DAREDEVIL – η σειρά

Με τις κυκλοφορίες των ταινιών και σειρών της κανονισμένες από τώρα για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα, είναι προφανές ότι η Marvel θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετό καιρό. Και, ενώ οι κινηματογραφικές παραγωγές των Marvel Studios έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει τον πήχη σε αρκετά υψηλά για το είδος επίπεδα (παρά τις όποιες μικρές απογοητεύσεις), το τηλεοπτικό κομμάτι του MCU το διακατείχε μέχρι πρόσφατα μία μετριότητα, με ένα AGENTS OF S.H.I.E.L.D που αδυνατεί κανείς να αντιμετωπίσει σοβαρά και μία επιεικώς αδιάφορη AGENT CARTER. Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το Netflix. DAREDEVIL 1
Η συνεργασία Netflix/Marvel περιλαμβάνει πέντε σαιζόν υπερηρωικής “τηλεόρασης”, με την ελευθερία (τόσο δημιουργικά, όσο και από άποψη διανομής) που παρέχει το internet. Το project του Netflix, ρίχνει φως σε ένα λιγότερο μεγαλειώδες, αλλά εξίσου ενδιαφέρον κομμάτι του Marvel Universe, παρουσιάζοντας ήρωες μικρότερου βεληνεκούς, που πολεμούν το έγκλημα στους δρόμους, με πρώτο και καλύτερο τον “άνθρωπο χωρίς φόβο”, DAREDEVIL.
Η ιστορία του DAREDEVIL, γνωστή τόσο από τα comics, όσο και από την ταινία του 2003 στο ευρύ κοινό, μεταφέρεται χωρίς πολλές αλλοιώσεις. Ο Matt Murdock, είναι ένας δικηγόρος από την υποβαθμισμένη γειτονιά Hell’s Kitchen, στην Νέα Υόρκη. Όταν σε μικρή ηλικία έχασε την όραση του, εξαιτίας ενός ατυχήματος, ο Matt ανακάλυψε ότι οι υπόλοιπες αισθήσεις του αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από αυτές ενός μέσου ανθρώπου και αποφάσισε να
χρησιμοποιήσει αυτές του τις ικανότητες προστατεύοντας τη γειτονιά του και πολεμώντας το έγκλημα. Τόσο η δουλειά του ως δικηγόρος, όσο και η δράση του ως vigilante, τον φέρνουν τελικά αντιμέτωπο με μια μυστηριώδη φιγούρα, που φαίνεται να κινεί τα νήματα του υποκόσμου της Νέας Υόρκης.
Η γραφή της σειράς είναι εξαιρετική. Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική superhero απόπειρα που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει το source material της για να δημιουργήσει ένα ευφυές και ώριμο σενάριο, χωρίς όμως παράλληλα να προδίδει της ρίζες της. Οι αναφορές στο σύμπαν της Marvel, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην μυθολογία του DAREDEVIL, είναι όσες χρειάζεται για να μας δώσουν την αίσθηση ότι οι χαρακτήρες ανήκουν σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν, αλλά παραμένουν διακριτικά στο background, χωρίς να αποσπούν από την βαρύτητα της ιστορίας.
Η ατμόσφαιρα του DAREDEVIL είναι σκοτεινή, αλλά όχι εφηβική, όπως στην κινηματογραφική εμφάνιση του ήρωα το 2003 και οι χαρακτήρες – πρωταγωνιστές και ανταγωνιστές – διακατέχονται από, καλώς εννοούμενο, ρεαλισμό, ο οποίος βέβαια μπορεί μακροπρόθεσμα να λειτουργήσει κατά της σειράς, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ανήκει στο ενοποιημένο σύμπαν της Marvel. Απλά σκεφτείτε ενώ βλέπεται ένα επεισόδιο της σειράς ότι, λίγα έτη φωτός μακριά, ένα ρακούν συνομιλεί με ένα δίποδο δέντρο, ενώ οι Avengers πιθανόν να βρίσκονται λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

Η σκηνοθεσία είναι παραπάνω από επαρκής, με πολυσυζητημένο highlight την μονόπλανη σκηνή από το τέλος του δεύτερου επεισοδίου, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν τελικά σκηνοθέτες εκεί έξω που μπορούν να στήσουν σωστά σκηνές δράσης.

DAREDEVIL 2

Ως βασικό αρνητικό στοιχείο, θα μπορούσα να αναφερθώ στο τέλος της σειράς, που αν και δεν ήταν σε καμία περίπτωση απογοητευτικό, μου φάνηκε κάπως βιαστικό και αδύναμο, γεγονός απόλυτα φυσικό, αν σκεφτούμε ότι η ιστορία δεν τελειώνει με τον DAREDEVIL.
Η δεύτερη στάση των Netflix/Marvel είναι η JESSICA JONES, την οποία θα δούμε λογικά το φθινόπωρο, ακολουθουμένη από τους LUCE CAGE, IRON FIST και το team-up των τεσσάρων ηρώων στην πέμπτη σαιζόν, που φέρει τον τίτλο THE DEFENDERS. Και, κρίνοντας με βάση το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας, έχουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε ακόμη.

Θάνος Φιλάνης

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments