Κόρες της ΝύχταςΤο εξώφυλλο της συλλογικής προσπάθειας “Κόρες της Νύχτας” από την Ars Nocturna/Nightread αμέσως μας φτιάχνει τη διάθεση για να ξεκινήσουμε το διάβασμα. Το μικρό νούμερο σελιδών όμως, δεν μας προετοιμάζει για την πλούσια ύλη μυθοπλασίας στην οποία θα βουτήξουμε. 20 Flashακια ιστορίες διαλεγμένα από το κάλεσμα του συνώνυμου διαγωνισμού. Τι είναι Flash fiction; Είναι μικρά διηγήματα μυθοπλασίας, συνήθως 300 με 1200 λέξεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον εκδότη.

Σε αυτή την ανθολογία αμέσως-αμέσως συναντάμε μια ισορροπία στα δυο φύλα. 11 Άντρες συγγραφείς και 9 γυναίκες. Σαν να λέμε μισά-μισά.

Όμως το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, όσοι δοκίμασαν το πρώτο πρόσωπο ή τρίτο πρόσωπο αλλά εστιασμένο σε ένα χαρακτήρα, έμειναν στο δικό τους φύλο που ξέρουν καλά, εκτός από τον Χρήστο Καραντωνίου στο «Είδωλό της» και το Mala Vision της Σωτηρίας Λούρμα. Λόγω του θέματος, θα ήθελα κάποιους άνδρες να δοκίμαζαν το γυναικείο φύλο.

Spoiler Alert!

Σίγουρα λοιπόν υπάρχει μια ποικιλία που με εξέπληξε. Δε βλέπουμε μια συνηθισμένη μάγισσα, αλλά διάφορες μυθικές / φανταστικές θηλυκές υπάρξεις, που κάθε μια ζητά κάτι ή απλώς έτυχε και βρέθηκε στο δρόμο κάποιου κοινού θνητού. Ακόμα και οι εποχές των διηγημάτων, δηλαδή ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται ποικίλει: είτε είναι στο τώρα, είτε κάποτε στο παρελθόν ή σε ένα φανταστικό κόσμο.
Άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό: 4 μόνο συγγραφείς αυτής της ανθολογίας δεν έχουν εκδόσει ξανά έργο τους, ενώ οι υπόλοιποι έχουν βρει τρόπο, είτε μέσω βιβλίων ή ανθολογιών ή sites. Άρα το αναγνωστικό κοινό συγχρόνως διψάει να γράφει και απ’ ότι φαίνεται δεν τους λείπει το ταλέντο. Εύχομαι να δίνονται κι άλλα τέτοια βήματα λοιπόν.

The following two tabs change content below.
Αλέξανδρος Ζ.

Αλέξανδρος Ζ.

Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη

Leave a Reply

2 Comments on "Κόρες της Νύχτας – βιβλιο-κριτική"

Notify of
Sort by:   newest | oldest | most voted
Γιάννης Σιδέρης
Guest
Γιάννης Σιδέρης

Ευχαριστούμε πολύ για την κριτική και την ανάλυση του βιβλίου 😉 ελπίζω να αφήσαμε όλοι οι συγγραφείς θετικές εντυπώσεις και να τονίσαμε την δυναμική της θυληκής οντότητας από όπου κι αν προέρχεται και πως μπορεί να επιβληθεί στον κόσμο 😉

wpDiscuz