Προοικονομία στο Breaking Bad

Τον όρο προοικονομία τον είχα πρωτοσυναντήσει στο σχολείο, στην Ομήρου Οδύσσεια. Σύμφωνα με τη σχετικό ορισμό είναι “η τακτοποίηση και η παρουσίαση της πλοκής του έργου με τέτοιο τρόπο, ώστε τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα και να έρθουν με φυσικό τρόπο.” Οι αντιπαραβολές που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο δεν είναι ακριβώς αυτό βέβαια, μιας και πρόκειται για λεπτομέρειες που αντιλαμβάνεται κάποιος μόνο όταν η πλοκή εξελιχθεί , και πολλές φορές μπορεί να μείνουν ακόμη απαρατήρητες ακόμη και μετά από μια δεύτερη ανάγνωση του έργου. Ο αγγλικός όρος “foreshadowing” μάλλον είναι πιο χαρακτηριστικός.

Όπως και νά ‘χει το Breaking Bad εκτός από τη φοβερή πλοκή, την πρωτοφανή για τηλεοπτική σειρά σκηνοθεσία και τις οσκαρικές ερμηνείες, μας χάρισε πολλές εξαιρετικές και αξιοσημείωτες τέτοιες στιγμές. Κάποιες από αυτές τις αντιλήφθηκα όταν έβλεπα τη σειρά, άλλες τις ανακάλυψα διαβάζοντας σχετικά σχόλια στο Reddit, και τις μάζεψα όλες μαζί εδώ για να μας θυμίσουν πόσο καλή δουλεία έκανε ο Vince Gilligan και οι υπόλοιποι συγγραφείς της σειράς.

Ο Jesse βλέπει τον Skinny Pete να λιώνει ένα ζουζούνι, ενώ στο τέλος του επεισοδίου βλέπει την ναρκομανή να λιώνει το κεφάλι του άντρα της με το ATM.

a1

a2Στην αρχή του επεισοδίου που πεθαίνει η Jane ( η κοπέλα του Jesse) δείχνει τον Walter να βάζει την κόρη του για ύπνο και να της βάζει μια πετσέτα στο προσκεφάλι της για να μην πάθει αναρρόφηση, ενώ στο τέλος βλέπει την Jane να πεθαίνει και στέκεται απλός παρατηρητής.

b1

b2
Στο πρώτο επεισόδιο της τέταρτης σεζόν, πάνω στο ράφι του σχορεμένου του Gale βλέπουμε πώς θα γίνει το πρόσωπο του Gus στο τελευταίο επεισόδιο. Ίσως λίγο τραβηγμένο, αλλά είναι δυνατόν να είναι σύμπτωση;!

c1

c2

Ο Badger περιγράφει το επεισόδιο που θα γύριζε εκείνος στο Star Trek – μια σκηνή εκ πρώτης όψεως άκυρη, που προσδίδει μεν ένα geek χαρακτήρα στο επεισόδιο, παραπέμπει κατά τη γνώμη μου και στους χαρακτηριστικούς μακροσκελείς και άσχετους με την υπόθεση διαλόγους που χρησιμοποιεί ο Tarantino στις ταινίες του, αλλά παρόλαυτα φαίνεται να κατέχει περίεργα πολύ χρόνο από το επεισόδιο. Στο reddit κυκλοφορεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική θεωρία που συνδέει αυτό το φανταστικό επεισόδιο του Star Trek , με το Finale του Breaking Bad.

O Captain Kirk είναι ο Hank, ο Spock είναι ο Walt, o Chekov είναι ο Jack (o αρχιναζί) και ο Scotty είναι o Todd.

badger

Λέει λοιπόν ο Skinny Pete ( o άλλος φίλος του Jesse) : «Μα πώς είναι δυνατόν και κερδίζει ο Spock τον Kirk;» Πώς θα ήταν δυνατόν τελικά να «νικήσει» ο Walt τον Hank που όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ήταν ο καλός της υπόθεσης; Κι όμως εν τέλει επικρατεί – κι ας έγινε με τρόπο που δεν ήθελε. Οπότε μένουν στο παιχνίδι αυτός και ο Jack. Ο Walt είναι φανερά εξυπνότερος από τον Jack και χρησιμοποιεί το μυαλό του για να πετύχει το στόχο του – ο Badger περιγράφει το “Vulcan mind-power” του Spock. Παρόλα αυτά προσωρινά ο Chekov (Jack) φαίνεται να κερδίζει. Ο Chekov και ο Scotty «κλέβουν». Ακόμα και για την «γκρίζα» ηθική της σειράς ο Todd και ο Jack είναι καθάρματα και δεν ακολουθούν κανένα «ηθικό κανόνα».

Ο Walter θα έχανε αλλά ο Todd έκανε ένα λάθος. Συνεργάστηκε με τη Lydia και ήταν πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει κοντά του, και γι’ αυτό επέμεινε να συνεχίσουν να μαγειρεύουν meth. Κι έτσι γνώριζε ο Walt πού να τους βρει. Στο τέλος ο Jack φτύνει αίμα ακριβώς όπως ο Chekov. O Walt καταφέρνει να κερδίσει (πετυχαίνει το στόχο του αν μη τι άλλο…) όπως ο Spock. O Hank πεθαίνει όπως ο Kirk. Τέλος κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης ο Jesse φεύγει και ο Badger του λέει : «που πας εσύ; Θα χάσεις το καλύτερο!». Ο Jesse όντως είναι αμέτοχος στην όλη φάση, και επιλέγει να είναι και αμέτοχος όταν ο Walter του λέει να τον σκοτώσει. Απλά μπαίνει στο αμάξι και φεύγει…
Και το πιο βασικό… Τρώνε BLUEberry pie… :p

Και κάποια πιο προφανή και μακροπρόθεσμα…

Όταν η Skyler πάει στου Jesse και του λέει να σταματήσει να πουλάει στον άντρα της “μαριχουάνα” του λέει : “Αν δεν μείνεις μακριά από τον Walt … θα το μετανιώσεις πικρά…”

skyler

Και φυσικά:

last

“Chemistry is the study of transformation.”
“The faster the change, the more violent the reaction”
“It’s about growth…Then decay”

Walter White S1 Ep1

About The Author

Γιώργος Βορριάς O αρχισυντάκτης του Spoileralert.gr τα τελευταία 25 χρόνια κυκλοφορεί ανάμεσά μας με μια κάμερα, μαζεύοντας υλικό για μοντάζ. Από το 2006 άρχισε να ανεβάζει βίντεο και στο YouTube με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα...
Tο SpoilerAlert.gr το ξεκίνησε διστακτικά, γιατί δεν περίμενε να το βλέπουν ούτε οι φίλοι του, και φοβόταν πως θα βαριόταν γρήγορα.
Αρκετά χρόνια, και 350+ βίντεο αργότερα, μάλλον βγήκε λάθος, τουλάχιστον στο δεύτερο :p Έχει φτιάξει το κανάλι, τη σελίδα, κάνει το Pop-Corn Maniac, και μοντάρει Επεισοδιακούς, Καρικατούρες και διάφορα Specials.
  • Αγαπημένη ταινία: Έχει αναφέρει ήδη 50 στα βίντεο του, αλλά μάλλον ξεχωρίζει το "The Fountain"
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δεν είναι πολύ διαβαστερός, αλλά τα βιβλία του George Orwell τα χει λιώσει.
  • Παιδικός (και παντοτινός) Σούπερ- ήρωας: Al Bundy
  • Αγαπημένο ζώοΙπποπόταμος. H ενσάρκωση του "Zero Fucks Given"
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments