“Ο Ερωτόκριτος” έγινε graphic novel

Ερωτόκριτος

Ήκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα,
π’ ο κύρης σου μ’ εξόρισε σ’ τση ξενιτιάς τη στράτα; 

Τέσσερεις μέρες μοναχά μού δωκε ν’ ανιμένω
Κι απόκει να ξενητευτώ πολλά μακρά να πηαίνω

και πώς να σ’ αποχωριστώ, και πώς να σου μακρύνω,
και πώς να ζήσω δίχως σου στο ξορισμόν εκείνο;

Κάπως έτσι περιγράφεται ο έρωτας του Ερωτόκριτου για την Αρετούσα από τον Βιτσέντζο Κορνάρο μέσα στους 10.012 (!) ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους. Ένα κλασσικό πλέον έργο που μπορούμε, χάρη στις εκδόσεις Polaris και τους Γ. Γούση, Δ. Παπαμάρκο και Γ. Ράγκο, να κρατάμε στα χέρια μας οπτικοποιημένο.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα, σε μια εποχή που δεν προσδιορίζεται, αλλά συγκεντρώνει αναφορές σε διάφορες χρονικές περιόδους και περιοχές (συνδιάζει αρχαία ελληνικά βιώματα και ευρωπαϊκά έθιμα, όπως η κονταρομαχία). Ολόκληρο το έργο χωρίζεται σε πέντε ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές, το βασιλιά Ηρακλή και τη σύζυγό του, με την οποία αποκτούν μια κόρη, την Αρετούσα. Την πριγκιποπούλα ερωτεύεται ο Ερωτόκριτος, γιος του έμπιστου συμβούλου του βασιλιά. Προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της, κάθε βράδυ εμφανίζεται κρυφά κάτω από το παράθυρό της τραγουδώντας για τα συναισθήματά του. Ο βασιλιάς όμως δεν αργεί να το καταλάβει και στέλνει τη φρουρά του να συλλάβουν τον επίδοξο τροβαδούρο. Ύστερα από μάχη μαζί τους, ο Ερωτόκριτος με τον κολλητό του φίλο τους τραυματίζουν θανάσιμα. Σε αυτό το σημείο ο νεαρός καταλαβαίνει πως ο έρωτάς του για την Αρετούσα δε θα μπορέσει ποτέ να ευδοκιμήσει και φεύγει καταπονημένος για τη Χαλκίδα.

Στη δεύτερη ενότητα, ο βασιλιάς Ηρακλής οργανώνει κονταρομαχία για να κάνει την κόρη του χαρούμενη, προσκαλώντας βασιλόπουλα από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Νικητής, όπως πολύ καλά φαντάζεστε, είναι ο Ερωτόκριτος.

Στην τρίτη ενότητα, ύστερα από μερικές ακόμη συναντήσεις του νεαρού ζευγαριού κάτω από το παράθυρο της Αρετούσας, ο Ερωτόκριτος πείθεται τελικά να παρουσιαστεί μπροστά στο βασιλιά και να ζητήσει επίσημα να την παντρευτεί. Ο Ηρακλής όμως εξοργίζεται με τον ταπεινής καταγωγής νεαρό που τολμάει να διεκδικήσει την κόρη του και τον εξορίζει. Προτού εκείνος φύγει, αρραβωνιάζεται κρυφά με την αγαπημένη του (όπου αναφέρονται και οι στίχοι στην αρχή της ανάρτησης).

Στην τέταρτη ενότητα, ο βασιλιάς παρουσιάζει στην κόρη του έναν ευγενή που θεωρεί αντάξιο σύζυγο. Εκείνη αρνείται το γάμο κι έτσι φυλακίζεται μαζί με την πιστή παραμάνα της. Ύστερα από κάμποσα χρόνια, οι Βλάχοι πολιορκούν την Αθήνα, η οποία μοιάζει καταδικασμένη, όταν ένας ξένος εμφανίζεται ως “από μηχανής θεός” για να σώσει την πόλη και το βασιλιά από θάνατο.
Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα, ο βασιλιάς Ηρακλής για να ευχαριστήσει τον ξένο που τους έσωσε, του δωρίζει ό,τι εκείνος θελήσει. Ο ξένος ζητάει την πριγκιποπούλα για σύζυγό του. Η Αρετούσα όμως αρνείται πεισματικά, πιστή στον έρωτά της για τον Ερωτόκριτο. Τελικά, τα μάγια λύνονται και αποκαλύπτεται πως ο ξένος ήταν ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος. Οι δύο ερωτευμένοι παντρεύονται και κυβερνούν μαζί την Αθήνα.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία του Ερωτόκριτου. Μια ιστορία αγάπης που γίνεται graphic novel και καταφέρνει να κερδίσει τόσο το λογοτεχνικό κοινό όσο και τους αναγνώστες των κόμικς, όπως άλλωστε δήλωσε πως ήθελαν να επιτύχουν ο κ. Ράγκος. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες στη διασκευή είναι η νεοελληνική, ενώ για τα σημεία που αφηγείται ο Β.Κορνάρος την εξέλιξη της υπόθεσης χρησιμοποίησαν στίχους από το αρχικό κείμενο. Οι δημιουργοί έπρεπε να μελετήσουν διάφορους πολιτισμούς και εποχές για να απεικονίσουν ένα ολότελα φανταστικό περιβάλλον. Με μεγάλη μαεστρία μας παραδίδουν ένα κλασσικό αριστούργημα, διασκευασμένο οπτικά ώστε να συμβαδίζει επάξια με τη σύγχρονη γενιά των graphic novels. Η ποιότητα του εντύπου και του εξωφύλλου είναι επίσης άριστη. Δικαίως “Ο Ερωτόκριτος” χαρακτηρίστηκε ως το ελληνικό “Game of Thrones”, αφού συνδιάζει το φαντασιακό ιπποτικό ρομάντζο με τον ελληνικό χαρακτήρα, ο οποίος πηγάζει τόσο μέσα από τους χαρακτήρες και τα χρώματα όσο και από την αφήγηση και τα κείμενα. Είναι ένα “βιβλίο” που από το εξώφυλλο σου τραβάει την προσοχή για να σε “ρουφήξουν” στη συνέχεια οι περίτεχνες σελίδες του.

Κάρμεν Κ.

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments