Η Ώρα των Μαχαιριών

MotherlessOven1“Η Ώρα των Μαχαιριών” είναι ο ελληνικός τίτλος του graphic novel “The Motherless Oven”, σε σενάριο και σχέδιο του Βρετανού Rob Davis. Πρωτοκυκλοφόρησε από την SelfMadeHero το 2014 και τον περασμένο Μάιο ήρθε και στα μέρη μας από τις εκδόσεις Χαραμάδα. Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2015 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου τίτλου στα British Comic Awards, ενώ έκανε εντύπωση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς προτάθηκε για Καλύτερο Άλμπουμ στα Eisner Awards.

Όπως πληροφορούμαστε από το οπισθόφυλλο, το κόμικ εκτυλίσσεται σε έναν τελείως αλλόκοτο κόσμο. Μαχαίρια πέφτουν από τον ουρανό, οι άνθρωποι δεν έχουν γενέθλια, αλλά νεκρόθλια, και τα παιδιά κυριολεκτικά κατασκευάζουν τους γονείς τους. Σε αυτό το σκηνικό λοιπόν, ο Σκάρπερ Λη, μαθητής της Α’ Λυκείου, μαθαίνει ότι πρόκειται να πεθάνει σε τρεις βδομάδες."Η Ώρα των Μαχαιριών 2Η Ώρα των Μαχαιριών ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία κόμικς, τα οποία καλλιτεχνικά είναι άψογα και μπορεί κανείς να τα κρίνει μόνο για το ίδιο τους το περιεχόμενο. Το σχέδιο, που χρησιμοποιεί όλες τις αποχρώσεις από το άσπρο έως το μάυρο, είναι εξαιρετικό και δημιουργεί μια πολύ ταιριαστή ατμόσφαιρα. Η ροή δεν επιτρέπει την εμφάνιση «νεκρών» σελίδων, αλλά το καθιστά πολύ ευ  κολοδιάβαστο.

Η Ώρα των Μαχαιριών 3Οι χαρακτήρες, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους, είναι πιστευτοί και δένεσαι μαζί τους, ενώ και οι διάλογοι είναι προσεγμένοι. Έχοντας συγκρίνει κάποιες φράσεις-κλειδιά μεταξύ του πρωτότυπου και του μεταφρασμένου έργου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η μετάφραση, αν και δύσκολη, είναι παραπάνω από αξιόλογη.
Η ίδια η ιστορία, αλληγορική και με αυτοβιογραφικά στοιχεία, μπορεί να ξενίσει όποιους δεν έχουν συνηθίσει σε παράξενα αναγνώσματα. Εδώ όμως μπαίνουμε στην συζήτηση περί γούστου. Κι επειδή με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι πρέπει να κλείσω, η τελευταία απόπειρα για να σε πείσω να διαβάσεις αυτό το διαμάντι, είναι η εικόνα που ακολουθεί.Η Ώρα των Μαχαιριών 4

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments