Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία

Ο Άνθρωπος από την Γαλλία french_connection

Βρισκόμαστε πίσω στο 1971. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης William Friedkin, δεν έχει διαβάσει ακόμη για τον εξορκιστή του William Blatty, ούτε και για το ψωνιστήρι του Gerald Walker. Αντίθετα, αποφασίζει να γυρίσει τον Άνθρωπο από την Γαλλία, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα (μια φράση που εκείνες τις δεκαετίες δεν ήταν κλισέ) και συγκεκριμένα στο non fiction βιβλίο του Robin Moore.

Ο Άνθρωπος από την Γαλλία william-friedkin (2)

 H ιστορία αφορά δύο αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών της Νέας Υόρκης, τους ”Popeye” Doyle και ”Cloudy” Russo, και την προσπάθεια τους να συλλάβουν κύκλωμα από την Γαλλία  που εισάγει ναρκωτικά στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια αρκετά πεσιμιστική περιπέτεια που έκανε μεγάλη αίσθηση την χρονιά που προβλήθηκε στις αίθουσες αλλά και αργότερα άφησε το στίγμα της και επηρέασε το είδος των αστυνομικών ταινιών.Κέρδισε 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης ταινίας.

Ο Friedkin, καταφέρνει να διασκευάσει και να μεταφέρει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του ομώνυμου βιβλίου, κινηματογραφώντας με ρεαλισμό  ένα εξαιρετικά για τα δεδομένα της εποχής σκληρό αστυνομικό θρίλερ.Διαλέγει τελικά να δώσει τον ρόλο του σκληροτράχηλου αστυνομικού Doyle στον Gene Hackman, απορρίπτοντας τον απαγορευτικό για το budget της ταινίας Steve McQueen (νομίζω δεν χρειάζονται συστάσεις) και έτσι του δίνει την ευκαιρία να χαρίσει στο κοινό ένα -cult πια- κινηματογραφικό ήρωα σε μερικές κλασσικές σκηνές. Η ερμηνεία του Hackman του έδωσε το Όσκαρ εκείνης της χρονιάς, και όντως είναι μεστή και στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ταινία, αν και προσωπικά θα ήθελα να δώ νικητή τον Malcom McDowell και τον ήρωα του Clockwork Orange που αγνοήθηκε αναπάντεχα από τις λίστες της Ακαδημίας ( αλλά δεν θα αγνοηθεί από το Retroscope).

Ο Άνθρωπος από την Γαλλία Gene_Hackman_in_-The_French_Connection-_(screenshot)

Ιλιγγιώδεις λήψεις, χαρακτήρες και γεγονότα που υπογραμμίζουν μια αληθινή απεικόνιση των

δρόμων και της ζωής μιας σύγχρονης διεφθαρμένης μητρόπολης όπως η Νέα Υόρκη, και ερμηνείες που σκιαγραφούν την θεματική του φανατισμού και της ανθρώπινης εμμονής πέρα από τα όρια της ηθικής και του νόμου, αποτελούν στοιχεία που ξεχώρισαν τον Άνθρωπο από την Γαλλία και τον τοποθέτησαν στο κλειστό κλαμπ των ταινιών που προχώρησαν το σινεμά παρακάτω.

Δείτε το !!

 zgou

Ρίξτε μια ματιά κι εδώ...

About The Author

zgou Ο Ζgou είναι θύμα της ποπ κουλτούρας. Έμαθε να δένει τα κορδόνια του την μέρα που είδε το Stand by me. Έχει δύο άσπρες τρίχες στα μαλλιά, ενώ στην φέτα επιλέγει να μην βάζει ρίγανη. Μουσικόφιλος, φανατικός σινεφίλ και series maniac, ονειρεύεται μια μέρα να γίνει άνω τελεία σε κείμενο του Ηλία Φραγκούλη.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments