
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2017
Το Παρασκευοσαββατοκύριακο που μας πέρασε διοργανώθηκε για 2η χρονιά το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας στο Πάρκο Ακρόπολης.
Φέτος υπήρχαν πολλές αξιόλογες διαφορές σε σχέση με το περσινό.
1. Αντί 1 μέρα (10 ώρες), ήταν 3ήμερο (24+ ώρες).
2. Πέρσι υπήρχαν 35 περίπου περίπτερα, φέτος υπήρχαν σχεδόν τα διπλάσια (52).
3. Διοργανώθηκε ένα μήνα πιο νωρίς (Μάη αντί Ιούνη που ήταν πέρσι, προς αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών τις μεσημβρινές ώρες).
4. Φέτος υπήρξε τελετή έναρξης αφιερωμένη στα 100 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη.
5. Αυτή τη χρονιά παρευρέθηκε και ο γνωστός Γερμανός συγγραφέας Γίργκεν Μπανσέρους δημιουργός της σειράς βιβλίων με ήρωα τον ντετέκτιβ Κλουζ. Μίλησε και υπέγραφε τα βιβλία του για όλους του μικρούς βιβλιοσκώληκες.
6. Φέτος υπήρχαν – έκτος από περίπτερα με βιβλία στ’ αγγλικά και ελληνικά – και 3 περίπτερα με βιβλία σε άλλες γλώσσες: Ινστιτούτο Κομφούκιος (Κινέζικα), Ινστιτούτο Γκαίτε (Γερμανικά), και Ρωσικό κέντρο επιστήμης και κουλτούρας (Ρωσικά).
Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος 3 περίπτερα λειτούργησαν ως παζαράκια μεταχειρισμένου βιβλίου, 2 περίπτερα ως ανταλλακτήρια βιβλίου, και τα υπόλοιπα περίπτερα (εκδόσεις, βιβλιοπωλεία) πρόσφεραν τα βιβλία τους σε έκπτωση από 10-20%, ειδικά για το φεστιβάλ.
Και αυτή τη χρονιά πολλές ήταν οι παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων, όπως Τεύκρος Μιχαηλίδης (Σφαιρικά Κάτοπτρα, Επίπεδοι Φόνοι) , Nora Nadjarian (Ledra Street), Αντώνης Γεωργίου (Ένα άλμπουμ ιστορίες), Κωνσταντία Σωτηρίου (Η Αϊσέ πάει διακοπές), Βαγγέλης Ηλιόπουλος (Τριγωνοψαρούλης) και άλλοι πολλοί.
Πολλές ήταν και οι θεατρικές παραστάσεις βασισμένες σε βιβλία συγγραφέων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, όπως το κυπριακό παραμύθι, Οι τρίπλαροι τζαι ο δράκος της μηλιάς, Η Αϊσέ πάει διακοπές, Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινο! και αρκετά άλλα.
Διοργανώθηκαν εργαστήρια δημιουργικής συγγραφής, παρουσιάσεις μαγειρικής, μουσικό-φιλολογικές παρουσιάσεις και πάρα πολλά που είναι αδύνατον να χωρέσουν όλα σ’ ένα μόνο άρθρο.
Το φεστιβάλ αυτό έχει ως κύριο στόχο την προώθηση του βιβλίου σε κάθε ηλικία, αλλά κυρίως στα μικρά παιδιά για να αγαπήσουν από μικρά το βιβλίο και να μην το βλέπουν ως αγγαρεία, την προώθηση κύπριων συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, και γενικά στο να γίνει επιτέλους η κουλτούρα του βιβλίου ένα κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας.
Δεν μου ήταν δυνατό να πάω και τις τρεις μέρες (πολύ θα το ‘θελα) αλλά την Κυριακή που πήγα πέρασα τέσσερις ώρες βιβλιοοργασμού και βιβλιο-ευδαιμονίας, αγόρασα 9 βιβλία και επέστρεψα (με το ζόρι) σπίτι και τώρα περιμένω πώς και πώς για την επόμενη χρονιά.