Horror Manga

KITARO του Shigeru Mizuki

Horror Manga

O Shigeru Mizuki ασχολήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με την καταγραφή των yokai (δαίμονες που συναντώνται στην λαϊκή προφορική παράδοση της Ιαπωνίας) και στην ένταξή τους κυρίως στο magnus opus του το KITARO. Σε αυτό, ο ομώνυμος νεαρός πρωταγωνιστής, δαιμονοπαίδι και ο ίδιος, προσπαθεί να υπερασπιστεί το καλό, το ηθικό και ενίοτε τους ανθρώπους, με συμμάχους την δαιμονοπαρέα του και αντιπάλους εχμ, δαιμονοεχθρούς. Δεν πρόκειται για ένα τρομακτικό manga τρόμου, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους, καθώς υπήρξε παιδικό ανάγνωσμα των περισσότερων μετέπειτα δημιουργών τρομακτικότερων manga. Η ποικιλία και η πρωτοτυπία των δαιμόνων που παρουσιάζονται είναι συναρπαστική και μόνο στην σκέψη μιας ρεαλιστικότερης απεικόνισής τους σε ένα λιγότερο παιδικό πλαίσιο, το σκατό πάει στην κάλτσα. Ενδεικτικά ο πατέρας του Kitaro, είναι ένα μάτι μέσα σε ένα μπολάκι με ζεστό νερό. Μάτι σε μπολάκι. Ο μπαμπάς.

THE DRIFTING CLASSROOM του Kazuo Umezu

Horror Manga

Μια ολόκληρη σχολική τάξη ταξιδεύει σε μια άγνωστη παράλληλη διάσταση, όπου οι ενήλικες αποδεικνύονται από ανύπαρκτοι έως απειλητικοί, ο τρόμος (και οι σιχαμένες ενσαρκώσεις του) παραμονεύει σε κάθε γωνία και η λογική εξαφανίζεται. Το Lord of the Flies συναντά το Battle Royale σε έκδοση manga τρόμου με τσίτα τα γκάζια, που αποζημιώνει τους fan του είδους. O Umezu εξίσου επιδραστικός στο είδος όσο και ο Mizuki, έδωσε στο horror μια απόκοσμη αίσθηση και βούτηξε με τα μπούνια στην ανάγκη να τρομοκρατήσει τον αναγνώστη. Επίσης, έξτρα bonus ο Umezu έχει καριέρα και ως τραγουδιστής αλλά και ως cult τηλεπερσόνα που αξίζει να τον αναζητήσετε στην επόμενη βραδιά λιωσίματος-χωρίς-λόγο-και-έχετε-να-ξυπνήσετε-νωρίς-αύριο-γιατί-τα-βλέπω-αυτά στο youtube.

ULTRA GASH INFERNO του Suehiro Maruo

Horror Manga

Στο σκοτεινό σημείο όπου ο τρόμος ακουμπά γλυκά τον ερωτισμό, βασιλεύει ο Suehiro Maruo. Αυστηρά μόνο για άνω των 18 και για γερά στομάχια, οι σύντομες ιστορίες του Maruo που ανθολογούνται στο ULTRA GASH INFERNO αφηγούνται αρρωστημένα πάθη και διαστροφές με όχημα το πολύ χαρακτηριστικό με ρετρό αναφορές σχέδιό του. Ο τρόμος του Maruo είναι καθαρά φυσικός και λιγότερο ατμοσφαιρικός: δοκιμάζει τις αντοχές και την ανεκτικότητα του αναγνώστη στην απεικόνιση παραμόρφωσης, αίματος και βίας σε μια ακαταμάχητη κάθοδο προς την κόλαση.

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ του Junji Ito

Horror Manga

Σε κάθε άρθρο που αναφέρεται στο horror manga δεν λείπει ποτέ μια αναφορά στον Junji Ito και τα έργα του. Εξαιρετικά δημοφιλής δημιουργός και ο γνωστότερος όλων στην Δύση, ο Ito έχει συγκεντρώσει φανατικό κοινό με έργα όπως τα κλασικά UZUMAKI, GYO, TOMMIE και τα πιο πρόσφατα FRAGMENTS OF TERROR, DISSOLVING CLASSROOM και YON & MU. Το εξαιρετικό, γεμάτο λεπτομέρειες και λεπτές, γοητευτικές γραμμές, σχέδιό του αποτελεί σίγουρα πόλο έλξης, αλλά η ξεχωριστή ιδιοφυΐα του Ito πηγάζει στην ικανότητά του να παίρνει την πιο κοινή ή γελοία ιστορία και να την μετατρέπει σε παρανοϊκό εμπύρετο εφιάλτη. Για παράδειγμα, στο αυτοβιογραφικής χροιάς YON&MU ο τρόμος προέρχεται από τις δυο οικόσιτες γάτες του δημιουργού, οι οποίες δεν κάνουν κάτι το περισσότερο τρομακτικό απ’ ότι κάνει η δική σας γάτα στην καθημερινότητά της, αλλά για τον Ito και μόνο ένα βλέμμα αρκεί.

ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΙΚΩΔΙΕΣ του Shintaro Kago

Horror Manga

Με τίτλο σιδηρόδρομο το manga του Shintaro Kago θα έχει την κορυφαία θέση στην καρδιά μου, καθώς επιμελήθηκα και συν-μετέφρασα την ελληνική του έκδοση (Jemma Press ε!). Αν θέλαμε να περιγράψουμε το έργο του Kago με μόνο μία λέξη; Ακραίο. Τόσο ακραίο, που οι Αμερικανοί μόλις φέτος θα εκδώσουν για πρώτη φορά Kago και θα εκτιμήσουν το πρωτοποριακό του έργο. O Shintaro Kago όμως, άξιο πνευματικό παιδί του Maruo, είναι εδώ και χρόνια γνωστός στα ίντερνετς για την τόλμη του και την αποδόμηση των comics ως είδος, μέσα από σοκαριστικές, ενίοτε σαρκαστικές, ιστορίες τρόμου. Σίγουρα όχι για όλα τα γούστα, η πιο «ιδιότροπη» παρουσία σε αυτή την λίστα έχει αφοσιωμένους fans και αρκετούς που εγκατέλειψαν την ανάγνωση στις πρώτες σελίδες.

I AM A HERO του Kengo Hanazawa

Horror Manga

Από μια λίστα με horror δεν θα μπορούσε να λείπει ένα καλό, “παραδοσιακό” zombie apocalypse. Η ανάγκη σας για μυαλό και σάπια σάρκα θα καλυφθεί επαρκέστατα από το I AM A HERO του Kengo Hanazawa, που ισορροπεί εξαιρετικά μεταξύ της πρωτοτυπίας και των αγαπημένων κλισέ που συνοδεύουν αναπόσπαστα κάθε καλή ιστορία με νεκροζώντανους. Πρωταγωνιστής μας ένας βοηθός δημιουργού manga χωρίς καμία υπερδύναμη ή άλλη ξεχωριστή ιδιότητα, που όταν ξεσπά ο ιός (είπαμε, αγαπημένα κλισέ) προσπαθεί να σώσει κατά βάση τον εαυτό του. Υπέροχα τρομακτική η απεικόνιση των zombie και της μεταμόρφωσής τους από άνθρωποι, ατελείωτοι κουβάδες αίματος και απολαυστικές οι πινελιές σουρεαλισμού που κρύβονται στις σελίδες του.

Μυρτώ Τσελέντη


Φεβρουάριος 2018

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments