Προβλέψεις Όσκαρ 2015
Με την απονομή μόνο λίγες μέρες μακριά, κάποια βραβεία έχουν ήδη βρει τον κάτοχο τους, όμως τα στοιχήματα είναι πολλά ακόμα, οπότε εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε ένα σχόλιο για το ποιος αξίζει να φύγει με τον θείο Όσκαρ το βράδυ της Κυριακής από το Dolby Theatre και ποιος έμεινε απ’ έξω.
Αυτόν τον μήνα που μας πέρασε, έχοντας τυπωμένη τη λίστα με τους φετινούς υποψηφίους συνέχεια πάνω στο γραφείο δίπλα από τα βιβλία μου – πολύ λάθος προγραμματισμός πάνω στην εξεταστική – έγραφα, έσβηνα και κράταγα σημειώσεις κάθε μέρα. Έτσι θέλω να πιστεύω ότι έχω φτάσει στο σημείο να πω την ταπεινή μου γνώμη μου και γιατί όχι και μια μικρή απόπειρα πρόβλεψης για κάθε κατηγορία. Στο σημείο αυτό να πω ότι για να βγουν οι υποψηφιότητες κάθε κατηγορίας, τα μέλη της ακαδημίας ψηφίζουν μόνο για την κατηγορία του κλάδου τους, ενώ για την ανάδειξη των νικητών ψηφίζουν όλοι για όλες τις κατηγορίες. Ξεκινάμε λοιπόν με τις τεχνικές κατηγορίες πρώτα.
1. Καλύτερο Μοντάζ
Το “Whiplash” – ένα πραγματικά μικρό διαμαντάκι στα φετινά όσκαρ που κατάφερε να μαζέψει 5 υποψηφιότητες – έχει έναν ζωντανό και έντονο χαρακτήρα που ταιριάζει αρμονικά με τους ήχους της ταινίας και πραγματικά θα ήταν άδικο να μην αναδειχθεί ο νικητής σε αυτήν την κατηγορία. Βέβαια και η δουλειά που έχει γίνει στο “Boyhood” με footage 12 χρόνων είναι ένα ισχυρό αντίβαρο και μέχρι την ώρα της απονομής όλα παίζονται.
2. Καλύτερα Οπτικά Εφέ
Προσωπική άποψη που ελπίζω να συμφωνήσει και η ακαδημία για αυτήν την κατηγορία είναι το “Interstellar”. Οι άνθρωποι πίσω από τα εντυπωσιακά εφέ της ταινίας έκαναν τόσο προσεγμένα τη δουλειά τους, σε σημείο που η NASA ανακοίνωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αναπαράστησαν τις μαύρες τρύπες στην ταινία θα βοηθήσει πολύ στην καλύτερη κατανόηση τους. Δεύτερο, εάν δεν καταφέρει να κερδίσει, έρχεται το “Dawn of the Planet of the Apes”.
3. Καλύτερο Μακιγιάζ
Μια δύσκολη κατηγορία φέτος και όπως φαίνεται το “Grand Budapest Hotel” θα είναι ο νικητής, κλέβοντας το βραβείο από το “Guardians of the Galaxy” – που με την βοήθεια βεβαία των οπτικών εφέ – έρχεται στην δεύτερη θέση.
4. Καλύτερα Κουστουμιά
Με διαφορά φέτος τα πολύχρωμα και ιδιαίτερα κουστουμιά του “Grand Budapest Hotel” θα κερδίσουν άλλο ένα χρυσό αγαλματάκι.
5. Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας
Ο περσινός νικητής Emmanuel Lubezki όπως φαίνεται θα πάρει το δεύτερο βραβείο για την δουλειά του φέτος στο “Birdman”. Εδώ κατάφερε με τις κινήσεις της κάμερας του, να δώσει στην ταινία του – με την βοήθεια του μοντάζ – την αίσθηση του μονοπλάνου. Aμέσως επόμενη έρχεται η “Ida” με τα υπέροχα ασπρόμαυρα σχεδόν τετράγωνα κάδρα και το αυστηρό της ύφος.
6. Kαλύτερα Σκηνικά
Άλλη μια νίκη για το υπέροχο δημιούργημα του Wes Anderson. Ένα αρκετά σίγουρο βραβείο φέτος. Από την εξωτερική όψη του ξενοδοχείου μέχρι και το εσωτερικό του φορτηγού διανομής Mendl’s, οι καλλιτέχνες πίσω από τα σκηνικά απέδωσαν με τέλειο τρόπο την ιδιαιτερότητα και το όραμα του σκηνοθέτη. Εαν δεν καταφέρει να κερδίσει, ίσως ακολουθήσει ο “Μr. Turner”.
7. Καλύτερο Ηχητικό Μιξάζ
Ποντάρω στο “Whiplash” και ελπίζω να δικαιωθώ.
8. Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ
Με το “American Sniper” και το “Birdman” να είναι τα δυο φαβορί για την κατηγορία αυτή, με πιθανό νικητή το πρώτο. Αναμένουμε μέχρι την Κυριακή για τα αποτελέσματα.
9. Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι
Το φαβορί είναι το τραγούδι Glory από την ταινία “Selma”. Η ταινία έχοντας μόνο αυτήν την υποψηφιότητα και άλλη μια, αυτής της καλύτερης ταινίας, ίσως είναι το μοναδικό βραβείο που θα πάρει στην φετινή διοργάνωση. Βεβαία το τραγούδι που θα άξιζε την νίκη προσωπικά είναι το Lost Stars από την ταινία “Begin Again”, άλλα η ακαδημία σίγουρα θα ψηφίσει το πρώτο.
10. Καλύτερη Μουσική
Όταν πρωτοείδα το “Interstellar” είπα ότι ένα βραβείο το έχει κλειδώσει ήδη. Αυτό της υπεροχής μουσικής του Ηans Zimmer και εξακολουθώ να υποστηρίζω την επιλογή μου. Βεβαία η ακαδημία, όπως και όλες οι προηγούμενες βραβεύσεις, τον έχουν αποκλείσει τελείως. Οπότε εάν δεν καταφέρει να κερδίσει το όσκαρ το βράδυ της Κυριακής, αμέσως επόμενο όνομα είναι ή το “Grand Budapest Hotel ή το “The Theory of Everything”.
11. Καλύτερο Animated
Ένα σίγουρο βραβείο ακόμα της βραδιάς είναι το “How to Train Your Dragon 2” μετά τον αποκλεισμό του “Lego Movie”.
12. Καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία
Το “Leviathan” είναι το απόλυτο φαβορί του βραβείου αυτού, με ανταγωνιστή του το ασπρόμαυρο Ida. Το “Winter Sleep”, ο περσινός χρυσός φοίνικας απουσιάζει από την λίστα με τις υποψηφιότητες και το “Wild Tales”, η υπέροχη μαύρη κωμωδία από την Αργεντινή, φέτος κατάφερε να έχει μια θέση στην πεντάδα, άλλα σίγουρα όχι και τη νίκη.
13. Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο
Στοιχηματίζω ότι ο νικητής της κατηγορίας θα είναι ένας από τα: “The Imitation Game” και “The Theory of Everything”. Εαν έκανα μια πρόβλεψη, πιστεύω θα ψήφιζα το δεύτερο. Αρκεί να περιμένουμε να δούμε τι θα ψηφίσει και η ακαδημία.
14. Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο
Άλλο ένα χρυσό αγαλματάκι προσθέτει δικαίως στην συλλογή του το “Grand Budapest Hotel”. Τελεία.
Τα βραβεία των ηθοποιών – τουλάχιστον για τους 3 από τους 4 – είναι ήδη χαραγμένα με το όνομα τους πριν καν ανοίξουν τον φάκελο.
15. Β’ Γυναικείου Ρόλου
Patricia Arquette για την ταινία “Boyhood”. Σε αυτήν την κατηγορία ίσως λείπουν δυο όνομα από την πεντάδα. Σίγουρα πιστεύω θα άξιζε μια υποψηφιότητα στην Naomi Watts για το “Birdman” και μια ακόμα στην Tilda Swinton για το “Snowpiercer”.
16. Β’ Ανδρικού Ρόλου
J. K. Simmons για την ταινία “Whiplash”.
17. Α’ Γυναικείου Ρόλου
Julianne Moore για το “Still Alice”.
18. Α’ Ανδρικού Ρόλου
Σε αυτήν την κατηγορία η μάχη είναι πάλι στήθος με στήθος ανάμεσα στον Eddlie Redmayne του “The Theory of Everything” και του Michael Keaton του “Birdman”. Νικητής πιστεύω και λογικά θα συμφωνήσει και η ακαδημία μαζί μου θα είναι ο Eddie Redmayne για την υπέροχη ερμηνεία ενός απαιτητικού ρόλου, αυτού του επιστήμονα Stephen Hawking που είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, καθώς πάσχει από το ALS .
19. Καλύτερης Σκηνοθεσίας
“Boyhood” και πάλι “Boyhood”. Ο Linklater κινηματογραφώντας την ζωή του μικρού του πρωταγωνιστή, βλέποντάς τον να μεγαλώνει και τα ωριμάζει μπροστά στον φακό του για 12 χρόνια μαζί με τους υπόλοιπους ηθοποιούς του, έκανε μια ταινία η οποία θα μείνει και θα συζητηθεί για χρόνια. Η πάροδος του χρόνου μέσα από τα ακούσματα και τα γεγονότα της τότε επικαιρότητας, δένει αρμονικά με την πλοκή και ρέει αβίαστα στο 3ωρο αύτο έργο. Ο σκηνοθέτης τόλμησε να κάνει κάτι μου μέχρι τώρα κανένας δεν το έχει τολμήσει – ή τουλάχιστον κανένας σε τέτοια κλίμακα – και δικαιώθηκε.
20. Καλύτερης Ταινίας
Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν θα μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια θα είναι η ταινία που θα πάρει το όσκαρ αυτό. Με οχτώ ταινίες φέτος να διεκδικούν το βραβείο και μάλιστα κάποιες από αυτές να τις έχω αποκλείσει εδώ και καιρό, όπως το “Selma” – που η ακαδημία κρίνει ότι μια ταινία μπορεί να σταθεί δίπλα στις καλύτερες ταινίες για το 2014 χωρίς υποψηφιότητα σε καμιά από τις βασικές κατηγορίες ή τουλάχιστον στις τεχνικές, πάρα μόνο με μια υποψηφιότητα για το πρωτότυπο τραγούδι και επειδή το όνομα της Oprah Winfrey είναι γραμμένο στα ονόματα των παραγωγών – είναι δύσκολο να διαλέξεις μια. Διχάζομαι ανάμεσα στο “Birdman” και στο “Boyhod” και πιστεύω ότι και η ακαδημία κάπου εκεί είναι. Οποίο και από τα δύο βγει νικητής από την διαμάχη αυτή, θα είναι μια λογική και δίκαια νίκη, εάν όμως με ρωτήσεις μετά από χρόνια ποιο θα έπρεπε να είχε κερδίσει, κρυφά μέσα μου πάντα θα θέλω να είχε βραβευτεί η ιστορία ενηλικίωσης του μικρού Mason, εάν το βράδυ της Κυριακής δεν τα καταφέρει.