10 λόγοι που κάνουν τους “Λαξευτές” την αγαπημένη μου ελληνική τριλογία fantasy

ΛαξευτέςΤο δικό μου αγαπημένο ελληνικό βιβλίο φανταστικού, γραμμένο από τη Βάσω Χρήστου δεν είναι ένα, είναι τριλογία και αξίζουν διαβαστούν και τα τρία (αν και κάποιος θα μπορούσε να σταματήσει στο πρώτο) για τους παρακάτω λόγους:

1. Οι δράκοι δεν είναι οι συνηθισμένοι δράκοι που ξέρουμε, αλλά χαρισματικά πλάσματα που λέγονται πολύμορφοι, γεννημένα από την πέτρα και το φως.
2. Το σύστημα μαγείας είναι πρωτότυπο, ενώ η μαγεία προέρχεται από συγκεκριμένες λαξεμένες πέτρες.
3. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί χαρακτήρες. Υπάρχουν γκρίζοι χαρακτήρες που ο καθένας έχει τα ελαττώματα του, τις φιλοδοξίες και τις αρετές του. Φυσικά κάποιοι θα ξεπεράσουν τα όρια για να πάρουν αυτό που θέλουν…
4. Η τριλογία τελειώνει στο τέλος του τρίτου και τελευταίου βιβλίου με μια μεγάλη κορύφωση. Άρα δεν υπάρχει φόβος να μείνουμε “κρεμασμένοι”.
5. Η τριλογία δε μένει στη βασική πλοκή, εμπεριέχοντας μπόλικες υποπλοκές.  Περισσότερες και από τα βιβλία της Ούρσουλα Λε Γκεν.
6. Κάθε βιβλίο έχει διαφορετικό θεματικό ύφος. Το πρώτο θα το έλεγα περισσότερο επικό, το δεύτερο έχει περισσότερο μυστήριο, ενώ στο τρίτο κυριαρχεί το συναίσθημα, και οι πολιτικές συνέπειες με τον επιστημονικό παράγοντα.
7. Μιλώντας για την επιστήμη, η Βάσω Χρήστου δε διστάζει να τη χρησιμοποιήσει σε κάποια σημεία του βιβλίου παρόλο που μιλάμε για φανταζί.
8. Οι ανατροπές. Γίνονται πράγματα που δεν περίμενα και υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις.
9. Η κοσμοπλασία. Ένας φανταστικός κόσμος φτιαγμένος σε ένα πλανήτη με παλίρροιες και τρομακτικά πλάσματα, όπως τα αστρόπτερα.
10. Η γραφή ήταν το δυνατό σημείο των βιβλίων. Μου προκάλεσε αγωνία, συγκίνηση και χαρά.

3books

Όποιος θέλει να συνεχίσει την ανάγνωση ιστοριών γραμμένων από τη Βάσω Χρήστου, η συγγραφέας έχει εκδώσει πρόσφατα και το “Όλες οι γεύσεις του φωτός” (2015), πέρα από τα διηγήματά της μέσα στις ανθολογίες: “ΕΦφάνταστες ιστορίες” (2013) και “Τρεις ματιές τ’ αλλάζουν όλα” (2007).

Αλέξανδρος Ζ.

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments