12 συγγραφείς που έγραψαν με ψευδώνυμο

Πολλοί συγγραφείς αναγκάστηκαν να εκδόσουν βιβλία τους με ψευδώνυμο και, αναλόγως με την εποχή που έζησαν, οι λόγοι ήταν διαφορετικοί. Δείτε παρακάτω 12 από τους πιο γνωστούς συγγραφείς που έγραψαν με ψευδώνυμο.

1. Emily Brontë, Anne Brontë και Charlotte Brontë

Συγγραφείς με ψευδώνυμο - αδερφές Μπροντέ

Οι αδερφές Μπροντέ έγραψαν αρχικά μια ποιητική συλλογή με τα αντρικά ψευδώνυμα Currer, Ellis και Acton Bell, μια που στην εποχή τους δεν ήταν πολύ εύκολο να εκδόσεις βιβλίο αν ήσουν γυναίκα. Η ποιητική συλλογή δεν τα πήγε καλά, αλλά συνέχισαν να γράφουν η καθεμία ξεχωριστά. Η Charlotte έγραψε την “Jane Eyre” με το ψευδώνυμο Currel Bell, ενώ και η Emily εξέδωσε τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη” με το ψευδώνυμο  Ellis Bell.  Αργότερα δύο από τις τρεις αδερφές ταξίδεψαν στο Λονδίνο και γνωρίστηκαν με τον εκδότη τους, αποκαλύπτοντάς του, αναπόφευκτα, ότι ήταν γυναίκες.

Όπως ίσως παρατηρήσατε πάντως, τα ψευδώνυμα που διάλεξαν οι τρεις αδερφές έχουν τα ίδια αρχικά με τα πραγματικά τους ονόματα.

2. Dr Seuss

Το πραγματικό όνομα του πασίγνωστου συγγραφέα παιδικών βιβλίων, όπως το “How the Grinch Stole Christmas” ή το “The Cat in the Hat”, ήταν Theodor Seuss Geisel. Χρησιμοποίησε το Seuss και αρχικά το πρόφερε με την γερμανική προφορά, δηλαδή Σόις και όχι Σους. Ένας από τους συνεργάτες του μάλιστα, ο Alexander Liang, έγραψε το εξής ποίημα:

You’re wrong as the deuce
And you shouldn’t rejoice
If you’re calling him Seuss.
He pronounces it Soice.

Ο συγγραφέας όμως τελικά ξεκίνησε να το προφέρει Σους, επειδή έτσι το έλεγαν όλοι και επειδή έκανε ρίμα με τη Μητέρα Χήνα (Mother Goose) και θα έκανε καλό στη φήμη του ως συγγραφέα παιδικών ιστοριών.

Ακόμα έγραψε και με το ψευδώνυμο “Theo LeSieg” (το πραγματικό του επίθετο, αντίστροφα γραμμένο) και με το “Rosetta Stone”, το πατρικό δηλαδή της δεύτερης γυναίκας του.

3. Daniel Handler

Ο συγγραφέας Daniel Handler έγραψε κάποια βιβλία ενηλίκων, ένα από τα οποία περιγράφεται ως “αιμομικτική όπερα”. Λογικό είναι λοιπόν πως, για να εκδόσει μια σειρά παιδικών βιβλίων, έπρεπε να βρει ένα ψευδώνυμο. Το ψευδώνυμο που επέλεξε ήταν το Lemony Snicket, με το οποίο έγραψε πολλά βιβλία, σε πολλά από τα οποία είναι και πρωταγωνιστής, έκανε τεράστια επιτυχία και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα.

4. C.S. Lewis

Ο συγγραφέας της πολυαγαπημένης Νάρνια έγραψε με δύο ψευδώνυμα. Το ένα ήταν το Clive Hamilton, (από το μικρό του όνομα μαζί με το πατρώνυμο της μητέρας του) και με αυτό έγραψε το πρώτο του βιβλίο. Το δεύτερο, N.W. Clerk, το χρησιμοποίησε για να εκδόσει το βιβλίο “A Grief Observed”, όπου πενθούσε για το χαμό της γυναίκας του και δεν επιθυμούσε να τον αναγνωρίσουν ως το συγγραφέα. Στο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου αναφέρει τη γυναίκα του, Hellen, απλά ως H.

5. Agatha Christie

συγγραφείς με ψευδώνυμα - Άγκαθα ΚρίστιΔεν είναι περίεργο που η πασίγνωστη συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου θέλησε να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Mary Westmacott, για να γράψει ένα εντελώς διαφορετικό είδος, τις ρομαντικές νουβέλες!

6. Isaac Asimov

Ο καθηγητής και συγγραφέας Asimov έγραψε ένα βιβλίο με το ψευδώνυμο Paul French, όταν του ζήτησαν μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που να μπορεί να μεταφερθεί στην τηλεόραση και εκείνος φοβήθηκε πως θα καταλήξει να γίνει μια απαίσια σειρά. Τελικά η σειρά δε γυρίστηκε, αλλά ο Asimov έγραψε άλλες 5 συνέχειες του βιβλίου.

7. Benjamin Franklin

Ο εθνοπατέρας των ΗΠΑ, το 1722, όντας 16 χρονών, έγραψε αρκετά γράμματα σε γνωστή εφημερίδα της εποχής, αλλά απορρίφθηκαν όλα. Τότε  επινόησε τον χαρακτήρα της κυρίας Silence Dogood και έστειλε 15 γράμματα, που όλα δημοσιεύτηκαν.

8. Stephen King

συγγραφείς με ψευδώνυμα - Στήβεν ΚινγκΤέσσερα βιβλία πρόλαβε να εκδόσει με το ψευδώνυμο Richard Bachman, προτού ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου ανακαλύψει τις ομοιότητες στον τρόπο γραφής του με το γνωστό συγγραφέα και ψάξει για να βρει την αλήθεια. Αφού έγινε γνωστό, ο King ανακοίνωσε πως ο Bachman πέθανε από “Καρκίνο του Ψευδωνύμου”, εξέδωσε όμως άλλα 3 βιβλία με το ψευδώνυμό του. Ο λόγος που επέλεξε να γράψει αρχικά με ψευδώνυμο ήταν διττός. Οι εκδότες του έλεγαν πως δε μπορεί να εκδόσει πάνω από ένα βιβλίο τη χρονιά και εκείνος έγραφε πιο γρήγορα από αυτό, αλλά επίσης ήθελε να δει και πόση επιτυχία θα είχαν τα βιβλία του χωρίς να συνοδεύονται από το πασίγνωστο όνομά του.

9. J.K. Rowling

Η συγγραφέας του Harry Potter αποκάλυψε πρόσφατα πως έγραψε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα για ενηλίκους με το ψευδώνυμο Robert Galbraith. Ο λόγος που επέλεξε να γράψει με ψευδώνυμο ήταν για να μη νιώθει την πίεση να δημοσιεύσει κάτι και να δημιουργεί προσδοκίες. Την αποκάλεσε “απελευθερωτική εμπειρία”. Το βιβλίο πούλησε 1500 αντίτυπα πριν αποκαλυφθεί ποια ήταν η πραγματική του συγγραφέας, ενώ αφού αποκαλύφθηκε το μυστικό της, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν 507.000% !!

10. Dean Koontz

Ίσως ο μοναδικός συγγραφέας που έχει γράψει με τόσα ψευδώνυμα! Η λίστα περιλαμβάνει τα εξής:

Aaron Wolfe

Brian Coffey

David Axton

Deanna Dwyer

John Hill

K.R. Dwyer

Leigh Nichols

Anthony North

Owen West

Richard Paige

Ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμα επειδή πολλοί εκδότες του είπαν πως οι συγγραφείς που γράφουν συνεχώς διαφορετικά είδη λογοτεχνίας, αποτυγχάνουν. Έχει καταφέρει να εκδόσει μέχρι και 8 βιβλία του μέσα σε ένα χρόνο, με διαφορετικά ψευδώνυμα το καθένα, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα με δύο από τα ψευδώνυμά του πριν καν γίνει γνωστός με το πραγματικό του όνομα!


468×60 Competitions – Banner Rotator

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments