Η Κενή Διαθήκη του Ηφαιστίωνα Χριστόπουλου – Βιβλιοκριτική

Η Κενή Διαθήκη είναι μια δυστοπική συλλογή 4 διηγημάτων και μίας νουβέλας. Ένα βιβλίο για απαιτητικούς αναγνώστες που έχουν ήδη μυηθεί στη λογοτεχνία και στην Επιστημονική Φαντασία. Η γραφή του Ηφαιστίωνα Χριστόπουλου είναι ιδιαίτερη. Στα διηγήματα ελλειπτική και σχεδόν κωδικοποιημένη. Η νουβέλα όμως δίνει το χώρο στο συγγραφέα να απλώσει τα μυστικά του κόσμου του και να ρίχνει λίγο-λίγο το γκρίζο φως.

KENH ΔΙΑΘΗΚΗ

Αναλυτικά:

Ηρόστρατοι

Περίληψη:

Αυτό το διήγημα είναι πιο κοντά στη σημερινή εποχή από τα άλλα. Η ηρωίδα θυμάται πως μαζεύτηκε η μπάντα της στον Πειραιά. Μια μπάντα με τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα, όπως Πυρφόρος, Δείμος, Ενυώ.

Μια ιδιωτική αστυνομικός δέχεται την αποστολή να ακολουθήσει την ηρωίδα και να γίνει συγκάτοικος της ώστε να μάθει περισσότερα για την επανένωση τους.

Η ηρωίδα όμως της επιφυλάσσει ένα μυστικό…

Ανάλυση:

Ο συγγραφέας μας με αυτό το διήγημα μας προετοιμάζει για τα επόμενα διηγήματα. Ανατριχιαστική η διαφορετική οπτική γωνία για τον Πειραιά, Πέραμα, κτλ.

Θαλιδομίδη

Περίληψη

Η Ελλάδα υποφέρει από τις συνέπειες ενός μεγάλου εμφύλιου πολέμου. Η Κόρα ζει τροποποιώντας ένα ναρκωτικό αποκαλώντας το Αθανασία. Αποφασίζει να το δείξει σε μια συμμορία πρώην τρομακτικών και τσακισμένων στρατιωτών.

Ανάλυση:

Το μεγάλο χαρτί της ιστορίας είναι οι χαρακτήρες με τον αγαπημένο μου Σατανά, ο αρχηγός του στρατού. Τα λόγια τους μετρημένα, αλλά χαραγμένοι στο χαρτί.

Αγαθοδαίμων

Περίληψη

Σε αυτόν τον κόσμο έχουν γίνει  της μόδας οι τεχνητές επεκτάσεις, μέχρι και την προσθήκη φτερών στο σώμα. Μια γυναίκα πηγαίνει σε έναν ειδικό για να τροποποιήσει τις μνήμες της.

Ανάλυση

Ένα ατμοσφαιρικό διήγημα που διακρίνουμε με ενδιαφέρον το εξωγήινο cyperpunk στοιχείο. Μια ιστορία που λαμβάνει μέρος σε έναν άλλον πλανήτη. Όμως, βλέπουμε πολλά πράγματα που έχουν σχέση με τη Γη και γεννιούνται μερικές ερωτήσεις. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν φύγει από τη Γη και κατοικούν τώρα σε αυτόν τον κόσμο; Μιλάμε για δυο συνδεδεμένους πλανήτες; Ή μιλάμε για μια πραγματικότητα μέσα σε μια άλλη;

Οι σταυροί της Παδαλίνα

Περίληψη:

Ένας κόσμος με αφεντικά και σκλάβους ανδρείκελα. Μια πόλη που βράζει.  Ένας ντετέκτιβ μελετά το φόνο ενός ασπρουλιάρη όπως αποκαλείτε κάθε ανδροειδές.

Ανάλυση:

Ένας κόσμος που φαίνεται να κρύβει πολλή ιστορία. Εδώ βλέπουμε μόνο μια γωνιά, όπου οι χαρακτήρες σιγά-σιγά αυτοπροσδιορίζονται. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με το ηθικό δίλημμα των δικαιωμάτων των ρομπότ και το πόσο τελικά νοήμονα είναι, αλλά κάλλιστα θα μπορούσαμε να το δούμε σαν μια νύξη για την εποχή των σκλάβων.

Βίοι Σφαγίων

Περίληψη

Σε έναν μακκαρθικό κόσμο ( όπως στο μυθιστόρημα “Ο Δρόμος”) , δηλαδή σε έναν κόσμο γεμάτο σκόνη, με ένα γκρίζο ουρανό, και καθόλου νερό συναντάμε έναν παπά που φαίνεται να κουβαλά όλα τα κακά του κόσμου. Ένα θεληματία που κανονικά είχε σταματήσει να κάνει τις δουλειές του νεκροθάφτη με το ψευδώνυμο Σαλίγκαρος και μια κοπέλα που μετά τη φυλακή βρίσκει στο διαμερίσματά της πολλές δεσμίδες χαρτονομισμάτων μέσα σε μια τσάντα. Πώς συνδέονται οι τρεις αυτοί άνθρωποι;

Ανάλυση

Η νουβέλα αυτή πιάνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Και θεωρώ είναι το διαμάντι του βιβλίου. Ο Ηφαιστίωνας δεν αρκείται μόνο στην ιδέα που έχει για τον μεταποκαλυπτικό κόσμο, αλλά έχει χτίσει 3 παράλληλες ιστορίες που σιγά-σιγά ξετυλίγονται μέχρι να διασταυρωθούν στο τέλος. Γραμμένο με ένα πλούσιο εφιαλτικό λεξιλόγιο φτιάχνοντας μια μοναδική μαύρη ατμόσφαιρα με κάποια μεταφυσικά στοιχεία. Οι άνθρωποι ζωντανοί, και με παρελθόν που ξεκινάει πριν αλλάξει ο κόσμος σε αυτόν τον στείρο. Συναντάμε νεκροταφεία που συγχρόνως είναι δάση, βρίσκουμε  ιερείς που μπορούν να αφαιρούν τον πόνο ακόμα και αγγέλων, κι έναν πιανίστα που ξέρει ποιο θα είναι το τελευταίο κομμάτι που θα παίξει. Βαριές πληγές, τόσο βαριές, που μπορεί να στερέψουν τον ουρανό από δάκρυα.

About The Author

Αλέξανδρος Ζ. Καταναλωτής τέχνης, Ντετέκτιβ ονείρων, Υπαρξιακός προγραμματιστής.     Έχει δυο αγελάδες.
  • Αγαπημένος Παλαιός: Yad-Thaddag
  • Αγαπημένος φανταστικός φίλος: Frank the rabbit
  • Καλύτερα 5 τελευταία λεπτά ζωής: Κοιτάζοντας τη Γη
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments