Broadchurch – review

BroadchurchΑξιοποιώντας τη διαθεσιμότητα και την ευκολία του Netflix ξεκίνησα δειλά δειλά να βλέπω κάποιες σειρές και ταινίες. Μετά το εκπληκτικό Sherlock, το μάτι μου έπεσε σε μια άλλη βρετανική αστυνομική σειρά, το Broadchurch.
Η σειρά ξεκινά με το φόνο ενός μικρού αγοριού σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας, κάπου στο Dorset, το Broadchurch (είναι φανταστική, μην ψάχνετε χάρτες). Η μέχρι τότε ήσυχη – έως και βαρετή – ζωή της πόλης διαταράσσεται βίαια και οι σχέσεις των κατοίκων της αρχίζουν να ζορίζονται επικίνδυνα.
Τη διερεύνηση του φόνου αναλαμβάνουν δύο επιθεωρητές της τοπικής αστυνομίας, ο Alec Hardy (David Tennant) και η Ellie Miller (Olivia Colman). Σύντομα ανακαλύπτουν πως όλοι στην πόλη έχουν κρυμμένα μυστικά, τα οποία φέρνει στην επιφάνεια η έρευνά τους και δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ φίλων, γειτόνων και οικογενειών. Ακόμα και οι ίδιοι οι επιθεωρητές κουβαλούν το δικό τους μερίδιο μυστικών, που απειλούν μερικές φορές την έρευνά τους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάνει την εμφάνισή του και ο Τύπος, που με το χειρισμό του δημιουργεί απίστευτη ένταση και διχάζει για τα καλά τους κατοίκους της πόλης.
Η σειρά έχει κάνει δύο κύκλους (με 8 ωριαία επεισόδια ο καθένας) και έχει πολύ καλές κριτικές, ενώ έχει κερδίσει και αρκετά βραβεία BAFTA. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα μείνετε με την απορία στο τέλος του α’ κύκλου. Ο α’ κύκλος ολοκληρώνεται με την αποκάλυψη του δολοφόνου και αν δεν σας άρεσε, δεν θα αισθανθείτε υποχρεωμένοι να δείτε και το β’ κύκλο. Αυτό είναι κάτι που το εκτιμώ ιδιαίτερα, τόσο σε σειρές όσο και σε βιβλία, δηλαδή να είναι το κάθε κομμάτι όσο το δυνατόν αυτοτελές και να μη σε εκβιάζει να προχωρήσεις στο επόμενο.
Ο β’ κύκλος έχει δύο υποθέσεις που τρέχουν παράλληλα, τη συνέχεια της γνωστής από το Broadchurch, αλλά και μια υπόθεση από το παρελθόν που στοίχειωνε τον Alec Hardy σε όλο τον α’ κύκλο. Δεν θα σας πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί θα σας spoilerιάσω, αλλά πάλι οι παραγωγοί καταφέρνουν να κλείσουν τον κύκλο χωρίς εκκρεμότητες και με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. Σε αυτό τον κύκλο έχουμε την ευκαιρία να μπούμε λίγο πιο βαθιά στην προσωπικότητα των πρωταγωνιστών και να τους δούμε πιο “ανθρώπινα”.
Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα γυριστεί φέτος το καλοκαίρι και ο γ’ κύκλος της σειράς με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Η σειρά, πέρα από την καλή πλοκή και τις καλές ερμηνείες, ξεχωρίζει για την κριτική της ματιά πάνω στα σύγχρονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, τις σχέσεις, την κρίση στην οικογένεια, την εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω, τη δύναμη και την ανευθυνότητα των ΜΜΕ, τις ανεπάρκειες και τα προβλήματα της αστυνομίας, τα ελαττώματα του νομικού συστήματος. Δεν καταδικάζει ευθέως βέβαια, αλλά τα παρουσιάζει όλα χωρίς ωραιοποιήσεις και αφήνει το θεατή να κρίνει μόνος του.
Δείτε το!

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments