8 Ταινίες Μικρού Μήκους που Αξίζουν την προσοχή σας

Γράφουν οι : George Trou & Γιώργος Βορριάς

Beat the Devil (2002) του Tony Scott

Αυτό το φιλμάκι δράσης ανήκει σε μια σειρά ταινιών μικρού μήκους που χρηματοδότησε η BMW για το διαδίκτυο και σκηνοθετήθηκαν από μεγάλα ονόματα, όπως οι Ang Lee, Alejandro González Iñárritu και Guy Ritchie. Πρωταγωνιστής όλων είναι ο Clive Owen, ένας επαγγελματίας οδηγός που φέρνει σε πέρας δύσκολες αποστολές. Στο συγκεκριμένο «επεισόδιο», τα βάζει με τον ίδιο τον διάβολο (Gary Oldman), για χάρη του James Brown. Εννιά απολαυστικά λεπτά.

Ελένη (2011) του Στέργιου Πάσχου

eleni

Ο φόνος ενός ταξιτζή είναι εύκολη υπόθεση, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έγινε με σκοπό τη ληστεία. Ναι, καλά… Μια ευχάριστα παράλογη ιστορία έντεκα περίπου λεπτών με το ιδιόρρυθμο στυλ του Στέργιου Πάσχου.

My Stuffed Granny (2014) της Έφης Παππά

Αγγλικής παραγωγής μεν, από Ελληνίδα σκηνοθέτιδα δε, το My Stuffed Granny κέρδισε πολλά βραβεία ανά τον κόσμο και όχι άδικα. Μια τριμελής οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει με μόνο εισόδημα τη σύνταξη της στριφνής γιαγιάς, που θέλει να τρώει διαρκώς. Μια feelgood ιστορία, γλυκιά και αστεία, με «σπιτικό» stop-motion animation.

Paranmanjang (2011) των Chan-wook Park και Chan-kyong Park

paranmanjang

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης του Oldboy και του Handmaiden ασχολήθηκε με τη μικρή φόρμα. Ήταν όμως η πρώτη φορά που το έκανε με τη βοήθεια ενός iPhone. Τα αδέρφια Park, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά iPhone 4, γύρισαν μια ατμοσφαιρική ταινία, όχι ακριβώς τρόμου, ούτε και φαντασίας.

Under Stress (2011) του Πάρη Πατσουρίδη

Η εταιρική κουλτούρα, η κουλτούρα της κρίσης και της επαγγελματικής ανέλιξης πατώντας επι πτωμάτων, είναι αποτυπωμένες με εξαιρετική εκφραστικότητα μέσα από το ευρύτερο πλαίσιο της διαδικασίας διαλογής υποψηφίων  για μια εταιρική θέση. Τα 10 λεπτά διάρκειας της ταινίας αρκούν για να ταυτιστούμε με την ηρωίδα και να νιώσουμε όσο στρες και πίεση χρειάζεται, για να κορυφώσουμε μαζί της στο οργισμένο φινάλε.

Casus belli (2010) του Γιώργου Ζώη

Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους, με υποδεγματική χρήση μονοπλάνων, μοντάζ και transitions στην υπηρεσία του μηνύματος.

Lights Out (2013) του David F. Sandberg

lights-out

Μια σουηδική ταινία τρόμου που προσέλκυσε εκατομμύρια θεατές στο YouTube, «εξελίχθηκε» σε μεγάλου μήκους από τον ίδιο σκηνοθέτη και εκτόξευσε την καριέρα του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει το Shazam!. Με μια απλή κινηματογραφική τεχνική και μηδενικό μπάτζετ, ο Sandberg καταφέρνει να γυρίσει ένα από τα πιο τρομακτικά φιλμ μικρού μήκους ever.

Lou (2017) του Dave Mullins

https://vimeo.com/258759925

Προταθέν για Όσκαρ Καλύτερου Animation Μικρού Μήκους, το Lou συνόδεψε (όπως συνηθίζει η Pixar) το Cars 3. Ρίχνει μια φρέσκια ματιά στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού με πρωταγωνιστές τον νταή ενός νηπιαγωγείου και το τέρας των απολεσθέντων. Μια εξαιρετική διερεύνηση των δυνατοτήτων του animation, που μας θυμίζει γιατί αγαπήσαμε την Pixar.

 

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments