15+5 Ξεχωριστές Κινηματογραφικές Αφίσες
Κάθε φορά που πηγαίνω σινεμά, ο μικρός γραφίστας μέσα μου, βγαίνει έξω ψάχνοντας να βρει τις κινηματογραφικές αφίσες που θα τον κάνουν να μονολογήσει “Μακάρι να είχα αυτή την αφίσα κορνιζαρισμένη στο σαλόνι μου”. Τις περισσότερες, όμως, φορές, χάνει κάθε ενδιαφέρον γιατί οι περισσότερες σύγχρονες κινηματογραφικές αφίσες είναι τουλάχιστον αδιάφορες και αφάνταστα κλισέ.
Η αγάπη, λοιπόν, για τις κινηματογραφικές αφίσες, με ώθησε να δημιουργήσω αυτή την εκκεντρική λίστα με αφίσες που θεωρεί ο μικρός γραφίστας μέσα μου -και κατ’ επέκταση εγώ- τις ομορφότερες όλων των εποχών.
Στο πρώτο μέρος παρατίθενται αφίσες που η ομορφιά τους οφείλεται στην εξυπνάδα του σχεδιασμού τους και στο δεύτερο, κάποιες αφίσες που απλώς ξεχωρίζουν.
ΜΕΡΟΣ 1ο
1. Rosemary’s Baby – 1968
“Το μωρό της Ρόζμαρυ” είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν βγει ποτέ κι ευτυχώς η αφίσα της είναι αντάξια του περιεχομένου της. Ένας πράσινος -άρρωστος- ουρανός περιβάλλει ένα παρατημένο καρότσι στην κορφή ενός υψώματος. Ένα καρότσι -κι ένα μωρό- σε κίνδυνο, καθότι παρατημένο, κι από πίσω η μητέρα του με βλέμμα κενό, έχοντας καταλήξει έρμαιο των καταστάσεων, αγνοώντας την αληθινή φύση του παιδιού της. Μια υποβλητική οπτική πανδαισία που σαγηνεύει και περιγράφει το κλίμα της ταινίας χωρίς φανφάρες και φλυαρίες.
2. Halloween – 1978
Εκείνο που κάνει την αφίσα να ξεχωρίζει είναι το μαχαίρι (το όπλο του δολοφόνου) που πολλαπλασιάζεται, δημιουργώντας ένα μοτίβο που προσομοιάζει πτυχώσεις κολοκύθας, η οποία είναι το σήμα κατατεθέν του Halloween, κατά τη διάρκεια του οποίου διαδραματίζεται η ταινία.
3. The Silence of the Lambs – 1991
Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ένας serial killer γυναικών, αφήνει στο στόμα των θυμάτων του μια πεταλούδα στο κουκούλι της. Η πεταλούδα χρησιμοποιείται πανέξυπνα για να καλύψει το στόμα της πρωταγωνίστριας στην αφίσα (σιωπή), όμως οι δημιουργοί δε σταματούν εκεί. Κοιτάζοντας προσεκτικά στο κεφάλι της πεταλούδας, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι σχηματίζεται ένα ανθρώπινο κρανίο. Κοιτώντας προσεκτικότερα, το κρανίο που σχηματίζεται αποτελείται από 7 γυμνά, γυναικεία σώματα (αναφορά στα θύματα της ταινίας), το οποίο μάλιστα, αποτελεί με τη σειρά του, γνωστό έργο του σουρεαλιστή Salvador Dalí και τιτλοφορείται “In Voluptas Mors”.
4. Death Becomes Her – 1992
Η ταινία είναι κωμωδία και αυτό φαίνεται ήδη από την αφίσα της, στην οποία οι δημιουργοί χρησιμοποίησαν τις αφύσικες ανατομίες με τις οποίες (spoiler alert) καταλήγουν οι δύο πρωταγωνίστριες σε κάποιο σημείο της ταινίας, έχοντας κατακτήσει την αιώνια ζωή. Αποτελεί μία από τις πιο εικονικές αφίσες της δεκαετίας του ’90 και μία από τις πιο έξυπνες.
5. Hard Candy – 2005
Η διπλή σημασία της αφίσας είναι και ο λόγος που έχει θέση σε αυτή τη λίστα. Εκ πρώτης όψεως, και μέσα από μία καταφανή αναφορά στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, ένα κορίτσι φαίνεται να κινδυνεύει. Το έξυπνο παιχνίδισμα είναι και η διττή σημασία του κοριτσιού μέσα στην παγίδα. Κι αν το κορίτσι δεν βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο και αποτελεί απλώς το δόλωμα για κάποιον άλλον;
6. SAW II – 2005
Αυτό που κάνει την αφίσα της δεύτερης ταινίας του κουρασμένου franchise να ξεχωρίζει, είναι ο έξυπνος τρόπος που χειρίζεται με μαύρο χιούμορ τον αριθμό δύο, τοποθετώντας δύο κομμένα δάχτυλα δίπλα από τον τίτλο.
7. Moon – 2009
Η αφίσα χρησιμοποιεί το ψυχεδελικό εφέ των ομόκεντρων κύκλων για να αναφερθεί στην “πολλαπλότητα” του πρωταγωνιστή του, σχηματίζοντας παράλληλα μια στυλιζαρισμένη σελήνη, στο μοναχικό σκοτάδι του διαστήματος. Σημαντική λεπτομέρεια στην πάνω αριστερή γωνία, το όνομα του πρωταγωνιστεί που πολλαπλασιάζεται με κάθε αντίγραφο πιο αχνό από το προηγούμενο.
8. Scream 4 – 2011
Η τέταρτη ταινία της σειράς ταινιών δεν είναι η καλύτερη, αλλά έχει την εξυπνότερη αφίσα απ’ όλες, καθώς παίζει με το προφίλ της μάσκας του δολοφόνου, που σταδιακά μετασχηματίζεται στο φονικό του όπλο.
9. The Dark Knight Rises – 2012
H promo αφίσα της τρίτης ταινίας του Dark Knight δε χρειάστηκε τίτλο, ονόματα ή πρόσωπα. Μόνο ένα σύμβολο· φτιαγμένο από τα συντρίμμια μιας πόλης που έχει ανάγκη τον άνθρωπο στον οποίο ανήκει.
10. Nymphomaniac – 2013
Οι χρήση των δύο παρενθέσεων σε συνδιασμό με τον τίτλο της ταινίας, δίνουν την εξυπνότερη αφίσα στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτό.
11. X-men: Days of Future Past – 2014
Οι αφίσες των χαρακτήρων περισσότερο, παρά η γενική αφίσα της ταινίας, κινεί το ενδιαφέρον εδώ, καθώς χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο το γράμμα X για να δείξει τόσο τη νεαρή όσο και την ηλικιωμένη μορφή των δύο πρωταγωνιστών, σε ένα σημειακό ταξίδι στο χρόνο.
12. Ant-man – 2015
Ο πρωταγωνιστής είναι ένας υπερήρωας που μπορεί να μικρύνει ως το μέγεθος ενός μυρμηγκιού. Η καλύτερη και εξυπνότερη αφίσα ολόκληρου του MCU.
13. The Lobster – 2015
Η απουσία συντρόφου δηλώνει τη μοναξιά των πρωταγωνιστών, αγκαλιάζοντας έξυπνα το θέμα της ταινίας.
14. Batman V Superman – 2016
Δύο αφίσες σχισμένες με τέτοιο τρόπο που η μία να φέρει βίαια το σύμβολο του αντιπάλου εκείνου που απεικονίζει. Μια μάχη για επικράτηση, δοσμένη με τον πιο έξυπνο τρόπο.
15. The Snowman – 2017
Κηλίδες από αίμα που σχηματίζουν έναν χιονάνθρωπο πάνω στο χιόνι. Όλη η ουσία της ταινίας αποδοσμένη μόνο με τα απλούστερα μέσα.