Σκέψεις πάνω στην “Άφιξη” – Arrival Review

Η άφιξη 12 αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων σε διάφορα σημεία ολόκληρης της υφηλίου, αποτελεί το έναυσμα για μια φιλοσοφική κατάδυση στην αξία της γλωσσικής επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της ταινίας επιστημονικής φαντασίας είναι η μετατροπή ενός καθόλα κοινότυπου και χιλιοειπωμένου στόρι σε μια υψηλών προδιαγραφών φιλμική κατάθεση. Όσοι από εσάς, αναμένουν να δουν απειλητικούς και πολεμοχαρείς εξωγήινους με καταστροφικές διαθέσεις πλαισιωμένους από σκηνές δράσεις με εκκωφαντικά οπτικά εφέ, θα απογοητευθούν τα μέγιστα.

arrival

Ο γαλλοκαναδός σκηνοθέτης της ταινίας, Denis Villeneuve, έχει αποδείξει περίτρανα στο παρελθόν ότι μπορεί να παραδώσει αριστοτεχνικά φτιαγμένες ταινίες διαφορετικών ειδών. Ίσως το να συγκριθεί με σκηνοθέτες, όπως ο Stanley Kubrick και o Steven Spielberg, που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο, δεν είναι υπερβολή. ‘Έτσι, μετά την καλοκουρδισμένη κατάδυση του στον κόσμο των καρτέλ των ναρκωτικών του Sicario, τον ψυχαναλυτικού τύπου συμβολισμό του Enemy και τα σκοτεινά κίνητρα ενός πατέρα σε απόγνωση στο Prisoners, βουτάει στον απαιτητικό κόσμο του sci-fi genre και βγαίνει, για πολλοστή φορά, περήφανος νικητής. Παίζοντας διαρκώς με κοντινά πλάνα και με την βοήθεια μιας εξαιρετικά μουντής φωτογραφίας, δημιουργεί ένα μοναδικό κλειστοφοβικό συναίσθημα και ένα αίσθημα αρχέγονης ανασφάλειας και απειλής.

‘Ένα ακόμη ατού της ταινίας είναι η ερμηνευτική στιβαρότητα της Amy Adams, στην υποκριτική δραματουργία της οποίας χτίζεται ολόκληρη η ταινία. Το ανθρώπινο βαθιά συγκινητικό δράμα της ηρωίδας αναμιγνύεται όμορφα, αν και κάποιες φορές με λίγη αφέλεια, με τον σκοπό της άφιξης των εξωγήινων στην γη. Εδώ, μπορεί να κρύβεται και ένα σημείο που ενδέχεται να ξενίσει κάποιους θεατές και σχετίζεται με την εξακρίβωση της αιτίας όλου αυτού του σαματά. Τέλος, το ανατρεπτικό φινάλε έρχεται να αναδομήσει όσα έχουν προηγηθεί με τρόπο μεστό και διακριτικό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ταινία αποτελεί προσαρμογή του διηγήματος “Story of your life” του Ted Chiang, ο τίτλος του οποίου προϊδεάζει για τις φιλοσοφικές, εσωτερικές αναζητήσεις της ταινίας. Η δυσκολία της εγκαθίδρυσης της επικοινωνίας με τους εξωγήινους αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των επικοινωνιακών χασμάτων μεταξύ λαών, πολιτισμών, κοινωνιών, ζευγαριών και τελικά των διαφορετικών πτυχών του ίδιου μας του εαυτού. Επίσης, η ταινία έχει τη δύναμη να μας κάνει να αναρωτηθούμε πάνω στην δυναμική των ίδιων των λέξεων που χρησιμοποιούμε και των συνοδών συναισθηματικών τους φορτίσεων. Εν τέλει, χρησιμοποιώντας τον τίτλο μιας παλαιότερης ταινίας, πόσο χαμένοι στην μετάφραση είμαστε σαν είδος;

arrival

Εν κατακλείδι, όσοι έχετε συνδυάσει το είδος της επιστημονικής φαντασίας με επικές διαστημικές μάχες μεταξύ στραβομούτσουνων εξωγήινων πλασμάτων και αθώων ανθρώπων, που υπερασπιζόμενοι το ανθρώπινο γένος μετατρέπονται σε ήρωες, προσπεράστε. Αν όμως έχετε όρεξη για υποβόσκουσα μυστηριακή δυναμική με φιλοσοφικού τύπου αναζητήσεις, το Arrival δύσκολα θα σας απογοητεύσει.

Υ.Γ. Μετά το Arrival, η ενασχόληση του Denis Villeneuve με το sequel του Blade Runner φαντάζει πιο ταιριαστή από ποτέ.

About The Author

thanarm
Όταν ήταν μικρός ο thanarm ήταν άταχτος και απρόσεκτος και έπεσε μέσα στη χύτρα με ζωμό από σελιλόιντ. Ναι καλά διαβάσατε σελιλόιντ, αυτό το πλαστικό εύφλεκτο υλικό από νιτροκυτταρίνη, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινηματογραφικού φιλμ. Οι παρενέργειες βαριές και ανίατες. Από τότε στις φλέβες του κυλάει αυτός ο ζωμός και για να συνεχίζει να κυλάει πρέπει να βλέπει διαρκώς ταινίες… Ενίοτε και να γράφει για αυτές...
  • Αγαπημένες ταινίες: Η Πηγή της Ζωής, Εις το Όνομα του Πατρός, Fight Club, Psycho, Τα Μυαλά που Κουβαλάς
  • Αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές: Twin Peaks, The X-Files, Breaking Bad
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Irvin Yalom 
  • Παιδικός Ήρωας: Batman
  • Αγαπημένο ΖώοΤο γαϊδούρι, το θαυμάζει για την υπομονή του…
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments