Ταινίες που δεν είδαμε ποτέ

Όταν είσαι πολιτικός, επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε που απηχεί σε πολύ κόσμο, αναγκαστικά θα κληθείς να λάβεις αποφάσεις. Πρέπει να είναι μετρημένες, κερδοφόρες και μακροπρόθεσμα να σε ευνοήσουν στο μέλλον. Το Χόλυγουντ βρίθει από λάθος αποφάσεις για ταινίες που ήταν κάκιστες, μέχρι ταινίες που δεν έφτασαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Δε λέω ότι φταίνε πάντα οι εταιρείες παραγωγής και προς Θεού δεν τις δαιμονοποιώ. Παρακάτω όμως θα δείτε πέντε τρανταχτές περιπτώσεις ακυρωθέντων ταινιών που χρίζουν αρκετής ανάλυσης. Τα αίτια; Πολλά. Έλλειψη χρημάτων, ασυμφωνία χαρακτήρων, ανταγωνιστικότητα και πάει λέγοντας. Για να δούμε τι ταινίες θα μπορούσαμε να δούμε και πιθανόν να παραμιλούμε, αλλά…..

1. Pyongyang του Gore Verbinsky

02868bef36cdbabeca35c77dc33cd0b7
Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Guy Delisle, του πρώτου δυτικού που έγινε δεκτός στη Βόρειο Κορέα. Το βιβλίο αφηγείται τις εμπειρίες του, μέσα σε δύο μήνες, σε σχέση με την κουλτούρα και τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα. Πρωταγωνιστής ήταν ο Steve Carell. Η επίσημη εκδοχή για την ακύρωση της ταινίας ήταν λόγω του χάκινγκ που είχε δεχτεί η Sony. Πολλοί όμως λένε ότι υπήρξε ασυμφωνία μεταξύ του σκηνοθέτη και της εταιρείας για τον τόπο γυρίσματος. Ο Verbinsky ήθελε να γίνουν στη Βόρειο Κορέα.

2. Poe του Sylvester Stallone

poe-stalone
Στο Χόλυγουντ υπάρχει η φιλοσοφία ότι, άπαξ κι ένας ηθοποιός κολλήσει μ’ένα ρόλο ή ένα συγκεκριμένο είδος ταινίας, δύσκολα μετακυλύει σ’ένα άλλο. Το 2005 ο Stallone προσπάθησε να πετύχει το ακατόρθωτο. Έγραψε και ετοίμασε ένα σενάριο για τη ζωή του συγγραφέα του τρομακτικού, Edgar Allan Poe. Μάλιστα όπως δήλωσε ο ίδιος, ήθελε να κρατήσει τον βασικό ρόλο. Κι εδώ έρχεται η φιλοσοφία του Χόλυγουντ. Οι παραγωγοί ήταν πάρα πολύ σκεπτικοί, έως πεσιμιστές, για το αν έπρεπε ο πρώην Ράμπο/Ρόκυ/Κόμπρα να ερμηνεύσει έναν τόσο απαιτητικό ρόλο.

3. Newt του Gary Rydstrom

maxresdefault
Απ’ότι έχουμε καταλάβει η Pixar έχει σαν σχέδιο να πάρει όλα τα ζώα και να τα κάνει ξεχωριστές ταινίες. Μόνο που απ’ότι φαίνεται η σαυρούλα αυτή θα μείνει παραπονεμένη. Το στόρι ήταν πολύ απλοϊκό και έφερνε λίγο στη ταινία Rio. Η τελευταία αρσενική σαύρα του πλανήτη πρέπει να ζευγαρώσει με την τελευταία θηλυκή, πιεζόμενοι αμφότεροι από επιστήμονες. Έλα όμως που δεν θέλουν με τίποτα ο ένας τον άλλον και κάπως έτσι αποφασίζουν το σκάσουν, μπλέκοντας σε τρελές περιπέτειες. Η ταινία ήταν να βγει μαζί με το Cars 2, αλλά οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι μόνο μία θα έφτανε στις αίθουσες. Μαντέψτε ποια κέρδισε.

4. Napoleon του Stanley Kubrick

napoleonl
Εδώ έχουμε την πιο βαρβάτη ακύρωση ταινίας, αλλά συνάμα την πιο δικαιολογημένη. Ο Kubrick είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του περασμένου αιώνα, με ταινίες όπως, το κουρδιστό πορτοκάλι, Λολίτα και Μάτια Ερμητικά Κλειστά. Για τη συγκεκριμένη ταινία πέρασε χρόνια διαβάζοντας και συζητώντας με ιστορικούς για την εμβληματική μορφή του Βοναπάρτη. Ο ίδιος ήθελε να την κάνει σαν τηλεταινία έτσι ώστε να αποτυπώσει ακριβώς τη ζωή του στρατηλάτη. Φυσικά κάτι τέτοιο για τη δεκαετία του 60 ήταν αδιανόητο, καθώς το κόστος ήταν υπέρογκο και οι απαιτήσεις του Kubrick υπερβολικά φιλόδοξες. Για να καταλάβετε, ζήτησε 50.000 κανονικούς στρατιώτες για να γυρίσει τις μάχες! Η ταινία φυσικά δε γυρίστηκε ποτέ, όσο κι αν ο Kubrick υποστήριζε ότι θα ήταν “η καλύτερη ταινία όλων των εποχών”.

5. At the Mountains of Madness του Guillermo Del Toro

deltoro-lovecraft
Αυτή είναι, προσωπικά για μένα, η πιο εξοργιστική περίπτωση. Μιλάμε για έναν σκηνοθέτη που καταφέρνει να συνδυάσει σε κάθε ταινία του τη δράση και το φανταστικό, με τους τέλεια σχεδιασμένους χαρακτήρες. Η ταινία θα βασιζόταν στο διήγημα του Lovecraft και θα διηγούταν την ιστορία μιας ερευνητικής αποστολής στα έγκατα της Ανταρκτικής. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με μεταφυσικές δυνάμεις. Η ταινία ουσιαστικά ήταν φαντασίας- τρόμου και όπως λέει ο Del Toro, είναι το όνειρό του να γυρίσει αυτή την ταινία. Η Universal όμως αρνήθηκε να δώσει 150 εκατομμύρια για την ταινία κι ο Del Toro σκηνοθέτησε αμέσως μετά το Pacific Rim. Ευτυχώς όμως υπάρχει Θεός και ο Del Toro ήδη συνομιλεί με άλλη εταιρεία προκειμένου να τη σκηνοθετήσει. Τέλος, να πω ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον είχε ο Τομ Κρουζ.

 

Γιώργος Πουρλιάκας

About The Author

Γιώργος Πουρλιάκας Ο Γιώργος γεννήθηκε στη Σαλονίκη μια βραδιά με φεγγάρι (μάλλον) του 85. Λάτρης του ιντερνέτ και φανατικός ερευνητής του σε οτιδήποτε τον ενδιαφέρει ή του ζητηθεί. Από μικρός του αρέσει να φτιάχνει ήρωες και να τους βάζει μέσα σε πολύπλοκες ιστορίες, περιπέτειας και φαντασίας. Ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή, ως wannabe συγγραφέας, οι ιστορίες του θα μετουσιωθούν σε βιβλία και ο κόσμος θα τις αγκαλιάσει. Είναι movie και TV series geek, από μουσική…άστο δεν έχει άποψη και θεωρεί το ραδιόφωνο ως το καταλληλότερο μέσο διασκέδασης και ενημέρωσης. Μετά το ιντερνέτι φυσικά. Τα αγαπημένα του δε μας τα γράφει γιατί αλλάζουν γρηγορότερα, όπως λέει, κι από χαμαιλέοντα.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments