Εντυπώσεις από το Jo Nesbo στην Αθήνα

Πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Γεμάτη η μεγάλη αίθουσα του ΜΜΑ, 1600-1700 άτομα υπολόγισε ο εκδοτικός οίκος.
Jo Nesbo στην ΑθήναΑν και είχα επιφυλάξεις για την επιλογή Καρπετόπουλου, αποδείχθηκε πολύ καλός καθώς είναι ο ίδιος φαν του συγγραφέα και προχώρησε τη συζήτηση σαν ένας αναγνώστης, πολύ όμορφα και χωρίς να φαίνεται “στημένη”.

Ο ίδιος ο Νέσμπο πολύ άνετος, σεμνός, κατασταλαγμένος, χωρίς τουπέ, χωρίς σοβαροφάνεια. Σώμα που εκτιμήθηκε από το γυναικείο πληθυσμό και απαντήσεις σε απλή γλώσσα, με χιούμορ και ρεαλισμό.

Το κοινό πολύ ζεστό, συμμετείχε στα αστεία, χειροκρότημα όπου έπρεπε και φοβερή πειθαρχία στις ερωτήσεις χωρίς φωνές και διαμαρτυρίες όσων δεν πήραν μικρόφωνο.

Την πρώτη ερώτηση έκανε η (10χρονη) Εβελίνα στα αγγλικά, παρακαλώ, η οποία ρώτησε αν θα συνεχίσει να γράφει παιδικά βιβλία. Εισέπραξε πολύ χειροκρότημα (ήταν το μόνο παιδάκι) και κατάφερε να πάρει και υπογραφή, καθώς όλοι την άφησαν να περάσει πρώτη.
Jo Nesbo στην ΑθήναΗ ουρά υπογραφής ήταν τεράστια και οι άνθρωποι του μεταίχμιου παρακαλούσαν να μην δίνουν πάνω από ένα βιβλίο για υπογραφή, για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να εξυπηρετηθούν.

Για την ταινία είπε ότι στην ουσία είναι στα χέρια του Χόλυγουντ αν και με ποιους συντελεστές θα προχωρήσει, καθώς πλέον έχουν τα δικαιώματα και φυσικά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Εντύπωση έκανε η απάντησή του σε σχετική ερώτηση, όπου δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει/κατευθύνει επ’ ουδενί τρόπο την ταινία, καθώς είναι της φιλοσοφίας που θεωρεί ότι πρόκειται για αυθύπαρκτο καλλιτεχνικό έργο και δεν είναι σωστό να παρέμβει όπως και σε αυτόν δεν θα άρεσαν οι παρεμβάσεις όταν γράφει.
Επίσης έκανε πλάκα και ευχαρίστησε που τον ρώτησαν αν θα ήθελε να παίξει τον ήρωά του στην ταινία, καθώς ελάχιστοι τον βλέπουν σαν τον Χάρι.
Jo Nesbo στην ΑθήναΣε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν γράφει ούτε για τους αναγνώστες, ούτε για τους εκδότες, ούτε καν για τον εαυτό του, αλλά ακολουθεί τις ιδέες (μάλλον εμπνεύσεις εννοούσε) που του έρχονται για τα βιβλία και αυτές αποκλειστικά υπηρετεί. Αυτό για τις εμπνεύσεις το ανέφερε συχνά.

Είπε ότι γράφει σταδιακά, πρώτα μια σύνοψη, μετά μια περίληψη μέχρι να το φτάσει στη μορφή που θέλει, πράγμα που του τρώει περίπου 1,5 χρόνο και μετά αναπτύσσει το πλήρες έργο.
Jo Nesbo στην ΑθήναΤον ρώτησαν για το φιλανθρωπικό του ίδρυμα και είπε ότι συνεχίζει το έργο του και μάλιστα όλα τα έσοδα κλπ από τα δύο τελευταία του βιβλία θα πάνε στο ίδρυμα αυτό (εισέπραξε ζεστό χειροκρότημα όπως και σε αρκετά άλλα σημεία).

Τον επαίνεσαν επίσης για την ανάδειξη προβλημάτων όπως της αδερφής του Χάρι Χόλε, που έχει σύνδρομο Ντάουν.
Jo Nesbo στην ΑθήναΕπίσης έκανε συχνές αναφορές στους παραλληλισμούς με τους ήρωες αρχαίας τραγωδίας και πως θεωρεί τα έργα του συνέχεια αυτής της παράδοσης και λιγότερο συνέχεια άλλων συγγραφέων αστυνομικών.

Υπήρξαν και ευτυχώς λίγες “ό,τι να ‘ναι” ερωτήσεις, αλλά γενικά το κοινό ήταν ψαγμένο και ενήμερο.

 About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments