1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας

nbf_1Σε μια χώρα όπου το κυρίως αναγνωστικό κοινό είναι είτε γυναίκες που διαβάζουν
(κουτσομπολίστικα) περιοδικά είτε άντρες που διαβάζουν (πολιτικές) εφημερίδες, τα βιβλία δεν έχουν την απαιτούμενη θέση που τους αρμόζει· κι ας μην το αρνηθούμε, όσοι διαβάζουμε βιβλία ανήκουμε στην μειοψηφία. Σε αυτή την (χωρίς κουλτούρα βιβλίου) Κύπρο,  έστω και με καθυστέρηση, άνοιξε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας. Ένα φεστιβάλ με κύριο στόχο την προώθηση, εκτίμηση και ανάδειξη του βιβλίου στο κυπριακό αναγνωστικό κοινό και κυρίως στη νέα γενιά (η οποία παρατήρησα ότι διαβάζει βιβλία κάπως περισσότερο απ’ ότι η παλιά). Ένα φεστιβάλ που ανέδειξε Κύπριους συγγραφείς και κυπριακές εκδόσεις.

Το φεστιβάλ έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή 12 Ιουνίου στο Πάρκο Ακρόπολης στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή και υποστήριξη περισσότερων από 30 οργανισμών (βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, λέσχες βιβλίου, την Πρεσβεία της Βενεζουέλας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, κυπριακές εκδόσεις, βιβλιοπωλεία (Public, Mavromatis, Soloneion) κ.α.)

nbf_!

Όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν στο χώρο του Φεστιβάλ παρακολούθησαν διάφορες βιβλιοπαρουσιάσεις και διαλέξεις σχετικά με το βιβλίο, γνωρίστηκαν με συγγραφείς και αγόρασαν βιβλία σε χαμηλότερες τιμές από τα περίπτερα του Φεστιβάλ (από €1-€10 τα περισσότερα).  Λειτουργούσε επίσης παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου, καθώς και ανταλλακτήριο βιβλίων, στο οποίο έδινες βιβλία που έπιαναν σκόνη στη βιβλιοθήκη σου και έπαιρνες άλλα που ήθελες. Οι μικροί επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στη γωνιά του παιδιού διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών από συγγραφείς και θεατρικές ομάδες, καθώς και να κάνουν ένα διάλειμμα από τα βιβλία στο φουσκωτό, στη ζωγραφική προσώπου, στο εργαστήριο χειροτεχνίας, στο γήπεδο μπάντμιντον, στην τοξοβολία και σε άλλες πολλές εκπλήξεις.

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου ΛευκωσίαςΉταν ένα υπέροχο 3ωρο απόγευμα για μένα και φυσικά δεν έφυγα με άδεια χέρια. Πήρα οχτώ βιβλία, με 3 εξ αυτών γραμμένα από κυπριακή πένα (κριτική στο επόμενο άρθρο), 2 από τους συνήθεις ύποπτους (O. Pamuk, S. King) και άλλα. Έφυγα με την υπόσχεση ότι στο επόμενο θα είμαι ξανά παρών σε ένα φεστιβάλ τόσο αναγκαίο την σημερινή εποχή. Ραντεβού του χρόνου.

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας 3

nbf_2

Κυριάκος Σορόκκου

About The Author

Risky Oak
Κατοικεί με το σώμα στην Κύπρο και το μυαλό του στον κόσμο του βιβλίου που διαβάζει τη συγκεκριμένη στιγμή. Η νόμιμη γυναίκα του είναι η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και η ερωμένη του η συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων, θεατρικών και ατέλειωτων-μισοτέλειωτων μυθιστορημάτων. Έκδωσε μέχρι στιγμής 3 ποιητικές συλλογές και ελπίζει να μην έχει την τύχη της Βάνας Καρούλου Λέκκα. «Και κουβέντα για τις πευκοβελόνες!»
  • Αγαπημένη ταινίες: Ninth Gate, Alien (το 1ο), Seven, Basic Instinct (το 1ο), The Dark Knight, Scarface, The Shining,  κλπ. κλπ. κλπ.
  • Αγαπημένοι Συγγραφείς: Εκτός από J. R. R. Tolkien: οι Orhan Pamuk, Michael Crichton (Jurassic Park), Stephen King, J.K. Rowling, Adam Nevil, και η λίστα τελειωμό δεν έχει. 
  • Παιδικός Ήρωας: Mr. Bean. . . Προς τι ο γέλωτας;;
  • Αγαπημένο ΖώοΛατρεύει τα σκυλιά, προτιμά τα γατιά (που δεν γαυγίζουν) αλλά θα ήθελε στην άλλη του ζωή να είναι γιγάντια χελώνα των Γκαλαπάγκος για να έχει μπροστά του άλλα 193 χρόνια ζωής για να διαβάζει.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments