Οι Μάγισσες – review

Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να γοητεύεται από τις μάγισσες όπως εκείνες παρουσιάζονταν σε κινούμενα σχέδια, ταινίες, εικονογραφημένα και λογοτεχνικά βιβλία, οπότε ήμουν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένη με την κυκλοφορία κι ανάγνωση της παρούσας έκδοσης. Στο παρόν βιβλίο η συγγραφέας της ιδιαίτερης και πρωτότυπης σειράς βιβλίων “Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε“, Αγγελική Ράδου, παρουσιάζει τα πορτραίτα γνωστών ή και λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό γυναικών, που είτε κατηγορήθηκαν δίκαια ή άδικα για μαγεία, είτε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε νεότερες εκδοχές αυτής, αφιερώνοντας τον εαυτό τους στον παγανισμό, τον αποκρυφισμό και σε σωρεία μαγικών εννοιών και πρακτικών.Συνδυάζοντας την μυθοπλαστική αφήγηση με την πραγματικότητα, η συγγραφέας ξεκινάει την εξιστόρηση μύθων και ιστορικών γεγονότων από την αμφιλεγόμενη ζωή γυναικών που έζησαν κι έδρασαν σε διαφορετικά έτη και μέρη, όπως για παράδειγμα στην αρχαία Ελλάδα, σε εύφορα τοπία της Ιρλανδίας, στη Σκωτία των νεράιδων και των ξωτικών, στο Παρίσι της βασιλείας του Λουδοβίκου ΊΔ, στην γοητευτική Τοσκάνη, στη Νέα Αγγλία και στους δρόμους της μαγευτικής Νέας Ορλεάνης, μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία, συστήνοντας στον αναγνώστη διαφορετικές μεταξύ τους μάγισσες-προσωπικότητες, που η κάθε μία ξεχωριστά διατηρεί τον δικό της τρόπο να προκαλεί μέχρι και σήμερα διαφορετικά κι ανάμεικτα συναισθήματα.Σε αυτή την αναδρομή-μελέτη, την οποία διάβασα παραπάνω από μία φορά, η συγγραφέας Αγγελική Ράδου μάς παρουσιάζει μερικές από τις πιο διαβόητες μάγισσες της εποχής τους και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στον κάθε αναγνώστη να αναρωτηθεί ο ίδιος κατά πόσο η κάθε μία τους αξίζει να μνημονεύεται ως μάγισσα, ενώ ξυπνάει την «όρεξη» για περαιτέρω έρευνα της βιογραφίας και του έργου τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κάθε μία ξεχωριστά είναι κι από μία γοητευτική φιγούρα που μπορεί να λατρεύτηκε σαν θεά στις μέρες της, να προκάλεσε τον φόβο και τον θαυμασμό, να έπεσε θύμα σκευωρίας, ακόμη και να κατηγορήθηκε δίκαια για τα κρίματα που την βάραιναν, αλλά και να ασκεί επιρροή στην εποχή μας με το πλούσιο και πολύτιμο έργο της, όπως στην περίπτωση της περιβόητης μάγισσας-αποκρυφίστριας Dion Fortune που έζησε τον περασμένο αιώνα. Δικές μου ξεχωριστές κι αγαπημένες εντούτοις είναι η Ινδιάνα Tituba από τις περιβόητες δίκες του Σάλεμ, η τρομερή μάγισσα του βουντού Marie Laveau από τη Νέα Ορλεάνη κι από νεότερες η Rosaleen Norton από τη Νέα Ζηλανδία με τον εκκεντρικό και τόσο απελευθερωμένο τρόπο ζωής της.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει και μία πολλή όμορφη εισαγωγή από τη συγγραφέα Αγγέλα Γαβρίλη που συνοδεύει με το καλύτερο τρόπο τα πορτραίτα των μοναδικών εκείνων κυριών.

About The Author

Νικολέτα Μπαλοπήτου

Η Νικολέτα, κατοικεί στη Σαλαμίνα από τότε που θυμάται τον εαυτό της και η αγάπη της για το συνάνθρωπο και το παιδί, αλλά κι ο σεβασμός της προς τη διαφορετικότητα του άλλου, την οδήγησαν στην απόφαση να εγγραφεί σε μία σχολή παιδαγωγών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αγάπη της αυτή ενισχύεται από τα κατασκηνωτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα κάθε Καλοκαίρι, καθώς δε μπορεί να φανταστεί πλέον τα Καλοκαίρια της χωρίς αυτά. Είναι φανατική αναγνώστρια βιβλίων, διαβάζει όλα τα είδη, αλλά τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα ατμοσφαιρικά, μεταφυσικά, παραψυχολογικά θρίλερ και τα μυθιστορήματα τρόμου, ακόμη κι ακραίου. Γι' αυτό και της αρέσει να ανακαλύπτει τέτοιου είδους βιβλία από Έλληνες συγγραφείς, τους οποίους διαβάζει και στηρίζει ανελλιπώς. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα μετα-αποκαλυπτικά, δυστοπικά μυθιστορήματα, ενώ παρακολουθεί κι ανάλογες σειρές στο διαδίκτυο. Επιπλέον, είναι μεγάλη θαυμάστρια της ιαπωνικής κουλτούρας και της αρέσει να παρακολουθεί anime στο ίντερνετ, ενώ ανυπομονεί για τη συνέχεια του Attack on Titan, που για την ίδια είναι ένα από τα καλύτερα anime όλων των εποχών. Τέλος, αγαπάει τον κινηματογράφο και ειδικά τον ανεξάρτητο, αλλά και την rock-metal μουσική.

  • Αγαπημένη ταινία: Ο Λαβύρινθος του Πάνα, Όλες του Ταραντίνο, Όλες του Αλμοδοβάρ.
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Ruth Ozeki, Sarah Addison Allen, J.K.Rowling, Suzanne Collins, Veronica Roth, Susan Ee, Graham Masterton, Ευγένιος Τριβιζάς και πολλοί, πολλοί άλλοι.
  • Παιδικός ήρωας: Kabamaru
  • Αγαπημένο ζώο: Ο σκύλος, αλλά στα βιβλία και στα cartoons προτιμάει τη γάτα.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments