καθοδηγητής κάποιος Κώστας, ο οποίος δείχνει να είναι υπηρέτης του Θεού, σε μια δοκιμασία φαινομενικά λυτρωτική, ώστε να επιλέξουν αν και με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν στη ζωή.

Μα η επιστροφή στη ζωή, και εδώ είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία, δεν είναι μια διαδικασία που τους εγγυάται τη μορφή, τις αναμνήσεις ή την ταυτότητά τους. Εκεί λοιπόν είναι το ζουμί του βιβλίου, το οποίο και απήλαυσα ως τροφή φιλοσοφικής έρευνας και επιβεβαίωση ύπαρξης σύγχρονων στοχαστών, διότι ο συγγραφέας αντιστρέφει την κατάσταση της εν ζωή επιλογής τους. Πλέον, τους δίνεται η πραγματική ελευθερία επιλογής. Θέλω να γεννηθώ;

Χαρακτηριστικό απόσπασμα του παραπάνω ερωτήματος είναι το ακόλουθο:
«Ξέρω περίπου πως είναι η ζωή, και ξέρω περίπου πώς είναι ο θάνατος. Το ζήτημα είναι ποιο από τα δύο έχω την περιέργεια να εξετάσω περισσότερο»

Η επιλογή των συγκεκριμένων χαρακτήρων δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού, μέσα από την γνησιότητα της ψυχής και του χρονικού χάσματος μεταξύ τους, ξεσκεπάζονται όλοι οι προβληματισμοί, για να μείνουν στο τέλος μόνο αυτοί που αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

Ήταν αδύνατο να αντισταθώ στην επιλογή του από το ράφι όταν διάβασα τον τίτλο, και ευτυχώς δικαιώθηκα.

 

Μανώλης Σιμιτσάκης – Συγγραφεάς

About The Author

Μανώλης Σιμιτσάκης Ο Μανώλης Σιμιτσάκης γεννήθηκε τον Μάρτιο του 82 και μεγάλωσε στον Άλιμο. Από όλες τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, στα εφηβικά του χρόνια επέλεξε να ασχοληθεί με την ποίηση και τη μουσική, ενώ αργότερα ένιωσε την ανάγκη να γράψει κάτι μεγαλύτερο. Αυτό το κάτι ήταν η Τριλογία βιβλίων «Το δέντρο του Άραϋ». Ακόμη μια αγαπημένη του ασχολία είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με τον κόσμο της φαντασίας, οι περίπατοι στη φύση και οι έρευνες σε μυστήριους τόπους – παρέα με το φλάουτό του και ψάχνοντας για ξωτικά! Τα βιβλία που ανάγουν το πνεύμα είναι που λατρεύει περισσότερο, και δεν ξεχωρίζει κανένα από αυτά, ενώ έχει παρακολουθήσει άπειρες φορές τις ταινίες «The fountain», «The dead poets Society», αλλά και άλλες που είναι πολύ πιο ρηχές – κάτι υπάρχει σε αυτές που τον κάνουν να τις λατρεύει, αλλά ακόμη δεν το έχει ανακαλύψει! Ένα απόγευμα με τους δημιουργούς του SpoilerAlert.gr σε μια γλυκοκαφεδοχυμοβιβλιοσυζητησοσυνάντηση(!) ήταν η αρχή της συνεργασίας του με τον ψυχαγωγικό αυτό χώρο.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments