5+2 Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν

Κι όμως υπάρχει ένας όρος που αναφέρεται στο γεγονός πως οι ποιητές είναι πιο πιθανόν να πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συγγραφέων, κι ο όρος αυτός είναι: The Sylvia Plath effect. Από τους ποιητές, περισσότερο πάσχουν οι γυναίκες παρά οι άντρες. Επιπλέον, οι γυναίκες ποιήτριες είναι πιο “επιρρεπείς” σε ψυχικές νόσους από άλλες επιφανείς γυναίκες (π.χ. πολιτικούς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες). Το γιατί δεν είναι ακόμα γνωστό, και σίγουρα πολλοί μπορεί να διαφωνούν με αυτό τον όρο. Είναι όμως γεγονός πως πολλοί συγγραφείς και ποιητές πάσχουν ή έπασχαν από ψυχικές νόσους και πολλοί από αυτούς αυτοκτόνησαν.

Hunter S. Thompson

Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν HunterSThompson Ο Hunter S. Thompson, συγγραφέας του “Fear and Loathing in Las Vegas”, αυτοκτόνησε στο σπίτι του με πυροβόλο όπλο το Φεβρουάριο του 2005. Αντίθετα με το συνηθισμένο, η αιτία δεν ήταν κάποια ψυχική νόσος, αλλά πιθανότατα τα χρόνια ιατρικά προβλήματα που τον βασάνιζαν, και κυρίως μια πολύ επώδυνη αντικατάσταση ισχίου. Το σημείωμα που άφησε έγαφε:

“No More Games. No More Bombs. No More Walking. No More Fun. No More Swimming. 67. That is 17 years past 50. 17 more than I needed or wanted. Boring. I am always bitchy. No Fun — for anybody. 67. You are getting Greedy. Act your (old) age. Relax — This won’t hurt.”

 Virginia Woolf

Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν Virginia Woolf

Η Virginia Woolf υπέφερε από νευρικές κρίσεις. Είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τα ετεροθαλή της αδέρφια που ενέτειναν τα ψυχολογικά της προβλήματα. Το Μάρτιο του 1941 γέμισε τις τσέπες του παλτό της με πέτρες και πνίγηκε στο ποτάμι Ouse, αλλά το πτώμα της βρέθηκε 21 μέρες μετά. Στον επί 30 χρόνια σύντροφό της άφησε το παρακάτω σημείωμα:
“Dearest, I feel certain that I am going mad again. I feel we can’t go through another of those terrible times. And I shan’t recover this time. I begin to hear voices, and I can’t concentrate. So I am doing what seems the best thing to do. You have given me the greatest possible happiness. You have been in every way all that anyone could be. I don’t think two people could have been happier ’til this terrible disease came. I can’t fight any longer. I know that I am spoiling your life, that without me you could work. And you will I know. You see I can’t even write this properly. I can’t read. What I want to say is I owe all the happiness of my life to you. You have been entirely patient with me and incredibly good. I want to say that—everybody knows it. If anybody could have saved me it would have been you. Everything has gone from me but the certainty of your goodness. I can’t go on spoiling your life any longer. I don’t think two people could have been happier than we have been. V”

David Foster Wallace

Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν DavidFosterWallace1

Ο David Foster Wallace υπέφερε από βαριά κατάθλιψη σε όλη του σχεδόν τη ζωή. Όταν τα χάπια του έπαψαν να τον βοηθούν, κρεμάστηκε, αφού πρώτα τοποθέτησε το τελευταίο του χειρόγραφο στο γκαράζ του σπιτιού του, μαζί με ένα δισέλιδο σημείωμα. Θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας.

Ernest Hemingway

Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν Hemingway_1

 Ο Ernest Hemingway, αλκοολικός για χρόνια, υπέφερε από κατάθλιψη. Το 1961 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, εισήχθη σε κλινική και υπέστη θεραπεία με πολλαπλά σοκ. Λίγες μέρες αφού γύρισε στο σπίτι του, αυτοκτόνησε με την καραμπίνα του στο Idaho. Ο πατέρας του, η αδερφή, ο αδερφός και η εγγονή του αυτοκτόνησαν επίσης.

Sylvia Plath

Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν SYLVIA-BIG

Η Sylvia Plath είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει πολλές φορές και με διάφορους τρόπους. Στα 30 της χρόνια και ενώ είχε απομείνει μόνη με τα παιδιά της, αφού άφησε τον άντρα της επειδή είχε εξωσυζυγική σχέση, άφησε τα παιδιά της στο δωμάτιό τους, μόνωσε πολύ καλά την κουζίνα της και έβαλε το κεφάλι της στην κουζίνα της και άναψε το γκάζι.

Κωνσταντίνος Καρυωτάκης

Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν Ο_Κώστας_Καρυωτάκης_νεκρός_στο_Βαθύ_Πρέβεζας_(1928)

Ο Κωνσταντίνος Καρυωτάκης αυτοκτόνησε στα 31 του χρόνια με τραύμα στην καρδιά από περίστροφο. Μετά από αμέτρητες μεταθέσεις σε όλη την Ελλάδα και μια μεγάλη αλλά δύσκολη ερωτική περιπέτεια με την Μαρία Πολυδούρη, κατέληξε στην Πρέβεζα, όπου και αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Λέγεται πως ο κύριος λόγος είναι πως ανακάλυψε ότι έπασχε από σύφιλη. Το σημείωμα που άφησε προσπάθησε να αστειευτεί:

«Καὶ γιὰ ν᾿ ἀλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω ὅσους ξέρουν κολύμπι νὰ μὴν ἐπιχειρήσουνε ποτὲ νὰ αὐτοκτονήσουν διὰ θαλάσσης. Ὅλη νύχτα ἀπόψε ἐπὶ δέκα ὧρες, ἐδερνόμουν μὲ τὰ κύματα. Ἤπια ἄφθονο νερό, ἀλλὰ κάθε τόσο, χωρὶς νὰ καταλάβω πῶς, τὸ στόμα μου ἀνέβαινε στὴν ἐπιφάνεια. Ὠρισμένως, κάποτε, ὅταν μοῦ δοθεῖ ἡ εὐκαιρία, θὰ γράψω τὶς ἐντυπώσεις ἑνὸς πνιγμένου.».

Πηνελόπη Δέλτα

Συγγραφείς που αυτοκτόνησαν 129381-pinelopi-delta

Η ιστορία της Πηνελόπης Δέλτα δε μοιάζει καθόλου με παραμύθι. Γεννημένη σε μία εποχή όπου οι γυναίκες δεν είχαν λόγο στο ποιον θα παντρευτούν, αναγκάστηκε να παντρευτεί τον άντρα που της διάλεξε ο πατέρας της και όχι αυτόν που αγαπούσε. Παρ’όλα αυτά, ανέπτυξε σχέση με τον Ίωνα Δραγούμη , την οποία όμως εκείνος αργότερα διέκοψε γιατί γνώρισε τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε στα 67 της χρόνια με δηλητήριο, ενώ είχε κάνει δύο ακόμα απόπειρες αυτοκτονίας στο παρελθόν. Στον τάφο της χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH.

 


468×60 Seasonal Promotions – Banner Rotator

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments