Ακόμα 12 τοπ επεισόδια X Files. The truth is out there. Again.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα πρώτα 12 top επεισόδια.

Τα X files όμως δεν ήταν απλά horror monster-of-the-week ιστορίες. Η εκτόξευσή του ως φαινόμενο της ποπ κουλτούρας που έθεσε τις βάσεις και εξέλιξε αυτό που λέμε σήμερα fandom και shipping και conventions, οφείλεται στην μυθολογία του και στη γενικότερη ιστορία που διηγήθηκε: η ύπαρξη εξωγήινων και η θέση τους στη Γη καθώς και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και άλλων παρακέντρων εξουσίας να συγκαλύψουν το γεγονός αυτό.

Τα επεισόδια της μυθολογίας λοιπόν, που αναπτύσσουν αυτό το στόρυ είναι από τα κορυφαία και αυτά που αποτελούν την καρδιά των X files και τα αγαπημένα των X Philes.

 1. Pilot.

(βλ. λίστα 1)

2. “Duane Barry” (Season 2, Episode 5)

the-x-files-mythology-ascension Έπαιξε το Red Right Hand του Nick Cave. Βασικό επεισόδιο για να θυμηθείς/γνωρίσεις την μυθολογία του σιριαλ.

3. “One Breath” (season 2, episode 8)aa

Απίστευτο επεισόδιο με εικονικές σκηνές, πολύ spiritual και ατμοσφαιρικό, με έντονο μεταφυσικό χαρακτήρα, ευάλωτη την Scully (trivia: η ηθοποιός ήταν έγκυος στην πραγματικότητα) και τον Mulder τρελαμένο. Ανατριχιαστικές εικόνες όπως αυτή.

4. “Anasazi” (season 2, episode 25)

Είχα σκάσει όταν το είδα, γιατί είναι ένα από τα καλύτερα season finale ever. Μετά το επεισόδιο αυτό καθιερώθηκε το cliffhanger, δλδ να σε αφήνει η σειρά με αγωνία και χωρίς απαντήσεις και άντε περίμενε εσύ τον Οκτώβρη.

5. “Apocrypha” (season 3, episode 6)

Βασικό επεισόδιο μυθολογίας που, με ασπρόμαυρο φλασμπακ του μας εισαγάγει στην έννοια του Black Oil.

6. “Tunguska”/”Terma” (Season 4, Episodes 8 and 9)

Όντας πια ποπ φαινόμενο, το σίριαλ με μεγαλύτερο μπάτζετ βγαίνει εκτός συνόρων και αποκτά ευρύτερο φάσμα. Όλοι οι αγαπημένοι μας παίκτες, Alex Krycek, the Cigarette-Smoking Man, the Well-Manicured Man. ανακρίσεις στο Congress, Purity, vaccines, βούτυρο στο ψωμί μας.

7. “Memento Mori” (season 4, episode 14)

Τα X files στο πιο δυνατό τους σημείο είναι όταν πραγματεύονται τις συναισθηματικές επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά τα εξωγήινα και παραφυσικά στους ήρωές μας και ειδικότερα ανάμεσα στον Mulder και στη Scully.

8. “Zero Sum” (season 4, episode 21)

Doctor_Valedespino_attacked_by_bees
Μέλισσες.

9. “Gethsemane” (season 4, episode 24)

Κυρίως ανάπτυξη των χαρακτήρων, δυνατό και αριστοτεχνικά δομημένο με φλασμπακ και για πρώτη φορά τον Mulder sceptic. Σοκ.

10. “The Red and the Black” (season 5, episode 14)

Η Scully μπλέκεται πάλι σε περιπέτειες, χωρίς να θυμάται τίποτα. Απαχθέντες, black oil και όλη η παρέα του Well-Manicured Man πάλι εδώ.

11. “One Son” (season 6, episode 11)

bb

Για μένα κάπου εδώ τελειώνει η σειρά. Δεν νομίζω ότι ο Carter ήξερε τι να κάνει μετά από εδώ αναφορικά με τη μυθολογία.

12. “Existence” (season 8, episode 21)

Είπαμε πιο πάνω ότι τα X Files εξέλιξαν έννοιες όπως fandom και conventions, αλλά ένας όρος που καθιερώθηκε με τη σειρά ήταν το Shipping. Αυτό που δλδ θες να τα φτιάξουν δυο ήρωες από ένα σίριαλ και σαν φαν ψάχνεις να βρεις όλα εκείνα τα στοιχεία που σου δείχνει ο σεναριογράφος ότι αυτοί οι δυο είναι για να ζευγαρώσουν. Θυμάμαι είχε γίνει μεγάλος χαμός τότε ανάμεσα στους Purists, δλδ αυτοί που δεν ήθελαν Mulder/Scully ζευγάρι και τους άλλους που φυσικά και τους θέλαμε. Τότε ήταν και οι απαρχές του ιντερνετ και των online κοινοτήτων και δείχνω την ηλικία μου, ε; Τεσπα, αυτό είναι ένα σημαντικό επεισόδιο για το ρομαντικό κομμάτι του σίριαλ.

 

Stray observations

  • Να μην ξεχάσουμε μια αναφορά στη συγκλονιστική μουσική που ήταν και δημοφιλές ringtone
  • Ευχαριστώ το star channel που έπαιζε τη σειρά και τη αδερφή μου που σπούδαζε στην Αθήνα και μου έγραφε σε κασέτες τα επεισόδια, γιατί στην αθάνατη ελληνική επαρχία δεν πιάναμε star.
Semiramis

 

About The Author

semiramis

H Semiramis έχει περάσει τα 2/5 της ζωής της βλέποντας ταινίες, ξένα σίριαλ και ακούγοντας μουσική, 1/5 πίσω από ένα γραφείο διαβάζοντας, 1/5 να κοιμάται και το τελευταίο 1/5 στον έξω κόσμο. Στο ερώτημα geek ή nerd απαντά 'φυτό'. Γράφει μανιωδώς τόσο για χόμπι όσο και για επαγγελματικούς λόγους.

  • Αγαπημένη ταινία: Pan's Labyrinth. Γιατί αν δεν ήταν Semiramis θα ήταν Ophelia.
  • Αγαπημένος βιβλίο: Η αθανασία του Milan Kundera, ό,τι έχει γράψει ο Irvin Yalom και ο Haruki Murakami. Τι θες να πεις δεν είναι ένα βιβλίο αυτό;"
  • Παιδικός ήρωας:  Η Κάντυ-Κάντυ. Γιατί από εκεί πήρε το -πραγματικό-όνομά της.
  • Αγαπημένο ζώο:  Γάτα. Δε χρειάζεται αιτιολογία.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments