Ο Θάνατος του Στάλιν

Ο Θάνατος του Στάλιν

1 Μαρτίου 1953. Ο Ιωσήφ Στάλιν παθαίνει συγκοπή και σωριάζεται στο γραφείο του. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του  Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ σπεύδουν να τον δουν. «Οι γιατροί;» ρωτάει κάποιος. «Για να καλέσουμε τους γιατρούς, πρέπει να συνεδριάσουμε» απαντάει κάποιος άλλος. «Ναι, αλλά ποιους θα καλέσουμε;», αναρωτιέται ένας τρίτος. «Οι καλύτεροι γιατροί του Κρεμλίνου εκτελέστηκαν ή εξορίστηκαν πριν ένα μήνα». Κάπως έτσι ξεκινάει το γαϊτανάκι κρυφών συνομιλιών και πισώπλατων μαχαιρωμάτων μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Στάλιν, που ακόμα ψυχορραγούσε στο κρεβάτι του.

Καθότι οι μεταφράσεις γαλλικών τίτλων τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά, η κυκλοφορία του κόμικ αυτού ήταν μια (πολύ) ευχάριστη έκπληξη και πιθανώς συνδέεται με τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη από τον Armando Iannucci.

Ο Fabien Nury, λαμβάνοντας αρκετές ιστορικές ελευθερίες, απλοποιεί τα γεγονότα που επακολούθησαν το θάνατο του Στάλιν. Και παρά τις υπερβολές που προσθέτει ο ίδιος, παραμένει πιστός στο κλίμα φόβου και παραλόγου. Τελικά, στέκεται διακριτικά σκωπτικός απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας του Λαβρέντι Μπέρια, του Νικίτα Χρουστσόφ, του Γκεόργκι Μαλενκόφ και των άλλων ισχυρών ανδρών της Σοβιετικής Ένωσης. Από τη μεριά του, και ο Thierry Robin κάνει εξαιρετική δουλειά. Το σχέδιό του, καρτουνίστικο και ρεαλιστικό ταυτόχρονα, δίνει μια πολύ ταιριαστή εικόνα στην ιστορία. Τα μουντά, βαριά χρώματα αυτού και του Lorien Aureyre δημιουργούν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που ταιριάζει γάντι στην όλη αισθητική. Συνολικά, ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικο-πολιτικό κόμικ, από αυτά που σπάνια βγαίνουν στην Ελλάδα και που θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα. Αναζητείστε το!

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments