BATMAN: NOEL

BATMAN: NOELO Bob Cratchit είναι ένας φτωχός πλην τίμιος βιοπαλαιστής, που προσπαθεί να φροντίσει τον άρρωστο γιο του, Tim. Για να τα βγάλει πέρα αναγκάζεται να υποστεί τον οξύθυμο και ψυχρό εργοδότη του, που χρησιμοποιεί τον Bob ως πληροφοριοδότη στον υπόκοσμό του Gotham City.
Πώς; Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Κι όμως, η DC θεώρησε πως οι ιστορίες του Ebenezer Scrooge και του Batman μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία και έτσι, το 2011, ο Lee Bernejo παρουσίασε το graphic novel Batman Noel. Ο συνδυασμός φαίνεται οπωσδήποτε παράταιρος, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ καλύτερο απ’ ότι θα περίμενε κανείς.
Η πλοκή θα είναι στους περισσότερους γνώριμη. Την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, ο πρωταγωνιστής μας δέχεται μια επίσκεψη από το φάντασμα νεκρού του συνέταιρου (σε αυτήν την εκδοχή, του Jason Todd/Robin) που του ανακοινώνει ότι τρία πνεύματα θα του παρουσιάσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.
Το Noel μοιάζει με άψογα σχεδιασμένο παζλ, όπου ο αναγνώστης βλέπει τα γνωστά κομμάτια του μύθο του Batman, όσο και του βιβλίου του Dickens να ταιριάζουν μεταξύ τους, δίνοντας μορφή στην πλήρη εικόνα, χωρίς να αποσπούν την προσοχή του αναγνώστη από την πλοκή, όπως συχνά συμβαίνει με τα αποτυχημένα mash-ups.
Η εξαιρετική εικονογράφηση του Lee Bernejo δίνει στο Noel έναν τόνο παιδικού βιβλίου και ταιριάζει άψογα με την ατμόσφαιρα που επιχειρεί να δημιουργήσει.
Το Batman Noel μπορεί να φαίνεται παράξενο ως σύλληψη, ιδίως επειδή αντιμετωπίζει τον εαυτό του σοβαρά και όχι ως παρωδία. Παρόλα αυτά θα σας συνιστούσα να αγνοήσετε τους ενδοιασμούς σας και να το διαβάσετε. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα που θα αφήσει εξίσου ικανοποιημένους όσους αγάπησαν την κλασσική ιστορία του Dickens, όσο και τους φαν του Σκοτεινού Ιππότη.

Θάνος Φιλάνης

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments