Αγαπημένα των Αγαπημένων #1: George R.R. Martin και φίλοι

Προτάσεις βιβλίων από τον George R.R. Martin

Όταν ο George R.R. Martin προτείνει βιβλία για όσους είναι συγγραφείς και λάτρεις του φανταστικού, θα ήταν καλό να δώσουμε προσοχή. Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους του: Joe Abercrombie, Lev Grossman, Diana Gabaldon και Patrick Rothfuss. Αφού ξεχώρισαν το “Ruler of the Realm” ως προς τον τρόπο που διαρθρώνεται ο επικός αυτός κόσμος και η αφήγησή του, οι πέντε συγγραφείς μίλησαν γενικά για τα βιβλία σε ένα πάνελ στο comic-con του San Diego. Παρακάτω βρίσκονται οι πρώτες επιλογές τους:

Ο Joe Abercrombie, συγγραφέας του Half a King προτείνει:
«Το βιβλίο του Jeff VanderMeer, Annihilation, γιατί τον αγαπάω ως συγγραφέα. Δημιουργεί μια περίεργη μυθοπλασία, πολύ δύσκολη να κατηγοριοποιηθεί. Συνήθως η δουλειά του είναι εξαιρετική για λάτρεις των μυκήτων, οπότε εάν σας αρέσουν τα μανιτάρια – μάλλον τα έξυπνα μανιτάρια – αυτός γράφει για εσάς.»

Ο Lev Grossman, δημιουργός του The Magicians, προτείνει:
«Το Life After Life της Kate Atkinson. Όταν άκουσα ότι έγραφε ένα βιβλίο χωρίς τον Jackson – Brodie, σήκωσα τα χέρια μου αηδιασμένος. Όμως, πήγα και το αγόρασα παρ’ όλα αυτά και ήταν φανταστικό. Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα.
«Και υπάρχει ένα βιβλίο που λέγεται Whiskey Tango Foxtrot από τον David Shafer. Είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα με το δικό μου (The Magician’s Land). Μην αγοράσετε το δικό του, αγοράστε το δικό μου. Όμως μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη χαρτόδετη έκδοσή του, είναι απίστευτα ιδιοφυές.»

Η Diana Gabaldon, συγγραφέας του Outlander, προτείνει:
«Σε όσους αρέσουν οι σειρές βιβλίων, συνιστώ Phil Rickman. Γράφει μια σειρά φαινομενικά αστυνομικών μυθιστορημάτων, με κεντρικό χαρακτήρα μία Αγγλικανή εφημέριο, τη Merrily Watkins. Είναι χήρα, με μια αντιπαθητική έφηβη κόρη, και είναι επίσης η επίσημη εξορκίστρια στο ναό Diocese του Hereford. Το στοιχείο του υπερφυσικού υφαίνεται στα βιβλία με έντονο τρόπο, μαζί με πολλά άλλα πράγματα.
Για κάτι αυτοτελές, θα πρότεινα το καλύτερο πράγμα που έχω διαβάσει μέσα στα προηγούμενα δέκα χρόνια, το Pandaemonium του Christopher Brookmyre. Είναι το πιο ευφυέστατα δομημένο και ευφάνταστο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ μου.»

Ο George R.R. Martin, δημιουργός του Game of Thrones, προτείνει:
«Λοιπόν, εγώ τείνω περισσότερο προς το κλασσικό. Υποθέτω ότι όλοι σας γνωρίζετε κλασσικά βιβλία στο είδος του φανταστικού, κι αν όχι, θα πρέπει επειγόντως να επιδιορθώσετε την παιδεία σας διαβάζοντας τους Robert E. Howard, Tolkien, Fritz Leiber και ειδικά τον Jack Vance. Δεν ήταν τόσο ευρέως γνωστός όσο οι άλλοι τρεις, όμως στο μυαλό μου, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μαξιλάρι πάνω στο οποίο ξεκουράζεται η επική φαντασία.
«Για επική φαντασία, επίσης, συνιστώ να διαβάσετε ιστορική φαντασία, τα έργα του Bernard Cornwell, ο οποίος νομίζω ότι γράφει σκηνές μαχών καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα. Οι μάχες του είναι εκπληκτικές και η ιστορία είναι εκπληκτική. Για άλλα σπουδαία ιστορικά βιβλία, με πολύ χιούμορ, σεξ και περιπέτεια, ψάξτε τη σειρά Flashman του George MacDonald Fraser, η οποία σχετίζεται με έναν απατεώνα, δειλό και γόη που κάνει γκάφες σε όλους τους πολέμους της Βικτωριανής Αγγλίας. Είναι πολύ διασκεδαστικό.
«Ο Thomas B. Costain, διάσημος ιστορικός συγγραφέας στη δεκαετία του 50, του οποίου ο πεζός λόγος είναι χωρισμένος σε τέσσερα μέρη. Η σειρά The Conquering Family: A History of the Plantagenets είναι γεμάτη χρήσιμα πράγματα τα οποία οι συγγραφείς του φανταστικού μπορούν να κλέψουν. Μερικά από τα βιβλία του γυρίστηκαν σε κακές ή μέτριες ταινίες.»

Ο Patrick Rothfuss, συγγραφέας του The Name of the Wind, προτείνει:
«Εξαιτίας του θαυμασμού μου για τον κόσμο που κατασκεύασε, οφείλω να αναφέρω τον Tim Powers. Ήμουν ενθουσιασμένος όταν πήρα ένα βιβλίο του και έξι σελίδες μετά αναρωτήθηκα: «Έγραψες ένα βιβλίο κατασκόπων;» Και οχτώ σελίδες μετά ήμουν: «Ω, ναι.» [χαμογελάει] Είναι τοποθετημένο σε αυτό τον κόσμο, ξεκινάει με τη Βίβλο και τον Shakespeare… και τελικά, υπάρχουν τζίνι που προστατεύουν τα σύνορα της Ρωσίας, και ήμουν κάπως: «Περίμενε, το ξέρω ότι μάλλον αυτό δεν είναι αλήθεια και ότι αυτό είναι. Πώς στην κόλαση έκανες αυτή τη σύνδεση;» Είναι εκπληκτικό. Το βιβλίο λεγόταν Declare.
«Διαβάζω επίσης τα βιβλία της Laura Ingalls Wilder τα οποία ανήκουν στη σειρά the Little House και κανονικά θα έπρεπε να ονομάζονται: «Οι περιπέτειες της Pa Ingalls: Μια πρωτοπόρα Badass.» Θα μάθετε κι εδώ πολλά σχετικά με το χτίσιμο φανταστικών κόσμων. Ζω στο Wisconsin, και έμαθα πρωτοπόρα πράγματα που συνέβησαν εδώ επειδή διάβασα αυτά τα βιβλία και σκέφτηκα: «Ουάου, πιστεύω ότι τώρα μπορώ να φτιάξω τυρί.»

Sissy Michailidou
πηγή: http://www.pastemagazine.com

About The Author

Sissy Michailidou Η Σίσσυ είναι φοιτήτρια αυτοματισμού και λατρεύει να αναλύει σειρές και ταινίες. Αν βρεθείτε κατά λάθος στην παρέα της θα σας πει όλα τα spoilers από το πιο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς που είδε, ακόμα κι αν εσείς είστε clueless επί του θέματος. Ξέρει απέξω αμέτρητους διαλόγους από τα αγαπημένα της επεισόδια / ταινίες όμως όταν ήταν στο σχολείο ποτέ δεν έμαθε αποστήθιση ούτε μισή σελίδα ιστορίας. Πειραματίζεται με το μοντάζ και τη γραφιστική σαν χόμπυ. Φυσικά, για να είναι εδώ της αρέσει να γράφει, ακόμα κι αν σπάνια πια βρίσκει έμπνευση. Αγαπημένο της βιβλίο είναι η “Ιστορία Χωρίς Τέλος” επειδή την εκφράζει όσο κανένα άλλο και θα είναι forever bitter από την αντίστοιχη ταινία που δεν άγγιξε καν τα σπουδαιότερα νοήματα του βιβλίου.
  • Αγαπημένη ταινία:  Inception, αν και πάντα ξαναβλέπει τις αγαπημένες της παιδικές, Lion King, Anastasia, The Incredibles
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Sylvia Plath
  • Παιδικός ήρωας: Hermione Granger, Powerpuff Girls, και η παρέα από τη σειρά βιβλίων “4 1/2 Φίλοι”
  • Αγαπημένο ζώο: πάντα ήθελε γάτα για κατοικίδιο, όμως κατέληξε να έχει σκύλο και κουνέλι
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
9 years ago

Πολύ ενδιαφέροντα και το άρθρο και οι προτάσεις που περιέχονται σε αυτό. Σίγουρα θα τα αναζητήσω και θα βάλω κάποια στο πρόγραμμα! Ευχαριστούμε Σίσσυ!