Black Mirror Season 3 : Τι μας άρεσε και τί μας θύμισε

Είδαμε το season 3 του Black Mirror και δεν μπορούσαμε να μην πούμε και εμείς την άποψή μας. H αλήθεια είναι ότι δεν πρωτοτυπεί τόσο πολύ όπως στα προηγούμενα seasons, και ίσως να μην είναι τόσο σκοτεινό όπως τα προηγούμενα. Το θετικό είναι ότι τα επεισόδια αγγίζουν διάφορα είδη, όπως  το αστυνομικό και θρίλερ. Εκτός από κριτικές, παρακάτω θα βρείτε και παραπομπές σε άλλα πράγματα που μας θύμισαν, με όσα λιγότερα spoilers γίνεται.

Episode 1 – Nosedive

black-mirror-3

Σύνοψη:

Για οτιδήποτε κάνεις στην κοινωνική σου ζωή βαθμολογείσαι. Πρόσεχε μη στεναχωρήσεις κανέναν. Μη γίνεις ρεζίλι γιατί θα γίνεις γνωστή σε όλους. Πάντα να λες ευχαριστώ και να χαμογελάς. Έχεις πάνω από 4,5 στα 5 αστέρια; Συγχαρητήρια, δικαιούσαι έκπτωση στην αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στα προάστια.  Στις μέρες μας η εφαρμογή εύρεσης ταξί “Uber” είναι γνωστή γιατί σε αυτή βαθμολογείται και ο οδηγός και ο επιβάτης. Έτσι και στο μελλοντικό κόσμο όλοι αλληλοβαθμολογούνται.

Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για να αρέσεις σε όλους;

Κριτική:

Αλέξανδρος:

Μπορούμε να ταυτιστούμε με την ηρωίδα αν κοιτάμε κάθε 5 λεπτά πόσα likes πήραμε στο facebook. Κατά τα άλλα, προς το τέλος του επεισοδίου τραβά την ιδέα από τα μαλλιά και βλέπουμε πολλές “cringy” στιγμές του κεντρικού χαρακτήρα. Μοιάζει πάρα πολύ στην εκτέλεση με το 8ο επεισόδιο του season 5 της κωμικής σειράς community.

3

 

 

Γιώργος:

Μάλλον το λιγότερο καλό επεισόδιο αυτής της σεζόν. “Κλισεδιάρικη” ιδέα, καλή εκτέλεση στον τρόπο που η δημοτικότητα του ατόμου μεταφράζεται σε πραγματικό κοινωνικό status στην καθημερινότητα. Από τα μισά και μετά όμως, γίνεται τόσο τραβηγμένο και μελοδραματικό που εγώ ξέχασα ότι βλέπω Black Mirror…

2

 

 

Episode 2 – Playtest

black-mirror-3

Σύνοψη:

Βασισμένο σε πράγματα που έχουμε ήδη δει στα Inception και eXistenZ. Χρειάζεσαι απαραίτητα λεφτά και δέχεσαι να γίνεις πειραματόζωο για μια εταιρία κατασκευής βιντεο-παιχνιδιών. Το catch; Το βιντεοπαιχνίδι τρόμου είναι μέσα στο μυαλό σου, και το μυαλό σου είναι ένα πολύ μυστήριο και επικίνδυνο πράγμα…

Κριτική:

Αλέξανδρος:

Μου θύμισε το συγκλονιστικό επεισόδιο του Rick and Morty «Roy: A Life Well Lived»

Αργεί κάπως να ξεκινήσει η κεντρική ιστορία, κάνοντας την αρχή βαρετή. Αυτό όμως που μου χάλασε κάπως τη διάθεση ήταν ο κεντρικός ήρωας. Μάλλον προσπαθούσαν να δείξουν ένα στερεότυπο Αμερικάνου που συνέχεια λέει “Wow” και “Cool”. Δε φαινόταν να σκέφτεται και πολύ. Η ιδέα δεν ήταν πρωτότυπη.

3

 

Γιώργος:

Η αλήθεια είναι ότι το eXistenZ έδειξε περίπου το ίδιο πράγμα δεκαετίες πριν με καλύτερο τρόπο. Παρόλα αυτά δεν ήταν κακό, και όσο προχωρούσε η ιστορία γινόταν και πιο ενδιαφέρον.

3

 

Episode 3 – Shut Up and Dance

black-mirror-3

Σύνοψη:

Μόλις έκανες κάτι πάρα πολύ κακό. Ευτυχώς δεν σε είδε κανείς. Ή μήπως όχι; Λαμβάνεις ένα μήνυμα στο κινητό. Ή κάνεις ό,τι σου λέει ή μαθαίνουν όλοι τι έχεις κάνει. Τι επιλέγεις;

Κριτική:

Αλέξανδρος:

Μου θύμισε την ακραία ταϊλανδέζικη ταινία Game of Death (2006). (Να τη δείτε μόνο αν έχετε γερό στομάχι.)

Που πρόσφατα την μετέφεραν και στο αμερικάνικο σινεμά 13 Sins (2014) (δεν την είδα):

Πολλή δράση και φέρνει στην επιφάνεια την απελπισμένη ανθρώπινη  πλευρά.

3

 

 

Γιώργος:

Πολύ δυνατό επεισόδιο, γροθιά στο στομάχι. Το πρώτο από αυτή τη σεζόν που μου θύμισε ξανά το παλιό Black Mirror! Οι πολύ καλές ερμηνείες βοηθούν μια δυνατή ιδέα να αποτυπωθεί.

4

 

Episode 4 – San Junipero

black-mirror-3

Σύνοψη:

Δημιούργησε το δικό σου παράδεισο στις δεκαετίες που σου άρεσαν περισσότερο. Έλα στο San Jupinero για να διασκεδάζεις για μια αιωνιότητα.

Κριτική:

Αλέξανδρος:

Το επεισόδιο συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε το Stranger Things. Δηλαδή το κόλλημά μας με τα 80s. Η ατμόσφαιρα της δεκαετίας κι εδώ τέλεια αποτυπωμένη, μέσα στην οποία γνωρίζουμε τους χαρακτήρες που ερωτεύονται σιγά-σιγά. Πέρα από τα 80’s , το άλλο θετικό είναι η ερωτική σχέση μεταξύ των δυο γυναικείων ηρωίδων. Από τα επεισόδια που βάζεις να παίζουν ξανά και ξανά. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα διήγημα που του μοιάζει στο πρώτο μισό, πηγαίνετε εδώ: “No Placeholder for You My Love” by Nick Wolven.

 Το soundtrack του επεισοδίου εδώ φτιαγμένο σαν mix-tape:

https://soundcloud.com/user-243056876/0800-funkster-vol3-san-junipero-special

5

 

Γιώργος:

Ξεκάθαρα το καλύτερο της σεζόν. Είναι γερό το spoiler, οπότε δε θα πω ποια ταινία μου θύμησε…  Σε αυτή την περίπτωση όμως θα τολμήσω να πω ότι ξεπέρασε την ταινία, και έφτιαξε πραγματικά έναν δικό του κόσμο! Για μένα η κεντρική ιδέα αποτελεί ένα απο τα καλύτερα whatif concepts, η επιστημονική φαντασία στα καλύτερά της!

5

 

Episode 5 – Men Against Fire

black-mirror-3

Σύνοψη:

Σήκω στρατιώτη, πάρε το όπλο σου, και πήγαινε σκότωσε αυτά τα κακά τέρατα. Τι εννοείς δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται; Το όπλο στα κεφάλια τους και άσε τα ηθικά διλήμματα για μας!

Κριτική:

Αλέξανδρος:

Το επεισόδιο μοιάζει πάρα πολύ με την ταινία μικρού μήκους:

Δεν ξέρω αν ισχύουν τα στατιστικά που λένε στο επεισόδιο, αλλά εμένα δεν μου φαίνεται ότι οι στρατιώτες όντως χρειάζονται τσιπάκια για να σκοτώνουν περισσότερους εχθρούς.

Κατά τα άλλα, εξαιρετικός ο κεντρικός ηθοποιός.

4

 

Γιώργος:

Δυστυχώς άλλο ένα “κλισεδιάρικο” επεισόδιο, που την ιδέα του την είχαμε ξαναδεί. Έχει ωραίο μήνυμα, αλλά αισθάνθηκα από νωρίς ότι υποτιμούσε λίγο τη νοημοσύνη μου στο πόση ώρα θα μου πάρει να το καταλάβω – παράδοξο για αυτή τη σειρά.

2

 

Episode 6 – Hated in the Nation

black-mirror-3

Σύνοψη:

Είναι παντού και σε κατασκοπεύουν μέχρι κάποιος να σε βάλει στο μάτι του και τα εξαπολύσει σε σένα!

Κριτική:

Αλέξανδρος:

Ένα αστυνομικό επεισόδιο που κρατάει όσο μια ταινία. Αργεί πολύ να ξεκινήσει, αλλά αν περάσει κάποιος το όριο της μισής ώρας, μετά θα το απολαύσει. Είναι ωραίο ότι συνδυάζει δυο θέματα: Την εξάλειψη των μελισσών και τα drones στην καθημερινή ζωή. Σε κάποια πράγματα, όμως, χάνει την αληθοφάνειά του. Όπως στο γιατί υπάρχει μόνο ένας προγραμματιστής για ένα τόσο μεγάλο project. Γιατί υπάρχει μόνο ένας εκπρόσωπος της ασφάλειας του κράτους. Και μόνο δυο αστυνομικοί.

3

 

Γιώργος:

Πάρα πολύ καλό και πραγματικά πρωτότυπο concept! Πιστεύω πως χειρίστηκαν το θέμα τόσο καλά και γύρισαν τόσο άρτια το επεισόδιο, που θα μπορούσε άνετα να προβληθεί σαν αυτόνομη ταινία στις αίθουσες και να κάνει μεγάλη επιτυχία. Όντως χρειάζεται να παραβλέψεις κάποιες λεπτομέρειες για να το απολαύσεις περισσότερο, αλλά για μένα δεν ήταν πρόβλημα.

4

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments