15 ταινίες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ!

Σίγουρα τον όρο “Based on a True Story” θα τον έχετε συναντήσει σε πολλές ταινίες και η αλήθεια είναι πως ανεβάζει αρκετά το hype για αυτό που πρόκειται να δούμε. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ σε τι ποσοστό αυτό που παρουσιάζει μια ταινία αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα; Η λέξη “εμπνευσμένο” μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί και είναι πραγματικά δύσκολο να παρουσιάσεις μια ολόκληρη ιστορία σε δύο (συνήθως) κινηματογραφικές ώρες. Αναπόφευκτα ο δημιουργός θα κόψει και θα ράψει πράγματα, αλλά σίγουρα ο σκοπός είναι να μην αλλοιωθεί η ψυχή και η πιστότητα της ιστορίας. Επίσης, επειδή μιλάμε για κινηματογράφο και ψυχαγωγία, σίγουρα πολλά πράγματα θα αλλαχθούν και θα γίνουν πιο δραματικά, με σκοπό να δημιουργήσουν μεγαλύτερα συναισθήματα.
Κλείνοντας την εισαγωγή, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως σε καμία περίπτωση η πιστότητα των ταινιών που ακολουθούν δεν παίζει ρόλο στην τελική μου άποψη για αυτές. Άλλωστε δεν βλέπουμε ταινίες για να μάθουμε ιστορία. Ας δούμε λοιπόν 15 παραδείγματα ταινιών βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, που όμως δεν παρουσίασαν την ακριβή αλήθεια!

SPOILER ALERT!!!

Captain Phillips (2013)

Το εμπορικό πλοίο του Captain Phillips πέφτει θύμα πειρατείας κοντά στις ακτές της Σομαλίας και ο χαμηλών τόνων καπετάνιος καταφέρνει να αντιμετωπίσει την κατάσταση χάρη στην ψυχραιμία και τις ηρωικές του αποφάσεις. Ή έτσι είδαμε τουλάχιστον!
Μέλη του πραγματικού πληρώματος κατήγγειλαν πως ο πραγματικός Phillips μόνο ήρωας δεν ήταν και πως τον είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές ότι υπάρχουν πειρατές κοντά στις ακτές της περιοχής. Μάλιστα του είχε δοθεί σαφής οδηγία να κρατήσει απόσταση 600 μίλια από τις ακτές, κάτι που εκείνος αγνόησε εντελώς. Επίσης, τα μέλη δηλώνουν πως έπεσαν θύμα πειρατείας δύο φορές και όχι μία όπως παρουσίασε η ταινία, ενώ άσκησαν και αγωγή στους ιδιοκτήτες του πλοίου λόγω παραπληροφόρησης.

Flight (2012)


Το Flight εξιστορεί το πώς ένας πιλότος κατάφερε με μια εξαιρετικά δύσκολη μανούβρα να σώσει τους επιβάτες ενός αεροπλάνου. Στη συνέχεια όμως θα κατηγορηθεί πως ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, παρόλο που έσωσε την κατάσταση. Η ταινία παρουσιάστηκε ως αληθινή ιστορία και ήταν βασισμένη στην πτήση Alaska Airlines 261 που συνέβη το 2000, η οποία δεν είχε αίσιο τέλος.
Ο πιλότος της πτήσης προσπάθησε όντως με κάποιες αναγκαστικές μανούβρες να προσγειώσει το αεροπλάνο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί όλο το πλήρωμα κι οι επιβάτες από τη συντριβή. Όπως καταλαβαίνετε ό,τι παρουσιάζεται στη συνέχεια της ταινίας είναι φανταστικό.

The Pursuit of Happyness (2006)


Το συγκινητικό “Κυνήγι της Ευτυχίας” με τον εξαιρετικό Will Smith, περιγράφει την αληθινή ιστορία του απένταρου Chris Gardner, που προσπαθεί να βρει δουλειά και να φροντίσει το γιο του μετά την εγκατάλειψή τους από τη σύζυγό του. Η ταινία είναι βασισμένη στην ομότιτλη βιογραφία του Gardner, αν και κάποια πράγματα έχουν δραματοποιηθεί παραπάνω για ευνόητους λόγους.
Ο Gardner όσο ήταν παντρεμένος είχε για ερωμένη την Jackie Medina και, όταν αυτή έμεινε έγκυος στον Chrisptopher Jr, μετακόμισε μαζί της. Παρόλο που ποτέ δεν ξόδεψε όλες του τις αποταμιεύσεις για να αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό, ο μισθός του ήταν υπερβολικά μικρός για να τους συντηρήσει, με αποτέλεσμα η Jackie να προσπαθήσει να τον εγκαταλείψει μαζί με το παιδί. Στην προσπάθειά του να την σταματήσει, άσκησε βία πάνω της, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.
Αυτό σημαίνει πως σε πολλά γεγονότα της ταινίας ο Gardner δεν είχε τον γιο του μαζί, κι ούτε καν γνώριζε καν που βρισκόταν. Όταν ο Chris Jr έγινε δύο ετών, η Jackie επέστρεψε και αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερα ο Gardner να μεγάλωνε τον μικρό. Ενώ πολλές σκηνές όπως αυτή που κοιμήθηκαν σε δημόσιες τουαλέτες είναι αληθινές, κάποιες άλλες όπως η κλοπή ενός ιατρικού εξοπλισμού από έναν άστεγο ή η ακριβής προσέγγιση της πρώτης του συνέντευξης, έχουν παρουσιαστεί με πιο δραματικό τρόπο.

The Texas Chainsaw Massacre (1974)


Μπορεί ο “Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι” να προωθήθηκε ως αληθινή ιστορία, παρόλα αυτά o ίδιος ο σκηνοθέτης Tobe Hooper έχει παραδεχθεί πως δεν ίσχυε αυτό. Για την ακρίβεια αυτή η παραπληροφόρηση ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια ως απάντηση σε ψέματα της κυβέρνησης, όπως η πετρελαϊκή κρίση του 1973 και οι λόγοι του πολέμου του Βιετνάμ.
Για να είμαστε απόλυτα σωστοί, η ταινία είχε εμπνευστεί από τον δολοφόνο Ed Gein, που είχε σκοτώσει δύο γυναίκες και χρησιμοποίησε μέλη των σωμάτων τους για να δημιουργήσει διάφορα τρόπαια και αναμνηστικά. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είχε σχέση με τον Leatherface που βλέπουμε στην ταινία.

A Beautiful Mind (2003)


Μπορεί το “Ένας Υπέροχος Άνθρωπος” να είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, παρόλα αυτά παρουσιάζει πολλές ανακρίβειες. Ο πραγματικός John Nash δεν εντάχθηκε ποτέ στο εργαστήριο Wheeler του MIT, πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε τέτοιο τμήμα, όπως επίσης δεν εργάστηκε ποτέ στο Υπουργείο Αμύνης.
Επίσης, μπορεί ο Nash να έπασχε από Σχιζοφρένεια και Παράνοια, παρόλα αυτά δεν είχε ποτέ οπτικές παραισθήσεις προσώπων, παρά περισσότερο αυταπάτες, όπως π.χ. να ακούει φωνές. Επιπλέον στην ταινία παραλείπεται το γεγονός ότι εγκατέλειψε την έγκυο γυναίκα με την οποία είχε σχέση πριν την Alicia, επειδή πίστευε πως η κοινωνική της κατάσταση ήταν κατώτερη από τη δική του, ενώείχε και ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Τέλος, στην παραλαβή του βραβείου Nobel δεν έδωσε ποτέ τον συγκινητικό λόγο αφιερωμένο στην Alicia που βλέπουμε στην ταινία.

Braveheart (1995)


Για να είμαι δίκαιος το Braveheart δεν είχε ποτέ τη σήμανση πως είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ούτε προσπάθησαν να το πουλήσουν ως αληθινή ιστορία. Η ταινία βασίζεται στη ζωή του William Wallace, του οποίου οι ενέργειες οδήγησαν στην απελευθέρωση της Σκωτίας από τους Άγγλους. Παρόλο που ό,τι γνωρίζουμε για την πραγματική ζωή του Wallace είναι βασισμένο σε θρύλους παρά σε καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα, σίγουρα δεν νομίζω πως κάποιος περιμένει να δει το Braveheart για να μάθει ιστορία.
Παρόλα αυτά, στην ταινία γενικά υπάρχουν πολλές ανακρίβειες, τόσο χρονολογικές όσο και προσώπων. Για παράδειγμα η πραγματική Isabella of France σύμφωνα με την χρονολογία της ταινίας θα έπρεπε να είναι 9 ετών όταν γνωρίζει τον Wallace και όχι ολόκληρη γυναίκα. Επίσης, δεν υπάρχει αποδεδειγμένο ιστορικό γεγονός ότι ο Robert the Bruce πρόδωσε ξεκάθαρα τον Wallace, αν και ο Bruce άλλαξε αρκετές φορές στρατόπεδα. Τέλος, η περίφημη μάχη του Stirling Bridge έγινε, όπως λέει και η ονομασία, πάνω σε μια γέφυρα και όχι σε ανοιχτό πεδίο. Μας νοιάζουν όμως όλα αυτά; Ούτε καν!

Rush (2013)


Το Rush είχε ως κεντρική θεματική τη μεγάλη κόντρα μεταξύ των οδηγών της Φόρμουλα 1 James Hunt και Niki Lauda. Στην πραγματικότητα όμως οι δυο τους μόνο κόντρα δεν είχαν, αλλά για την ακρίβεια ήταν πολύ καλοί φίλοι και μάλιστα είχαν συγκατοικήσει μια περίοδο και έβγαιναν συχνά για μπύρες. Επίσης, πολλοί αγώνες που παρουσιάζονται στην ταινία δεν είναι ιστορικά ακριβείς και ο Hunt δεν ξυλοκόπησε ποτέ κάποιον δημοσιογράφο.

Fargo (1996)

Για το Fargo δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η ταινία (όπως και η σειρά αργότερα) ξεκινούν με το χαρακτηριστικό τίτλο “This is a True Story”, κάτι που απέχει από την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αδελφοί Coen έχουν παραδεχθεί πως η ιστορία της ταινίας είναι πέρα για πέρα φανταστική.
Χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2016, οι Coen αποκάλυψαν πως η έμπνευση του Fargo ήταν από δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, που καμία σχέση δεν έχει η μία με την άλλη. Η πρώτη είχε να κάνει με έναν υπάλληλο της General Motors που εξαπατούσε την εταιρία, ενώ η δεύτερη με τη δολοφονία μιας γυναίκας από το σύζυγό της, που μάλιστα θέλησε να ξεφορτωθεί το πτώμα της ρίχνοντάς το σε θρυμματιστή ξύλων.

The Blair Witch Project (1999)


Το Blair Witch Project είναι μια διαφορετική περίπτωση από τις προηγούμενες που είδαμε και σίγουρα η πιο τραβηγμένη. Η ταινία έχει να κάνει με τρεις μαθητές που ταξιδεύουν στο δάσος Maryland για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για το θρύλο του Blair Witch, αλλά εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή τους, οι αρχές βρίσκουν μία από τις χαμένες κάμερες που έχει το υλικό που βλέπουμε τελικά στην ταινία.
To τρομερό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι δημιουργοί της ταινίας έστησαν και προώθησαν το σενάριο ως πραγματικό γεγονός και έκαναν όντως τον κόσμο να πιστέψει πως οι τρεις άγνωστοι στο κοινό μαθητές-ηθοποιοί είχαν εξαφανιστεί. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινίας, στα ονόματα των τριών πρωταγωνιστών υπήρχαν οι σημάνσεις “Missing” ή “ Deceased ”, ενώ η μητέρα της Heather Donahue δεχόταν κάρτες συμπόνιας, γιατί πολλοί πίστευαν πως η κόρη της είχε όντως χαθεί.

Argo (2012)


Ο Ben Affleck το 2012 θέλησε να παρουσιάσει την αληθινή ιστορία διάσωσης των έξι Αμερικανών στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων των ΗΠΑ στο Ιράν το 1979. Μόνο που από ότι φαίνεται παρουσίασε τα πράγματα όπως εκείνος πίστευε και όχι όπως έγιναν.
Η ταινία αρχικά παρουσιάζει τη CIA ως επικεφαλής της όλης επιχείρησης, χωρίς να αναδεικνύει σχεδόν καθόλου την ανάμειξη της κυβέρνησης του Καναδά και συγκεκριμένα του πρέσβη Taylor, που στην πραγματικότητα έκανε τα περισσότερα. Ο Affleck μάλιστα μετά τις διαμαρτυρίες, άλλαξε την περίληψη της ταινίας αναφέροντας και τους Καναδούς πέρα από τη CIA, κάτι που φυσικά δεν ήταν αρκετό.
Επίσης, στην ταινία παρουσιάζεται πως οι Πρεσβείες της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας δεν ήθελαν να αναμειχθούν στην όλη υπόθεση, κάτι που επίσης είναι λάθος, καθώς συνεργάστηκαν με τους Καναδούς. Τέλος, όλα τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στην τελική διαφυγή με το αεροπλάνο είναι πέρα για πέρα φανταστικά και φυσικά υπάρχουν για να έχουμε καλύτερη κλιμάκωση, κάτι που φυσικά δούλεψε!

The Blind Side (2009)


Το Blind Side κυκλοφόρησε το 2009 και ήθελε να μας διηγηθεί την αληθινή ιστορία του Michael Oher, ενός άστεγου δηλαδή που μετά τη βοήθεια και τη φροντίδα μιας γυναίκας και της οικογένειάς της, κατάφερε να γίνει διάσημος παίχτης τους Αμερικάνικου ποδοσφαίρου.
Ο Oher βλέποντας την ταινία ένιωσε πως τον παρουσίασαν όπως χαρακτήρισε και ο ίδιος ως “χαζό”, καθώς δείχνει πως ο χαρακτήρας της Sandra Bullock του έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο, ενώ στην πραγματικότητα εκείνος από μικρό παιδί μελετούσε το παιχνίδι. Δύο χρόνια αργότερα ο Oher κυκλοφόρησε βιβλίο με την αυτοβιογραφία του για να παρουσιάσει την πραγματική του ιστορία.

Cinderella Man (2005)

Το Cinderella Man ήθελε να μας παρουσιάσει την αληθινή ζωή του πυγμάχου James J. Braddock και τη μεγάλη του κόντρα με τον πρωταθλητή Max Baer. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι το πως παρουσιάστηκε ο ανταγωνιστής και όχι ο πρωταγωνιστής.
Στην ταινία ο Baer σε ένα ματς σκοτώνει τον αντίπαλό του (Frankie Campbell) με τις δυνατές γροθιές του και μάλιστα φαίνεται να καυχιέται για αυτό, κάτι που εξόργισε τον γιο του. Ο αληθινός Baer είχε δηλώσει πως ο θάνατος του αντιπάλου του ήταν ατύχημα και πως τίποτα στη ζωή του δεν τον επηρέασε τόσο σημαντικά όσο αυτό. Μάλιστα, συγκέντρωσε χρήματα που τα έδωσε στη χήρα και τον γιο του Campbell και είχε δηλώσει πως υπέφερε συχνά από εφιάλτες.

Darkest Hour (2017)


Μπορεί στη βιογραφική ταινία του Winston Churchill, “Darkest Hour”, να είδαμε έναν εξαιρετικό Gary Oldman, που μάλιστα κέρδισε και το πρώτο του Oscar, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μιλάμε για μια πιστή ταινία. Η συγκεκριμένη ταινία προσπαθεί να παρουσιάσει έναν Churchill που απέχει από την πραγματικότητα και η αλήθεια είναι πως φτάνει στα όρια της αισχρής προπαγάνδας.
Δεν χρειάζεται να αναλύσω πολλά. Να θυμίσω μόνο πως υπάρχει σκηνή που ο Churchill μπαίνει στο μετρό και ρωτά τους κατοίκους της περιοχής ποια είναι η γνώμη τους και τι πιστεύουν πως πρέπει να συμβεί για τον πόλεμο, κάτι που φυσικά δεν θα έκανε σε κανένα γαλαξία. Ιστορικοί μίλησαν για τις πολλές ανακρίβειες του Darkest Hour και κυρίως ανέφεραν πως η ταινία αγνοεί καθοριστικές ενέργειες άλλων προσώπων και εστιάζει περισσότερο στον Churchill και γενικά πως τον παρουσιάζει να στέκεται μόνος ενάντια στη Ναζιστική απειλή, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε, καθώς πολλές αποφάσεις του ίδιου ήταν αρκετά αμφιλεγόμενες.

The Imitation Game (2014)


Άλλη μια βιογραφική ταινία που δυστυχώς δεν κατάφερε να αποδώσει σωστά τα γεγονότα. Ο λόγος για το Imitation Game, που παρουσιάζει την ιστορία του Alan Turing και το πώς κατάφερε να δημιουργήσει τη μηχανή αποκρυπτογράφησης και να σπάσει τον Γερμανικό κώδικα, για να αποκτήσουν απόρρητες πληροφορίες για τον αντίπαλο.
Η ταινία όμως δίνει όλα τα εύσημα στον Turing, ενώ στην πραγματικότητα είχε τη βοήθεια του επίσης ειδικού Gordon Welchman που δεν αναφέρεται καν, όπως επίσης δεν γίνεται μνεία στη σημαντική βοήθεια που παρείχαν οι Πολωνοί, που είχαν δημιουργήσει ήδη τη βάση για να σταθεί ο Turing και να ολοκληρώσει τη μηχανή. Η ταινία καταλήγει να παρουσιάσει τον Turing ως προδότη, καθώς δεν αποκαλύπτει τον Ρώσο πράκτορα στο τέλος, επειδή φοβόταν μήπως εκείνος αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά του. Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση πολλών.

The Greatest Showman (2017)


Τελευταία άφησα μία από τις αγαπημένες μου ταινίες, το The Greatest Showman που παρουσιάζει τη ζωή του P.T. Barnum, του ανθρώπου δηλαδή που δημιούργησε το πρώτο τσίρκο. Επίσης η συγκεκριμένη ταινία δεν έχει τη σήμανση πως βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αλλά και πάλι δεν παύει να παρουσιάζει ένα αληθινό πρόσωπο διαστρεβλωμένα.
Η ταινία, παρόλο που δίνει αρκετά σημάδια πως ο Barnum ήταν αρκετά φιλόδοξος και κερδοσκόπος, κρύβει πολλές ακρότητες που διέπραξε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως όταν ήταν 25 ετών, ένα από τα πρώτα του “εκθέματα” ήταν η σχεδόν 80χρονη Joice Heth, η οποία ήταν παράλυτη και τυφλή και την παρουσίαζε στο κοινό ως τη νοσοκόμα του Προέδρου της Αμερικής George Washington και έλεγε πως ήταν 161 ετών. Όταν τελικά η Heth έφυγε από τη ζωή, ο Barnum βρήκε και άλλη ευκαιρία και κανόνισε μια ζωντανή αυτοψία του σώματός της σε ένα σαλόνι της Νέας Υόρκης, όπου οι θεατές πλήρωναν 50 cents για να δουν τη νεκρή γυναίκα να κόβεται.

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments