Δημοκρατία – The Graphic Novel

democracyΟι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα graphic novels, αλλά τα έχουμε συνδέσει κυρίως με τους υπερήρωες και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Όμως, το συγκεκριμένο καταπιάνεται με ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Την εξιστόρηση, μέσα από τα μάτια και τα βιώματα ενός αρχαίου Αθηναίου, της διαμόρφωσης της αθηναϊκής δημοκρατίας από τα χρόνια του Σόλωνα και τον Κλεισθένη μέχρι τους Περσικούς Πολέμους (συγκεκριμένα τη Μάχη του Μαραθώνα).

Οι εκδόσεις Ίκαρος βέβαια μας έχουν συνηθίσει, καθώς έχουν εκδώσει και το πολύ πετυχημένο Logicomix, ένα graphic novel, με τελείως διαφορετικό θέμα. Για τις ανάγκες του “Δημοκρατία” (το οποίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά ως “Democracy”) οι Αλέκος Παπαδάτος και Annie Di Donna συνεργάστηκαν με τον, γνωστό για την αγάπη του για τα κόμικς, συγγραφέα Αβραάμ Κάουα.

democracy

Η ιστορία διαβάζεται πολύ ευχάριστα και κυλάει απρόσκοπτα, ενώ, παρόλο που τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά και προδιαγεγραμμένα, η οπτική γωνία μέσα από τα μάτια του κεντρικού ήρωα, ενός απλού πολίτη, επιτρέπει την ύπαρξη πλοκής, που δεν αφήνει τον αναγνώστη να βαρεθεί καθώς παρακολουθεί τις περιπέτειές του.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα σχόλια από το συγγραφέα, καθώς και ιστορικά στοιχεία για όσα αναφέρονται στο graphic novel τα οποία θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να φρεσκάρει τις ιστορικές του γνώσεις.

Κατά τη γνώμη μου το graphic novel “Δημοκρατία” ακολουθεί τον πετυχημένο δρόμο του Logicomix. Δεν προσπαθεί ούτε κατ’ ελάχιστον να αναλύσει ή να αποκτήσει διδακτικό ύφος και έτσι παραμένει προσιτό και ευχάριστο στην ανάγνωση από όλους, ένα πραγματικό graphic novel και όχι πραγματεία μασκαρεμένη σε κόμικ. Οι δημιουργοί παρουσιάζουν απλά και όμορφα την ιστορία τους και επαφίεται στον αναγνώστη να αντλήσει (αν θελήσει) το όποιο μήνυμα ή δίδαγμα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος είναι και πιο αποτελεσματικός για εμάς, το ευρύ κοινό, πολύ περισσότερο από μια καλά δομημένη ακαδημαϊκή επιχειρηματολογία, καθώς είναι πολύ πιο εύκολη η ταύτιση με τον απλό ήρωα και η γνώση και η διαμόρφωση άποψης έρχονται βιωματικά.

Διαβάστε το, δεν θα χάσετε!

Mike

Διαβάστε και τη συνέντευξη του Αβραάμ Κάουα για τη “Δημοκρατία”.

 

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments