Η πόλη και η πόλη – Review

Ένα βιβλίο που δεν μπορεί να γίνει ποτέ ταινία, αλλά θυμίζει μια που έχει γίνει ήδη. Πώς γίνεται εξάλλου να κάνεις το θεατή να βλέπει ένα κτίριο και να μην το βλέπει; Να βλέπεις κάποιον που περπατά δίπλα σου, αλλά να μην τον βλέπεις; Ίσως μια ταινία που έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο ώστε να δείξει τον διαχωρισμό των δυο τόσο κοντινών κόσμων, αλλά συγχρόνως τόσο μακρινών είναι το Upside Down (2012). Εκεί έχουμε δυο κόσμους. Ο ένας είναι ακριβώς από πάνω από τον άλλον, αλλά αναποδογυρισμένος! Ίσως αν σήκωνες το χέρι σου ψηλά να μπορούσες να αγγίξεις το κεφάλι κάποιου από την αναποδογυρισμένη πόλη.

Η πόλη και η πόλη escher1 Όπως κι εκεί απαγορεύεται η άμεση επικοινωνία μεταξύ των δυο κόσμων, έτσι και στο βιβλίο απαγορεύεται ακόμα και η αναγνώριση, η θέαση κάποιου κτιρίου ή ανθρώπου από την άλλη πόλη. Ας είναι ακριβώς δίπλα σου. Ας είναι και το γειτονικό σου διαμέρισμα. (Εδώ οι διαφορετικοί κόσμοι δεν είναι αναποδογυρισμένοι, μόνο αλληλομπλεγμένοι.) Ώσπου ένας φόνος διαπράττεται με το πτώμα να βρίσκεται στη μια πόλη που φαίνεται να ανήκει στο πρώην ανατολικό μπλοκ και τον πανέξυπνο ντετέκτιβ Μπόρλου να προσπαθεί να τον εξιχνιάσει μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες.
Η πόλη και η πόλη slide_349810_3746402_freeΔράση μέχρι το τέλος του βιβλίου, μυστήριο και αγωνία σε ένα βιβλίο γεμάτο πλοκή. Αλλά και γεμάτο συμβολισμούς, κυρίως πολιτικούς και πολιτιστικούς μιλώντας με το δικό του τρόπο για άλλο ένα χωρισμένο Βερολίνο, μια άλλη πρώην Γιουγκοσλαβία, μια άλλη Γάζα.

Αλέξανδρος Ζ.

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Πηγή The following two tabs change content below. […]

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
8 years ago

http://i.imgur.com/HZBFNP3.jpg αν διαβάσετε το βιβλίο θα καταλάβετε