15+5 Ξεχωριστές Κινηματογραφικές Αφίσες

Κάθε φορά που πηγαίνω σινεμά, ο μικρός γραφίστας μέσα μου, βγαίνει έξω ψάχνοντας να βρει τις κινηματογραφικές αφίσες που θα τον κάνουν να μονολογήσει “Μακάρι να είχα αυτή την αφίσα κορνιζαρισμένη στο σαλόνι μου”. Τις περισσότερες, όμως, φορές, χάνει κάθε ενδιαφέρον γιατί οι περισσότερες σύγχρονες κινηματογραφικές αφίσες είναι τουλάχιστον αδιάφορες και αφάνταστα κλισέ.

Η αγάπη, λοιπόν, για τις κινηματογραφικές αφίσες, με ώθησε να δημιουργήσω αυτή την εκκεντρική λίστα με αφίσες που θεωρεί ο μικρός γραφίστας μέσα μου -και κατ’ επέκταση εγώ- τις ομορφότερες όλων των εποχών.

Στο πρώτο μέρος παρατίθενται αφίσες που η ομορφιά τους οφείλεται στην εξυπνάδα του σχεδιασμού τους και στο δεύτερο, κάποιες αφίσες που απλώς ξεχωρίζουν.

ΜΕΡΟΣ 1ο

1. Rosemary’s Baby – 1968

Όμορφες Κινηματογραφικές Αφίσες“Το μωρό της Ρόζμαρυ” είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν βγει ποτέ κι ευτυχώς η αφίσα της είναι αντάξια του περιεχομένου της. Ένας πράσινος -άρρωστος- ουρανός περιβάλλει ένα παρατημένο καρότσι στην κορφή ενός υψώματος. Ένα καρότσι -κι ένα μωρό- σε κίνδυνο, καθότι παρατημένο, κι από πίσω η μητέρα του με βλέμμα κενό, έχοντας καταλήξει έρμαιο των καταστάσεων, αγνοώντας την αληθινή φύση του παιδιού της. Μια υποβλητική οπτική πανδαισία που σαγηνεύει και περιγράφει το κλίμα της ταινίας χωρίς φανφάρες και φλυαρίες.

2. Halloween – 1978

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΕκείνο που κάνει την αφίσα να ξεχωρίζει είναι το μαχαίρι (το όπλο του δολοφόνου) που πολλαπλασιάζεται, δημιουργώντας ένα μοτίβο που προσομοιάζει πτυχώσεις κολοκύθας, η οποία είναι το σήμα κατατεθέν του Halloween, κατά τη διάρκεια του οποίου διαδραματίζεται η ταινία.

3. The Silence of the Lambs – 1991

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΚατά τη διάρκεια της ταινίας, ένας serial killer γυναικών, αφήνει στο στόμα των θυμάτων του μια πεταλούδα στο κουκούλι της. Η πεταλούδα χρησιμοποιείται πανέξυπνα για να καλύψει το στόμα της πρωταγωνίστριας στην αφίσα (σιωπή), όμως οι δημιουργοί δε σταματούν εκεί. Κοιτάζοντας προσεκτικά στο κεφάλι της πεταλούδας, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι σχηματίζεται ένα ανθρώπινο κρανίο. Κοιτώντας προσεκτικότερα, το κρανίο που σχηματίζεται αποτελείται από 7 γυμνά, γυναικεία σώματα (αναφορά στα θύματα της ταινίας), το οποίο μάλιστα, αποτελεί με τη σειρά του, γνωστό έργο του σουρεαλιστή Salvador Dalí και τιτλοφορείται “In Voluptas Mors”.

4. Death Becomes Her – 1992

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΗ ταινία είναι κωμωδία και αυτό φαίνεται ήδη από την αφίσα της, στην οποία οι δημιουργοί χρησιμοποίησαν τις αφύσικες ανατομίες με τις οποίες (spoiler alert) καταλήγουν οι δύο πρωταγωνίστριες σε κάποιο σημείο της ταινίας, έχοντας κατακτήσει την αιώνια ζωή. Αποτελεί μία από τις πιο εικονικές αφίσες της δεκαετίας του ’90 και μία από τις πιο έξυπνες.

5. Hard Candy – 2005

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΗ διπλή σημασία της αφίσας είναι και ο λόγος που έχει θέση σε αυτή τη λίστα. Εκ πρώτης όψεως, και μέσα από μία καταφανή αναφορά στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, ένα κορίτσι φαίνεται να κινδυνεύει. Το έξυπνο παιχνίδισμα είναι και η διττή σημασία του κοριτσιού μέσα στην παγίδα. Κι αν το κορίτσι δεν βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο και αποτελεί απλώς το δόλωμα για κάποιον άλλον;

6. SAW II – 2005

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΑυτό που κάνει την αφίσα της δεύτερης ταινίας του κουρασμένου franchise να ξεχωρίζει, είναι ο έξυπνος τρόπος που χειρίζεται με μαύρο χιούμορ τον αριθμό δύο, τοποθετώντας δύο κομμένα δάχτυλα δίπλα από τον τίτλο.

7. Moon – 2009

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΗ αφίσα χρησιμοποιεί το ψυχεδελικό εφέ των ομόκεντρων κύκλων για να αναφερθεί στην “πολλαπλότητα” του πρωταγωνιστή του, σχηματίζοντας παράλληλα μια στυλιζαρισμένη σελήνη, στο μοναχικό σκοτάδι του διαστήματος. Σημαντική λεπτομέρεια στην πάνω αριστερή γωνία, το όνομα του πρωταγωνιστεί που πολλαπλασιάζεται με κάθε αντίγραφο πιο αχνό από το προηγούμενο.

8. Scream 4 – 2011

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΗ τέταρτη ταινία της σειράς ταινιών δεν είναι η καλύτερη, αλλά έχει την εξυπνότερη αφίσα απ’ όλες, καθώς παίζει με το προφίλ της μάσκας του δολοφόνου, που σταδιακά μετασχηματίζεται στο φονικό του όπλο.

9. The Dark Knight Rises – 2012

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςH promo αφίσα της τρίτης ταινίας του Dark Knight δε χρειάστηκε τίτλο, ονόματα ή πρόσωπα. Μόνο ένα σύμβολο· φτιαγμένο από τα συντρίμμια μιας πόλης που έχει ανάγκη τον άνθρωπο στον οποίο ανήκει.

10. Nymphomaniac – 2013

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΟι χρήση των δύο παρενθέσεων σε συνδιασμό με τον τίτλο της ταινίας, δίνουν την εξυπνότερη αφίσα στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτό.

11. X-men: Days of Future Past – 2014

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΟι αφίσες των χαρακτήρων περισσότερο, παρά η γενική αφίσα της ταινίας, κινεί το ενδιαφέρον εδώ, καθώς χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο το γράμμα X για να δείξει τόσο τη νεαρή όσο και την ηλικιωμένη μορφή των δύο πρωταγωνιστών, σε ένα σημειακό ταξίδι στο χρόνο.

12. Ant-man – 2015

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΟ πρωταγωνιστής είναι ένας υπερήρωας που μπορεί να μικρύνει ως το μέγεθος ενός μυρμηγκιού. Η καλύτερη και εξυπνότερη αφίσα ολόκληρου του MCU.

13. The Lobster – 2015

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΗ απουσία συντρόφου δηλώνει τη μοναξιά των πρωταγωνιστών, αγκαλιάζοντας έξυπνα το θέμα της ταινίας.

14. Batman V Superman – 2016

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΔύο αφίσες σχισμένες με τέτοιο τρόπο που η μία να φέρει βίαια το σύμβολο του αντιπάλου εκείνου που απεικονίζει. Μια μάχη για επικράτηση, δοσμένη με τον πιο έξυπνο τρόπο.

15. The Snowman – 2017

Όμορφες Κινηματογραφικές ΑφίσεςΚηλίδες από αίμα που σχηματίζουν έναν χιονάνθρωπο πάνω στο χιόνι. Όλη η ουσία της ταινίας αποδοσμένη μόνο με τα απλούστερα μέσα.

ΜΕΡΟΣ 2ο

1. The Exorcist – 1973

Όμορφες Κινηματογραφικές Αφίσες
2. The Empire Strikes Back – 1980

Όμορφες Κινηματογραφικές Αφίσες

3. Moonlight – 2016

Όμορφες Κινηματογραφικές Αφίσες

4. Thor: Ragnarok – 2017

Όμορφες Κινηματογραφικές Αφίσες

5. The Shape of Water – 2017

Όμορφες Κινηματογραφικές Αφίσες

About The Author

Λευτέρης Κωνσταντίνου
Ο Λευτέρης Κωνσταντίνου (elaris) γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά τα τελευταία χρόνια κατοικοεδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει γραφιστική, αλλά παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό και ερασιτεχνικά με τη συγγραφή και το θέατρο. Χορευτικά είναι μέλος στην ομάδα House of Drama (και στην υπο-ομάδα Unicorns) και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Angry Feminists. Το συγγραφικό του ντεπούτο έγινε το 2016, όταν η πρώτη του ιστορία, με τίτλο “Τρόμος” δημοσιεύτηκε στη συλλογή διηγημάτων “Εφιαλτικές Ιστορίες” των εκδόσεων iWrite.
Απολαμβάνει να διαβάζει βιβλία, κόμικ και ενίοτε manga, να βλέπει σειρές και ταινίες και ελπίζει ότι μια μέρα θα υπάρξει ένα επάγγελμα, το οποίο θα του επιτρέψει να κάνει όλα τα παραπάνω και να πληρώνεται. Ώρες-ώρες νιώθει ότι κρύβει παραπάνω από ένα πρόσωπα μέσα του, καθώς η γκάμα των ειδών που αρέσκεται να διαβάζει και να βλέπει είναι τεράστια. Οι σημερινές ταινίες τρόμου δεν τον αγγίζουν, ενώ από κωμωδίες προτιμά τις cult ελληνικές σειρές από τις αμερικανικές (όχι ότι δε βλέπει πολλές απ’ αυτές).
  • Αγαπημένοι Συγγραφείς:Ira Levin, J.K.Rowling
  • Αγαπημένα Βιβλία: Το μωρό της Ρόζμαρυ, Ο Εξορκιστής, Harry Potter
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Northstar
  • Αγαπημένα Manga: Death Note, Blade of the Immortal, Love Hina
  • Αγαπημένη Σειρά ever: Desperate Housewives
  • Άλλες Αγαπημένες Σειρες: Hannibal, House M.D., Smallville, Will & Grace
  • Σειρά guilty pleasure: Glee
  • Αγαπημένες ταινίες: Clue, Το Κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο, Scream, Dracula, Psycho
  • Αγαπημένο Comic Story Arc: Josh Whedon’s Astonishing X-men
  • Παιδικός Ήρωας: Mickey Mouse
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments