Αν είδατε το Ender’s Game, διαβάστε τώρα το Speaker for the Dead

…θα σας αρέσει περισσότερο. Η μεταφορά του βιβλίου “Ender’s Game” στο μεγάλο πανί έτσι κι αλλιώς μας άφησε κάπως ανικανοποίητους. Το Παιχνίδι του Έντερ μας λέει ο συγγραφέας ότι είναι απλώς μια εισαγωγή για τον Εκπρόσωπο των Νεκρών. Δηλαδή μια ιστορία για να περιγράψει ποιος είναι αυτός ο  Εκπρόσωπος, ποιοι είναι αυτοί οι νεκροί εξωγήινοι και πώς έγινε εκπρόσωπός τους. Αρχικά ήταν γραμμένη σε 30 σελίδες και μετά ο συγγραφέας την έκανε βιβλίο. Ένα βιβλίο γεμάτο δράση που διαβαζόταν πολύ γρήγορα, με τον ήρωα παιδί θαύμα να αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια κι εχθρούς μέχρι να αποδείξει την αξία του. Ευφάνταστα παιχνίδια μάχης και στρατηγικής, μαζί με μια από τις πιο υποβλητικές επαφές με εξωγήινους.

Speaker for the Dead
Όμως στο Παιχνίδι του Έντερ κάτι έλειπε και αυτό το κάτι ευτυχώς μπήκε στο δεύτερο βιβλίο “Speaker for the Dead”. Μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια από την επαφή των ανθρώπων με τα λεγόμενα buggers, εντοπίζουν μια άλλη εξωγήινη φυλή που μοιάζει με τους έξυπνους χοίρους της Margaret Atwood στην τριλογία Maddaddam (ξεκινήστε με το “Όρυξ και Κρέικ”, ένα βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα).

Speaker for the Dead

Μόνο που η συγκεκριμένη μπορεί να μιλάει, αλλά και να στέκεται στα δυο της πόδια. Σε αυτήν την επαφή συναντάμε αυτό που δεν είδαμε στο άλλο βιβλίο: βάθος. Βλέπουμε συγκρούσεις πάνω στο δίλημμα των ανθρώπων για το πόσο μεγάλη αλληλεπίδραση μπορούν να έχουν με τους «ιθαγενείς» του καινούριου πλανήτη, ώστε να μην αλλοιώσουν την εξέλιξή τους. Ένα δίλημμα που εμφανιζόταν ξανά και ξανά στη σειρά Star Trek. Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι εξωγήινοι σκοτώσουν έναν άνθρωπο; Θα συνεχίσουν να είναι αμέτοχοι οι άνθρωποι ή θα εξαπολύσουν τα διαστημικά άρματά τους, όπως έκαναν και την προηγούμενη φορά, παρά τις ενοχές τους; Αυτός που ξέρουμε ότι θα υπερασπίσει την ειρήνη είναι ο Έντερ. Ο Έντερ, που μετά από το πρώτο βιβλίο σέρνει τη χίμαιρα των ενοχών και το μίσος των ανθρώπων.  Ένας πιο ώριμος ήρωας, που επηρεάζει κάθε άνθρωπο με το άγγιγμά του. Ιδιοφυή, όπως και στο πρώτο βιβλίο, αλλά αυτή τη φορά δικαιολογώ τη διορατικότητά του με τα χρόνια που κουβαλά στην πλάτη του. Θα πρέπει να πάρει τους ανθρώπους με το μέρος του, να κατανοήσει τα περισσότερο-έξυπνα-απ’-όσο-φαίνονται χοιροειδή, να δει πίσω από τις πράξεις κάποιων νεκρών και ζωντανών ανθρώπων και να πει την αλήθεια για αυτούς, συγκινώντας τον αναγνώστη. Δώρο έκπληξη για μένα ήταν και μια άλλη οντότητα (η τέταρτη) που δημιουργήθηκε μέσα από την ένωση όλων τερματικών δικτύου σε όλους τους κόσμους που κατοικεί ο άνθρωπος.

Αλέξανδρος Ζ.

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments