Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς – Review

Τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Οικονομίδης έχει κατακτήσει μια μοναδική θέση στο εγχώριο σινεμά. Εκτός από τους θεατές που γουστάρουν τις ταινίες του, έχει γίνει γνωστός σε ένα ευρύτερο κοινό, μέσα από τις ατάκες των χαρακτήρων του, με τις επαναλαμβανόμενες φράσεις και την (αγαπημένη στον Νεοέλληνα) αθυροστομία. Αυτή η λογική του meme, έχει δώσει μια χιουμοριστική πλευρά στις ταινίες του, παρότι καμία δεν είναι κωμωδία.

oikonomidis

Ίσως ακολουθώντας ένα παρόμοιο συλλογιστικό μονοπάτι, ο Οικονομίδης αποφάσισε να γυρίσει μια κανονική κωμωδία και μαζί με τους Χάρη Λαγκούση και Δημοσθένη Παπαμάρκο έγραψε το σενάριο για την ταινία με τον παράξενο τίτλο.

Ο Μάνος Ζαφειρόπουλος ήταν στα νιάτα του μεγάλο ταλέντο του λαϊκού τραγουδιού. Θέλοντας να ξεφύγει από το κύκλωμα μανατζαραίων και παραγωγών, τα βρόντηξε κάτω και μετακόμισε με τη μητέρα του σε μια επαρχιακή πόλη, όπου άνοιξε ένα μεγάλο κέντρο διασκέδασης. Αυτά δεν τα μαθαίνουμε αμέσως. Γιατί το πρώτο που μαθαίνουμε είναι ότι ο Ζαφειρόπουλος τα έχει με την Όλγα, τη σύζυγο ενός ντόπιου επιχειρηματία, ο οποίος δεν είναι και τόσο καθαρός. Όμως μαζί με την γυναίκα, ο Σκυλογιάννης χάνει και μια τσάντα με ένα εκατομμύριο ευρώ. Και κάπως έτσι, χτίζεται ένας λαβύρινθος εκδίκησης, σκοτωμού, ψέματος και γέλιου.

μάνος ζαφειρόπουλος

Βέβαια, το ότι μιλάμε για γέλιο σε μια ταινία με υψηλό body count, μόνο ως επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί. Οι δημιουργοί δεν πέφτουν στην εύκολη παγίδα του «βγάζω γέλιο από τα βρισίδια», αν και σαφώς υπάρχουν τέτοιες σκηνές. Κυρίως, όμως, το χιούμορ κρύβεται στην σκηνοθεσία και το παίξιμο των ηθοποιών, αλλά και σε ορισμένες καθαρά κωμικές ατάκες. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές, που θέλει την προσοχή του θεατή και τις δύο ώρες και κάτι που διαρκεί η ταινία.

Ακόμη, όμως, και με μια κωμωδία, ο Οικονομίδης και οι συνεργάτες του ρίχνουν μια ματιά στην ελληνική κοινωνία. Οι χαρακτήρες είναι ίσως καρικατούρες, αλλά ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει κάποια μορφή από τον περίγυρό του, όπως την δεσποτική μητέρα ή τον απεχθή εργοδότη. Κι ενώ όλοι αυτοί μπλέκονται σε μια πρωτόγνωρη, επικίνδυνη κατάσταση, παραμένουν γελοίοι.

Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς ξεκίνησε να προβάλλεται στις αρχές Μαρτίου σε sold-out προβολές, αλλά έπεσε στον τοίχο του κορωνοϊού. Με το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων, επέστρεψε στο πανί και συνεχίζει να προσελκύει πολύ κόσμο. Αν σας αρέσει ο Οικονομίδης, δεν τίθεται θέμα, καθώς ίσως πρόκειται για την πιο άρτια ταινία του. Αν όχι… γιατί όχι;

Υ.Γ.: Καλύτερα να μην δείτε το trailer, περιέχει αρκετά spoiler.

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments