Κινηματογράφοι drive-in – η ιστορία τους.

Ο πρώτος κινηματογράφος τύπου μικτού drive-in δημιουργήθηκε στο New Mexico, τον Αρπίλιο του 1915, ενώ το 1921 άνοιξε στο Texas ο πρώτος καθαρά drive-in κινηματογράφος. Οι θεατές έβλεπαν μέσα από τα αυτοκίνητά τους ταινίες βωβού κινηματογράφου. Τα drive-in κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου χημικών στο New Jersey το 1932 και η πρώτη ταινία που παίχτηκε εκεί ήταν το “Wives Beware” του 1932.

Η ιδέα ήταν να μπορεί κανείς να δει μια ταινία μέσα από το αυτοκίνητό του ώστε να έχει μεγαλύτερη άνεση. Το σλόγκαν του πρώτου drive-in ήταν “Όλη η οικογένεια είναι ευπρόσδεκτη, όσο φασαριόζικα κι αν είναι τα παιδιά σας”. Και πράγματι, αυτό ήταν που έφερε μεγάλη επιτυχία αρχικά στα σινεμά drive-in: οι οικογένειες μπορούσαν να φροντίσουν τα παιδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο και ταυτόχρονα να βλέπουν ταινίες.

Κινηματογράφοι drive-in 08

Ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι θεατές ήταν η δυσκολία να ακούσουν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα, την ταινία. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αρχικά με μία σειρά ηχείων μπροστά από την πρώτη γραμμή αυτοκινήτων. Το 1941 όμως δόθηκε μια καλύτερη λύση, με την εμφάνιση των πρώτων -ατομικών για κάθε αυτοκίνητο- ηχείων, που έδιναν και δυνατότητα αυξομοίωσης του ήχου από κάθε χρήστη.

Κινηματογράφοι drive-in 08_05563019

Κινηματογράφοι drive-in

Πολλά drive-in χρησιμοποίησαν διάφορα τρικς για να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους. Εκτός από πληθώρα σνακς, κάποιοι πρόσφεραν ασυνήθιστα αξιοθέτα (όπως μικρούς ζωολογικούς κήπους), προσωπικές εμφανίσεις των ηθοποιών που πρωταγωνιστούσαν στις ταινίες της εποχής ή μικρές συναυλίες συγκροτημάτων, που δίνονταν πριν την προβολή.

Κινηματογράφοι drive-in

Λόγω της φύσης των drive-in κινηματογράφων, η ταινία δε μπορούσε να ξεκινήσει πριν τη δύση του ηλίου, γεγονός που εμπόδιζε τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν πάνω από 2 προβολές ταινιών την ημέρα, κι αυτό σήμαινε λιγότερα χρήματα. Κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τέντες και σκίαστρα πάνω από τις οθόνες, ώστε να γίνει δυνατή η προβολή ταινιών ακόμα και την ημέρα, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

Κινηματογράφοι drive-in 12_113044570

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τα drive-in έφτασαν στο απόγειό τους, και υπήρχαν 4.000 στην Αμερική μονάχα. Το μεγαλύτερο ήταν στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και μπορούσε να χωρέσει 2.500 αυτοκίνητα!

Κινηματογράφοι drive-in

Οι έφηβοι που μπορούσαν να οδηγήσουν αυτοκίνητο, έβρισκαν την παρακολούθηση μιας ταινίας σε drive-in ως το ιδανικό ραντεβού, αφού οι εποχές ήταν πιο δύσκολες για ένα ζευγάρι που ήθελε να έχει το χώρο του και εκεί ήταν προστατευμένοι από τα βλέμματα όλων.

Κινηματογράφοι drive-in

Σιγά σιγά όμως, και για αυτό ακριβώς το λόγο, τα drive-in άρχισαν να θεωρούνται ανήθικα. Στη δεκαετία του ’70 πια, όταν άρχισαν να παρακμάζουν, πολλές φορές έκαναν προβολές ταινιών πορνό με σκοπό να αυξήσουν την πελατεία τους.

Κινηματογράφοι drive-in

Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τις δυνατότητες για προβολές 3D και τους πολυκινηματογράφους, πολύ λιγότερα drive-in παραμένουν ανοιχτά.

Κινηματογράφοι drive-in

πηγή: LIFE MAGAZINE

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments