“Η Πείνα” του Κνουτ Χάμσουν – review

Η Πείνα knut hamsun κνουτ χαμσουνΈνας φτωχός άνθρωπος ζει σε μια πόλη στα τέλη του 19ου αιώνα χωρίς συγγενείς και χωρίς κάποιον να τον βοηθήσει. Τριγυρίζει στους δρόμους της πόλης, προσπαθώντας να γράψει κάποιο άρθρο που θα δημοσιευτεί στις εφημερίδες, ώστε να κερδίσει λίγα χρήματα για να φάει. Αυτή του η προσπάθεια γίνεται συνεχώς και πιο δύσκολη, τα χρήματα στερεύουν, το φαγητό τελειώνει, ο ξεπεσμός του είναι αναπόφευκτος.

Από την αρχή κιόλας βλέπουμε πως είναι ιδιαίτερος άνθρωπος, δεν είναι ο τυπικός ήρωας των βιβλίων. Έχει ελαττώματα, αλλά και μια παράλογη υπερηφάνεια που τον εμποδίζει να ζητήσει βοήθεια. Κι όμως αρχίζουμε να τον συμπαθούμε, νιώθουμε την πείνα του και ζούμε την απελπισία του.

Το βιβλίο δεν έχει ιδιαίτερη πλοκή. Κάθε μέρα ο ήρωάς μας περιγράφει μια παρόμοια κατάσταση κλιμακωτής κατάρρευσης, γεμάτη πείνα, αυτολύπηση, ξεσπάσματα και προσπάθεια να αποκτήσει τα προς το ζην. Από την πείνα αρχίζει να χάνει τα λογικά του, να ζει μέσα στη σύγχιση, με παραισθήσεις. Τρομάζει τον κόσμο γύρω του, γίνεται αγενής, κλαίει και γελάει, γίνεται παράλογος. Έχει αβάσιμες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, οι οποίες συνεχώς διαψεύδονται.

Ο συγγραφέας μπερδεύει κάποιες φορές τον Ενεστώτα μέσα στην παρελθοντκή αφήγηση και τον πλάγιο λόγο με τους διαλόγους και, αν και θα προτιμούσα να είναι αλλιώς γραμμένο, έτσι εξυπηρετεί ένα σκοπό. Φαίνεται αρχικά λάθος, αλλά με τον τρόπο αυτό δείχνει τη σύγχιση στο νου του αφηγητή.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η προσωπική ιστορία του συγγραφέα Κνουτ Χαμσουν. Είχε κι αυτός παρόμοιες εμπειρίες πείνας, μιας και ήταν υποστηρικτής του Χίτλερ και οι συμπατριώτες του – δικαίως – τον φυλάκισαν και δήμευσαν την περιουσία του ως τιμωρία.

Η Πείνα είναι ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει βαθιά και θα μείνει μαζί σας για πολύ καιρό αφού το τελειώσετε. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

About The Author

spirou Η spirou είναι δασκάλα και αγαπάει τα βιβλία, τις ταινίες και τις κατασκευές. Τα βιβλία του Stephen King είναι το μεγάλο της πάθος. Μαζί με τον Γιώργο δημιούργησαν το SpoilerAlert.gr για να διοχετεύσουν την αγάπη τους για το μοντάζ. Είναι υπεύθυνη για την εκπομπή Βιβλιοσκώληκες, μοντάρει διάφορα βίντεο, γράφει άρθρα και ανανεώνει το instagram της σελίδας.
  • Αγαπημένη ταινία: The Matrix
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Stephen King, Jane Austen
  • Παιδικός ήρωας: Πήτερ Παν
  • Αγαπημένο ζώο: σκύλος
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments