Νεκρές ώρες – review

Νεκρές ώρεςΗ ελληνική νουάρ λογοτεχνία περνάει ίσως την καλύτερη περίοδό της, καθώς πολλοί συγγραφείς καταπιάνονται με το είδος και προσφέρουν καλά βιβλία. Ο Βασίλης Δανέλλης είναι ένας από τους νεότερους και πιο ταλαντούχους. Οι Νεκρές Ώρες είναι το πιο πρόσφατο πόνημά του και ελπίζω ότι το επόμενο δεν θ’ αργήσει.

Ένας ανώνυμος εκτελεστής που γερνάει, μας απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο. Μοιράζεται τις μύχιες σκέψεις του πριν και αφότου πατήσει τη σκανδάλη, ενώ μας τραβάει στον μίζερο κόσμο του που μυρίζει αλκοόλ και βρώμικα σάντουιτς. Παράλληλα, όμως, μας αποκαλύπτει την αγωνία του για τη φυσική φθορά μυαλού και σώματος και για την ανάγκη του να νιώσει ένα γυναικείο χάδι.

Για την υπόθεση δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά. Κι αυτό γιατί, υπό μία έννοια περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού ο Δανέλλης επικεντρώνεται στις σκέψεις και τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή του. Αλλά και γιατί οι πρώτες σελίδες δίνουν την αίσθηση μιας συλλογής χαλαρά συνδεδεμένων διηγημάτων. Πρόκειται όμως για μυθιστόρημα, ή έστω νουβέλα όπως αναφέρει (πανέξυπνα) ο ίδιος ο φονιάς, καθώς σταδιακά σχηματίζεται μια ευρύτερη εικόνα. Έτσι, με αναπάντεχο σχεδόν τρόπο, καταλήγει να γίνει ένα πραγματικό page-turner. Ο μικροπερίοδος λόγος (υπερβολικά ίσως, στην αρχή) και ο διακριτικός κοινωνικός σχολιασμός ολοκληρώνουν το παζλ ενός παραδειγματικού υπαρξιακού νουάρ, που αξίζει να διαβάσουν οι φίλοι του είδους.


468×60 Fiction Category – Banner Rotator

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments