11 μελωδίες απο animation
Καρτούν, μίκυ μάου, παιδικά, πείτε τα όπως θέλετε, δεν έχει σημασία. Από το ξίφος των οιωνών και τις βαρβάτες οπλές του thirty thirty (το άλογο του Bravestar ντε) μέχρι το χαλί από τον Αλαντίν και τα τον καλοντυμένο Jack Skeligton, τα animation μας κρατάνε συντροφιά εδώ και πολλά χρόνια. Ως παιδιά των 80s και των 90s δεν μπορούμε χωρίς αυτά. Ευτυχώς με τα χρόνια αυτοί που έβλεπαν animation τώρα πλέον μπορούν να τα φτιάχνουν, οπότε πάντοτε έχουμε θαυμάσια νέα δείγματα, είτε πρόκειται για ταινίες είτε για animated σειρές και anime (γιαπωνέζικο καρτούν για τους αδαείς). Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στο Age of the Geek (trademark ΣήριαλΚιλλερ) κάτι πανέμορφο έχει συμβεί. Τα “παιδικά” αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας και διακρίνονται από πολύ καλή ιστορία και τρομερό animation. Όχι πως παλιά δε συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά ευτυχώς η τέχνη του animation καλά κρατεί.
Όσο λοιπόν τα animation ωριμάζουν, έτσι και ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι τους γίνεται πιο “ενήλικο” και ενδιαφέρον: το κομμάτι της μουσικής επένδυσης. Όχι δε μιλάω για τα φοβερά ομολογουμένως τραγούδια της Disney, αλλά για ορχηστρική μουσική. Ως λάτρης της κλασσικής μουσικής αλλά και της ποπ κουλτούρας ήταν αναπόφευκτο να παρατηρήσω πως η ορχηστρική μουσική σε ένα animation πολλές φορές ξεπερνάει ένα απλό μουσικό χαλί που παίζεται στο φόντο αλλά γίνεται η ίδια ο πρωταγωνιστής, σκιαγραφώντας και δίνοντας βάρος τέλεια σε ορισμένες σκηνές. Με προσωπική ματιά λοιπόν παραθέτω τα 11 καλύτερα δείγματα τέτοιου είδους μουσικής. Γιατί 11; Γιατί μας αρέσει να πάμε ένα βήμα παραπάνω, γιατί είναι δική μου λίστα και θα κάνω ότι θέλω και γιατί spinal tap… και ο νοών νοήτω 😉
11.Star Wars Clone Wars (2008)
Μουσική και Star Wars πάνε μαζί χεράκι χεράκι από πάντα. Ευτυχώς η animated σειρά Clone Wars δεν ήταν εξαίρεση. Ο συνθέτης Kevin Kiner στα χνάρια του τρισμέγιστου John Williams έκανε ένα πολύ όμορφο soundtrack που παίρνει άμεση έμπνευση από το αρχικό υλικό των ταινιών, αλλά δίνει και τη δική του χροιά.
10. Nightmare Before Christmas (1993)
Τι έχει να πει κανείς. Το όνομα Danny Elfman στο χώρο της ορχηστρικής μουσικής είναι πλέον συνώνυμο με τη λέξη θρύλος. Ναι οκ είναι λίγο επαναλαμβανόμενος σε όλα του τα soundtrack, αλλά αυτές ήταν από τις πρώτες δουλειές του και είναι ακόμα και τώρα από τις δυνατότερες του. Πέρα από τα πολύ ωραία τραγούδια αξίζει κανείς να προσέξει την υπέροχα ‘’ανατριχιαστική’’ μουσική του.
9. One Piece (1999)
Τα γιαπωνέζικα καρτούν κατεξοχήν είχαν πολύ καλή μουσική και ως γνωστόν οι Ιάπωνες με ό,τι καταπιάνονται το φτάνουν στην τελειότητα. Οι συνθέτες Kohei Tanaka και Shirō Hamaguchi δεν αποτελούν εξαίρεση. Η μουσική πίσω από τον γλυκούλη πειρατή Monkey D. Luffy δε μας αφήνει καθόλου αδιάφορους και πολλές φορές γίνεται αξιομνημόνευτη με κομμάτια κλασσικής μουσικής που χρησιμοποιούν εκκλησιαστικά όργανα, πνευστά και έγχορδα τύπου jazz αλλά και Cajun μουσικής (google it).
8. Tron Uprising (2012)
Όταν οι Daft Punk έφτιαξαν το αριστουργηματικό soundtrack της ταινίας Tron Legacy το 2010 όλοι έβγαλαν το καπέλο σε αυτούς τους υπέροχους Βέλγους. Όταν όμως το 2012 η animated σειρά Tron, prequel της ταινίας αυτής βγήκε, κανείς δεν περίμενε πως ο βοηθός των Daft Punk, Joseph Trapanese θα παρέδιδε τόσο χαρακτηριστική και αριστουργηματική μουσική. Μπλέκοντας στοιχεία ηλεκτρονικής και ορχηστρικής μουσικής το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο. Δυστυχώς η αισθητική και η μουσική του Uprising δεν είναι μαζί μας από το 2013 μιας και η σειρά ακυρώθηκε, όμως πρόλαβε και άφησε το στίγμα της. Χαρακτηριστική είναι η αρχή ενός επεισοδίου η οποία θέτει τον κατάλληλο τόνο πως κανένας δεν είναι ασφαλής στον κόσμο του Tron με το κομμάτι Dyson Drops in.
7. Final Fantasy VII Advent Children (2005)
Tα ονόματα Final Fantasy και Nobuo Uematsu είναι πλήρως συνυφασμένα εδώ και πολλά χρόνια, από την αρχή του franchise. Έτσι και το advent children δεν ήταν διαφορετικό. Ως ταινία πλέον όμως, και όχι παιχνίδι, όπως τα περισσότερα final fantasy, έπρεπε και η μουσική να είχε την αίσθηση της ταινίας. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ δυνατά κομμάτι με τη χρήση ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και χορωδίας που κάνουν τη μουσική αυτής της animated ταινίας ξεχωριστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φινάλε της ταινίας με όνομα “Άγγελος με ένα φτερό” (One Winged Angel).
6. Ghost in the Shell (1995)
Όσον αφορά το cyberpunk, η συμβολή της Ιαπωνίας ήταν μνημειώδης. Ακολουθώντας τον “πατέρα” του κυβερνοπάνκ κατά γράμμα, η σειρά manga αλλά και αργότερα τα animation ghost in the shell πιάνουν κατά γράμμα την ουσία του κυβερνοπάνκ. Ο συνθέτης Kenji Kawai χρωματίζει επάξια αυτόν τον σκοτεινό και γεμάτο αβεβαιότητα κόσμο. Με τη χρήση χορωδίας αλλά και στίχων (στα Ιαπωνέζικα) σκιαγραφείται η ουσία και το νόημα του κυβερνοπανκ. Κάπου ο William Gibson είναι πλήρως ικανοποιημένος.
5. Batman the Animated Series: Mask of the Phantasm (1993)
Κανονικά δεν έπρεπε να πω τίποτα απολύτως, γιατί πολύ απλά: Danny Elfman. Ακόμα και σε μια “απλή” “παιδική” σειρά με πρωταγωνιστή τον σκοτεινό ιππότη, ο Elfman δίνει όλο του το είναι και το αποτέλεσμα είναι… ας πούμε όσοι έβλεπαν τη σειρά μπορούν να θυμηθούν το εκπληκτικό intro αλλά και μέσα στη σειρά. Όμως θα ξεχωρίσουμε την animated ταινία βασισμένη στο σχέδιο της σειράς mask of the phantasm, όπου η συνθέτης Shirley Walker με έμπνευση από το ύφος του Elfman μας έκανε να ανατριχιάζουμε ακόμα και αν δεν καταλαβαίναμε τι αριστούργημα ακούγαμε εκείνη την ώρα. Ξεχωρίζουμε το κεντρικό θέμα της ταινίας και σας αφήνουμε να… ανατριχιάσετε με την ησυχία σας.
4. Horton Hears a Who! (2008)
Όταν ξεκίναγε η animated μεταφορά του έργου του Dr. Seuss, γνωστού αμερικανού παραμυθά δεν περιμέναμε τα αυτιά μας να λάβουν τέτοιου είδους μουσική. Ο John Powell μεταφέρει όλη τους την ενέργεια στον καλοκάγαθο ελέφαντα Horton μέσω ορχηστρικής μουσικής και κάνει την παρακολούθηση αυτής της ταινίας μια ξεχωριστή εμπειρία από την πρώτη κιόλας σκηνή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μαεστρίας αυτής της μουσικής αποτελεί το κομμάτι “We are here” όπου τα who (μικροσκοπικά πλάσματα που κατοικούν μέσα σε έναν κόκκο και που ο Horton προσπαθεί να προστατέψει) προσπαθούν να ακουστούν, έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πιστέψει στην ύπαρξη τους και να μην τα καταστρέψει. Κλασσικά τα περιβαλλοντικά μηνύματα του Dr. Seuss είναι πολύ ισχυρά και αυτό είναι που κάνει τη δουλειά του τόσο όμορφη.
3. The Lion King (1994)
Φυσικά η Disney δε θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα, όπως επίσης και ο Hans Zimmer, ο οποίος συνθέτει κλασσικά κομμάτια που έχουν μείνει στο μυαλό μας πυρωμένα με κάθε σκηνή της ταινίας αυτής. Βασικά αν δεν έχετε νιώσει την αγωνία του Σίμπα ενόσω ο Μουφάσα προσπαθεί να γλυτώσει από τα μαινόμενα Γνου, τότε απλά δεν έχετε ψυχή και θα έπρεπε να απομακρυνθείτε από την κοινωνία για πάντα!!!
2. Karas (2005)
Τι; Ένα άγνωστο anime στη δεύτερη θέση; Bear with me… Το 2005 έγινα πολλά όμορφα και περίεργα πράγματα. Ένα από αυτά ακούει στο όνομα Karas. Έξι επεισόδια ενός καταπληκτικού καινούριου κόσμου όπου άνθρωποι πνεύματα δαίμονες και τεχνολογία συνυπάρχουν σε μια πόλη και προσπαθούν να βρουν ισορροπία μεταξύ τους. Τη δουλειά αυτή την αναλαμβάνει το πνεύμα πολεμιστής Karas, αλλά όπως είναι φυσικό κάτι δεν πάει καλά. Σας κέντρισα το ενδιαφέρον; Θα έπρεπε! Πέραν της καταιγιστικής δράσης και του φοβερού animation, η μουσική του Karas από τον Yoshihiro Ike δίνει έμφαση σε αυτά τα θέματα και ενέργεια εκεί που χρειάζεται.
1. The Legend of Korra (2012)
Όταν το 2008 τελείωσε το Avatar the Last Airbender είπαμε πως δε θα υπάρξει άλλη τέτοια σειρά ποτέ. Ευτυχώς το Legend of Korra διέψευσε αυτή τη σκέψη και μας παρέσυρε σε έναν κόσμο όπου πνευματικότητα και τεχνολογία, το μοντέρνο και το κλασσικό, οι άνθρωποι και τα πνεύματα έρχονται σε αντιπαράθεση και είναι δουλειά του Avatar, που ελέγχει όλα τα στοιχεία της φύσης, να βρει την ισορροπία. O Jeremy Zuckerman συνεχίζει την εκπληκτική δουλειά του από την προηγούμενη σειρά και πάει τον πήχη ένα βήμα παραπάνω όπως ακριβώς και το Korra, όσον αφορά το σενάριο, τη δράση και φυσικά, το animation. Σοβαρά τώρα, ακόμα διαβάζετε το άρθρο; Τρέξτε και δείτε το Legend of Korra και χαθείτε στις μαγικές μελωδίες, το μυστήριο, τη δράση, τη γλυκόπικρη ελπίδα αλλά και… την απελπισία. Το πρώτο κομμάτι είναι από την πρώτη σεζόν και το δεύτερο από την Τρίτη και αποτελεί απλά μια μικρή γεύση.