“Ο Υπερίωνας” και “Η Πτώση του Υπερίωνα” – Review

  a2“Ο Υπερίωνας” και “Η Πτώση του Υπερίωνα” είναι δυο βιβλία που πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του όποιος είναι φαν της επιστημονικής φαντασίας κι ακόμα περισσότερο τώρα που θα γίνει και μίνι σειρά από το κανάλι του SyFy.
Η επιστημονική φαντασία σε αυτούς τους δυο τόμους είναι αρκετά δυνατή, μιας και μιλάμε για τον 29ο αιώνα. Ο συγγραφέας μας βυθίζει από την πρώτη σελίδα στις καινούριες τεχνολογίες και στα διαστημικά ταξίδια με δεντρόπλοια σε παράξενους πλανήτες.

Ο Υπερίωνας Last Travel of the Yggdrasil by  Edouard Noisette

Τα βιβλία μας, όπως θα καταλάβατε από τον τίτλο τους, έχουν ως κεντρικό θέμα τον πλανήτη Υπερίωνα. Δυο πράγματα συμβαίνουν γύρω από αυτόν. Το ένα είναι ότι συγκεντρώνεται ένας στρατός Εκτοπισμένων πίσω από τον πλανήτη, οι οποίοι θεωρούνται απειλή για τη διαστρική Ηγεμονία των Ανθρώπων και στον ίδιο τον πλανήτη υπάρχει ένα αλλόκοτο πλάσμα με το όνομα Αρπακτικό που μοιάζει να αψηφά τα όρια του χώρου και του χρόνου. Αυτό το ον έχει πάρει τόσο μυθικές διαστάσεις, που έχει δημιουργηθεί μια εκκλησία στον πλανήτη δοξάζοντάς το. Οι έξι τόσο διαφορετικοί ήρωες (να φανταστείτε ένας είναι ποιητής, άλλος ιερέας, κι άλλος πολεμιστής) από την αρχή του πρώτου βιβλίου έχουν αποφασίσει να φύγουν από τους δικούς τους πλανήτες και να γίνουν προσκυνητές εκεί.

Ο ΥπερίωναςThe Shrike by Silberius

Πέρα από την υπόθεση που τα κάνουν πολύ ενδιαφέροντα, είναι και η δομή τους. Τα δυο βιβλία μεταξύ τους διαφέρουν ως προς αυτήν. Το πρώτο βιβλίο μας συστήνει στους έξι αυτούς προσκυνητές που κατευθύνονται προς τον πλανήτη του Αρπακτικού, εξιστορώντας τις ιστορίες τους για το πως έφτασαν μέχρι εκεί.  Ο συγγραφέας έχει προσέξει να ικανοποιήσει τον κάθε αναγνώστη με το να γράψει τις ιστορίες τους σε μορφή διηγήματος στο κάθε είδος επιστημονικής φαντασίας. Από επιστημονικό φανταζί, με περιγραφές που θυμίζουν national geographic σε έναν εξωγήινο τόπο, μέχρι cyberpunk με μια φουτουριστική ντετέκτιβ και space opera. Αυτό που άρεσε σε μένα όμως ήταν το φιλοσοφικό και θρησκευτικό κομμάτι. Κάποιες σκηνές κάνουν πράξη κάποια ερωτήματα που μπορεί να θέσουμε για την πίστη, ακόμα και για το νόημα πίσω από τις λέξεις και την τέχνη ή γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την ύπαρξη.

Ο ΥπερίωναςA bishop of the Pax και The Fall of Hyperion

Το πρώτο βιβλίο τελειώνει με την άφιξή τους στον πλανήτη και το δεύτερο ξεκινάει με μια δυναμική σύζευξη της ομάδας των ηρώων με τους ντόπιους του πλανήτη και την αρχή της καταστροφής. Σε αντίθεση με το προηγούμενο βιβλίο, έχουμε μια συνεχόμενη πλοκή, στην οποία οι γνωστοί πια σε μας ήρωες ψάχνουν αυτό που αναζητούσαν μέσα σε ένα χάος δράσης, με την πολιτική να παίζει άμεσο ρόλο. Η πλοκή γίνεται πιο πολύπλοκη, δένοντας τις ιστορίες των ηρώων με το μέλλον της ηγεμονίας και του πλανήτη.
Φυσικά σε ένα τόσο μεγάλο έπος θα υπάρξουν και παράπονα, όπως ο μεγάλος αριθμός των περιγραφών. Ο συγγραφέας δεν αφήνει τίποτα θόλο, θέλει να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πώς είναι το περιβάλλον της κάθε σημαντικής σκηνής, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές ωραίες παρομοιώσεις, αλλά και παρόμοιες εικόνες και ορολογίες από εκείνη την εποχή. Πάντως η ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Anubis ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις των βιβλίων με μια άριστη μετάφραση και όποιος θέλει να συνεχίσει να διαβάζει για αυτόν τον κόσμο, ο συγγραφέας Dan Simmons έχει γράψει άλλα δυο βιβλία ως συνέχεια με τους τίτλους: “Endymion” και “The Rise of Endymion”.  Τώρα είναι η σειρά της τηλεόρασης για να δούμε πως θα ανταπεξέλθει!

Ο Υπερίωνας
Winner: Hugo Award for Best Science Fiction Novel (1990)

Winner: Locus Award for Best Science Fiction Novel (1990)

Nominee: Arthur C. Clarke Award for Best Science Fiction Novel (1990)

Nominee: British Science Fiction Award for Best Novel (1990)

Voted to Locus “All Time Best” Science Fiction Novel (10th)

 

Αλέξανδρος Ζ.

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments