Επτά συμβουλές για να ξεπεράσετε το reader’s block

reader's blokΑν έχετε βρεθεί ποτέ στη δυσάρεστη θέση να θέλετε να διαβάσετε, αλλά όλο να το αναβάλετε, να σας καλούν τόσα βιβλία από το ράφια, αλλά εσείς να κάνετε πως δεν ακούτε ή ο σελιδοδείκτης να σας θωρεί ακίνητος και αλλού να τρέχει ο λογισμός σας, μην ανησυχείτε! Απλά, όπως οι συγγραφείς παθαίνουν writer’s block και τους κατατρέχουν οι λευκές σελίδες, έτσι και οι αναγνώστες μπορούν να βρεθούν μπροστά σε αναγνωστικό κενό.
Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα το ξεπεράσετε:

1. Χαλαρώστε! Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά το άγχος δε βοηθά καθόλου! Έχουμε που έχουμε ένα σωρό από δαύτο, δε χρειάζεται να βάζουμε άγχος και για το χόμπυ μας. Αποφύγετε να σκέφτεστε πόσα αδιάβαστα έχουν μαζευτεί και πόσα βιβλία έχουν διαβάσει οι κολλητοί σας. Ο καθένας έχει τους ρυθμούς του και στο κάτω κάτω δεν κάνουμε αγώνες. Άλλωστε ένα διάλειμμα το δικαιούμαστε!

2. Διαβάστε κάτι τελείως ελαφρύ και διασκεδαστικό! Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό για το αγαπημένο σας χόμπυ, διαβάστε κάποια κόμικ ή κάποια ευθυμογραφήματα. Υπάρχουν πολλά μικρά σε έκταση χιουμοριστικά βιβλία που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Ακόμα και ένα λεύκωμα, με ωραίες φωτογραφίες και μικρά κείμενα μπορεί να βοηθήσει.

3. Η υπερπροσφορά σκοτώνει τη διάθεση! Μπορεί να ακούγεται αιρετικό, αλλά μην αγοράζετε ό,τι βιβλίο βρείτε μπροστά σας (είναι και αντιοικονομικό στις μέρες που ζούμε). Εκτός και αν βρήκατε το τελευταίο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Οδύσσειας με ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα σε τιμή χώμα, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν τα βιβλία από τα ράφια! Κάντε μια λίστα μελλοντικών αγορών και ξαναδείτε τη μετά από λίγο καιρό! Όσο λιγότερα βιβλία στην αναμονή, τόσο πιο εύκολα θα επιλέξετε το επόμενο.

4. Εστιάστε! Η πολλή πληροφόρηση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και οι λίστες των βιβλίων προς ανάγνωση όλο και μεγαλώνουν. Είπαμε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις, τις εκδόσεις και τις αναγνωστικές προτιμήσεις των φίλων σας, αλλά μην ανατρέπετε συνέχεια το πρόγραμμά σας. Κάθε μέρα όλο και κάποια καινούρια πρόταση θα σας γίνει, κάτι καινούριο και πάει λέγοντας. Αποφασίστε σε βάθος 1-2 βιβλίων, αγοράστε αυτά και μόνο αυτά (κάτι μας είπες τώρα) και τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε μετά με τη σειρά τους.

5. Αλλάξτε είδος! Πολλές φορές η συνεχής ενασχόληση με το αγαπημένο μας είδος λογοτεχνίας αφήνει την αίσθηση ότι τα έχουμε δει όλα και δύσκολα μας συγκινεί κάτι από αυτά που μας περιμένουν στα ράφια. Ειδικά μετά από κάποιο εξαιρετικό βιβλίο / σειρά είναι δύσκολο να διαλέξουμε το επόμενο, καθώς όλα θα μας φαίνονται “λίγα”. Τολμήστε και αλλάξτε λογοτεχνικό είδος και ανακαλύψτε νέους ορίζοντες!

6. Γράψτε! Εντάξει δεν είπαμε να γίνετε συγγραφείς (γιατί όχι, όμως;) αλλά αφού δε διαβάζετε, αξιοποιήστε το χρόνο σας. Αντί να κοιτάτε με απαθές βλέμμα τα ράφια της βιβλιοθήκης σας, μπείτε στο αγαπημένο σας online βιβλιοφιλικό φόρουμ και γράψτε, (όχι απαραίτητα τον πόνο σας). Αφήστε μια κριτική, συμμετέχετε σε μια συζήτηση, δώστε μια συμβουλή. Γράφοντας για αυτά που σας αρέσουν ή και όχι, θα αρχίσετε να βλέπετε πιο καθαρά. Αφήστε που θα βρείτε και συμπαράσταση από ομοιοπαθείς!

7. Μιλήστε! Με τους φίλους σας, το έτερον ήμισυ (ή τα έτερα τρίτα, τέταρτα κλπ εδώ δεν κρίνουμε κανέναν), τους συναδέλφους. Δεν είναι ανάγκη να είναι και αυτοί βιβλιόφιλοι, πάντα μπορείτε να πείτε δυο κουβέντες για κάποιο βιβλίο. Άλλωστε και εσείς τους ακούτε (λέμε τώρα) όταν σας μιλούν για τις δικές τους ασχολίες. Στην ανάγκη μιλήστε στους πωλητές στο αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και σύντομα θα είστε και πάλι σε φόρμα! Και μην ξεχάσετε να μας γράψετε και τις δικές σας εμπειρίες, αν έχετε, και τι σας βοήθησε να ξεπεράσετε το μπλοκάρισμα!

Mike

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments