15 Ηθοποιοί που κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα!

Τα γυρίσματα μια ταινίας είναι αρκετά απαιτητικά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ταινίες δράσης όπου οι ίδιοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν μόνοι τους τις επικίνδυνες σκηνές. Παρά τα πολλά μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι παραγωγές, τα πράγματα πολλές φορές δεν πάνε ακριβώς όπως έχουν υπολογιστεί, με αποτέλεσμα να έχουμε άτυχες στιγμές και σχεδόν θανατηφόρους τραυματισμούς. Σε αυτό το αφιέρωμα λοιπόν θα δούμε 15 περιπτώσεις ηθοποιών που παραλίγο να χάσουν τις ζωές τους, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας.

 

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Michael J. Fox – Back to the Future Part III

Θυμάστε τη σκηνή στο τρίτο Back to the Future όπου κάποιοι ληστές προσπαθούν να κρεμάσουν με σχοινί τον Marty; O ηθοποιός Michael J. Fox πνιγόταν στην πραγματικότητα! Για την ακρίβεια προσπάθησαν να γυρίσουν τη σκηνή με τον Fox να πατάει πάνω σε ένα κουτί όσο πνίγεται, αλλά δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Έτσι ο ηθοποιός αποφάσισε να διώξει το κουτί και να κρεμαστεί κανονικά, αλλά δεν υπολόγισε καλά τους χρόνους με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του για 30 δευτερόλεπτα. Ευτυχώς ο Doc έσωσε τη μέρα!

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Ed HarrisThe Abyss

Πολλά έχουν ακουστεί γενικά για τα δύσκολα και απαιτητικά γυρίσματα του The Abyss, με τον James Cameron να είναι ένας από τους πιο δύσκολους σκηνοθέτες για να εργαστεί κάποιος μαζί του. Σε μια υποβρύχια σκηνή o Harris έμεινε από οξυγόνο και έκανε νόημα στο προσωπικό να του χορηγήσουν περισσότερο. Λόγω όμως τεχνικού προβλήματος το οξυγόνο άργησε να έρθει, με αποτέλεσμα ο ηθοποιός να αρχίσει να πνίγεται, όπως προέβλεπε άλλωστε και η σκηνή. Ο Cameron αντί να διακόψει συνέχισε να γυρνά τη σκηνή, βρίσκοντας ευκαιρία στη φυσική ερμηνεία του Harris. Ο Harris δήλωσε πως το σοκ που υπέστη ήταν τόσο μεγάλο, που το βράδυ της ίδιας μέρας έβαλε τα κλάματα, ενώ φήμες λένε πως έριξε γροθιά στον Cameron. Νομίζω του άξιζε!

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

George ClooneySyriana

Η ταινία Syriana μπορεί να χάρισε στον George Clooney το πρώτο του Oscar, αλλά παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Στη σκηνή του βασανιστηρίου ο Clooney έπεσε άτσαλα από την καρέκλα που ήταν δεμένος και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να το ανοίξει και να τον στείλουν απευθείας στο νοσοκομείο. Ενώ υπήρχε διαρροή νωτιαίου υγρού από τη μύτη του, για 3 βδομάδες κανείς δεν μπορούσε να διαγνώσει σε πόσο σοβαρή κατάσταση βρισκόταν ο ηθοποιός. Τελικά, ο Clooney σώθηκε από τον αδελφό της ηθοποιού Lisa Kudrow, όπου διέγνωσε πως υπήρχε διαρροή νωτιαίου υγρού και στη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να υποστεί 9 ώρες χειρουργείο και πολλές άλλες επεμβάσεις για να διορθωθεί η κατάσταση. Ο Clooney είχε δηλώσει πως όσο καιρό έμεινε στο νοσοκομείο, ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που έφτασε στο σημείο να σκεφτεί να αυτοκτονήσει!

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Tom Cruise – The Last Samurai και Edge of Tomorrow

O Tom Cruise είναι γνωστό πως θέλει να γυρνά όλες τις επικίνδυνες σκηνές δράσης μόνος του, με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί πολλές φορές σοβαρά. Στο Edge of Tomorrow όμως παραλίγο να πάει από γυναίκα, καθώς στη σκηνή που βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με την Emily Blunt ως οδηγό, εκείνη στούκαρε άσχημα πάνω σε ένα δέντρο, με τον Cruise να ουρλιάζει στιγμές πριν «ΦΡΕΝΟ!!».

Επίσης, στον «Τελευταίο Σαμουράι» η μοίρα πήγε να παίξει ένα άσχημο παιχνίδι για τον γνωστό ηθοποιό. Σε μια σκηνή μάχης ο Cruise βρισκόταν πάνω σε ένα μηχανικό άλογο, ενώ ο ηθοποιός Hiroyuki Sanada λίγο πιο πέρα γυρνούσε τη σκηνή στριφογυρίζοντας το σπαθί του. Το άλογο του Cruise όμως δυσλειτούργησε, με αποτέλεσμα να μπει στο πεδίο του Sanada, την ώρα που εκείνος έστρεφε προς εκείνη την πλευρά το κοφτερό σπαθί. Τα τρομερά αντανακλαστικά και η πολεμική ικανότητα του Sanada φάνηκαν πολύτιμα, καθώς κατάφερε να σταματήσει αστραπιαία το ξίφος λίγα εκατοστά μακριά από τον λαιμό του Cruise.

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Sylvester StalloneRocky IV

Στο τέταρτο Rocky ο Sylvester Stallone ήθελε να κάνει τις σκηνές μποξ να φανούν ακόμα πιο ρεαλιστικές, οπότε του ήρθε μια τρομερή ιδέα: Εκείνος και το θηρίο Dolph Lundgren να ρίχνουν αληθινές γροθιές ο ένας στον άλλον! Η αλήθεια είναι πως το πείραμα πέτυχε, καθώς έχουμε μία από τις πιο ωραίες μονομαχίες μποξ σε ταινία, αλλά ο Stallone πήγε στο νοσοκομείο όπου έμεινε για 4 ημέρες. Ο Lundgren τον είχε χτυπήσει τόσο δυνατά στο στήθος με αποτέλεσμα να πρηστεί η καρδιά του, διακόπτοντας έτσι την παροχή αίματος και περιορίζοντας τη ροή οξυγόνου σε όλο του το σώμα.

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Isla Fisher – Now You See Me

Όταν έχεις να κάνεις με ταχυδακτυλουργούς και επικίνδυνα κόλπα, όλο και κάτι μπορεί να πάει στραβά. Στο Now You See Me η χαρακτήρας της Isla Fisher κλείνετε σε μια δεξαμενή γεμάτη νερό, δεμένη με αλυσίδες και πρέπει να ελευθερωθεί πριν τη γεμίσουν με πιράνχα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων το καπάκι της δεξαμενής ήταν ανοιχτό, έτσι ώστε όποτε χρειαστεί η ηθοποιός να μπορεί να αναδυθεί και να πάρει μια ανάσα, όπως επίσης υπήρχε και μοχλός έκτακτης ανάγκης αν κάτι δεν πήγαινε σωστά. Σε μια λήψη όμως η Fisher έμενε από οξυγόνο και προσπάθησε να κολυμπήσει στην κορυφή, αλλά οι αλυσίδες στις χειροπέδες που φορούσε κόλλησαν στο κάτω μέρος της δεξαμενής, οπότε δεν μπορούσε να φτάσει στην κορυφή ούτε να τραβήξει το μοχλό. Στη συνέχεια προσπάθησε να ειδοποιήσει το πλήρωμα χτυπώντας το τζάμι της δεξαμενής, αλλά επειδή η χαρακτήρας της υποτίθεται ότι ήταν πανικοβλημένη και φοβισμένη στη σκηνή, όλοι πίστεψαν ότι υποδυόταν. Τελικά έμεινε στο νερό για τρία ολόκληρα λεπτά, μέχρι που τελικά κάποιος παρατήρησε ότι οι χειροπέδες της είχαν κολλήσει και την έβγαλαν έξω προλαβαίνοντας τα χειρότερα.

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Margaret Hamilton – The Wizard of Oz

Στο κλασικό αριστούργημα «Ο Μάγος του Οζ», στη σκηνή όπου εμφανίζεται η ηθοποιός Margaret Hamilton ως κακιά μάγισσα, η κάπα της πιάστηκε κάπου και βρέθηκε αρκετά κοντά στο μηχανισμό που έβγαζε φωτιά. Το έντονο makeup της άρχισε να θερμαίνεται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να αποκτήσει εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και στα χέρια της. Μετά από το συμβάν, ανακάλυψαν πως ένα από τα βασικά υλικά του makeup που χρησιμοποιήσαν ήταν χαλκός, απαγορευτικό υλικό δηλαδή για χρήση σε σκηνές με εκρήξεις.

Johnny DeppThe Lone Ranger

Η ταινία “The Lone Ranger” όχι μόνο δεν απέσπασε καλές κριτικές και πάτωσε στα ταμεία, αλλά παραλίγο να αποδειχθεί και μοιραία για τον Johnny Depp. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, σε μια λήψη η σέλλα του αλόγου του γλιστρά και ο Depp πέφτει και σέρνεται για κάποια μέτρα. Ευτυχώς καμία οπλή του αλόγου δεν τον βρίσκει στο κεφάλι και ο ηθοποιός υπέστη λίγες επιφανειακές πληγές.

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Jaimie Alexander – Thor: The Dark World και Blindspot

Η Jaimie Alexander όχι μόνο καταφέρνει να τραυματίζεται συχνά στα γυρίσματα κάποιας δουλειάς της, αλλά καταφέρνει να χτυπά και αρκετά άσχημα. Συγκεκριμένα στο δεύτερο Thor, η Alexander πήγε να κατέβει μια μεταλλική σκάλα όπου γλίστρησε και έπεσε άσχημα. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατοπίσει έναν δίσκο της και τον αριστερό της ώμο, να σπάσει 11 σπονδύλους και να σχίσει ένα ρομβοειδές στη δεξιά της πλευρά. Η ανάρρωση όμως της πήρε μόλις ένα μήνα.

Παρόμοια και για την τηλεοπτική σειρά Blindspot είχε δηλώσει τους δεκάδες τραυματισμούς της, όπως για παράδειγμα ρήξη δίσκων, κήλη, σπασμένη μύτη, μετατοπισμένο δεξιό ώμο, σπασμένα και τα δύο πόδια με σπασμένα δάκτυλα, μετατοπισμένο σαγόνι και άλλους τραυματισμούς που όπως είπε δεν της επιτρέπεται να αποκαλύψει.

Viggo Mortensen – The Lord of the Rings (2 φορές!)

Και τι δεν έχουμε ακούσει για τα γυρίσματα του Άρχοντα των Δακτυλιδιών. Οι περισσότεροι μιλούν για την ίσως καλύτερη εμπειρία της ζωής τους, αλλά σίγουρα υπήρχαν και πολλές απρόβλεπτες και επικίνδυνες στιγμές. Συγκεκριμένα ο Viggo Mortensen στη σκηνή στη δεύτερη ταινία όπου πέφτει από τον γκρεμό και τον βλέπουμε να επιπλέει στο ποτάμι, στην πραγματικότητα τον πήρε το ρέμα. Ο Mortensen δήλωσε πως τα ορμητικά νερά σε συνδυασμό με το βάρος του εξοπλισμού του, παραλίγο να τον κάνουν να πνιγεί, ενώ μάλιστα για λίγη ώρα είχε χαθεί από το υπόλοιπο σετ.

Πέρα όμως από αυτό, στην πρώτη ταινία που τον βλέπουμε να πολεμά με τον Uruk Hai, Lurtz, ο ηθοποιός του πετά κατά λάθος ένα αληθινό μαχαίρι, το οποίο ο Mortensen καταφέρνει ενστικτωδώς να αποκρούσει με το σπαθί του. Φυσικά η σκηνή ήταν τόσο badass που παρέμεινε!

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Eli Wallach – The Good, the Bad and the Ugly (3 φορές!)

Μπορεί ο Clint Eastwood να ήταν ο πρωταγωνιστής του “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος”, αλλά ο Eli Wallach ήταν η ψυχή της ταινίας και μάλιστα πέρασε και αρκετά απρόβλεπτες στιγμές. Μία από αυτές ήταν όταν αντί για τη σόδα του, ήπιε το οξύ που χρησιμοποιούσε για να κάψει τις σακούλες με τα χρυσά νομίσματα και παραλίγο να πάθει δηλητηρίαση.

Σε μια άλλη σκηνή που τον έχουν δεμένο πάνω σε ένα άλογο με σκοπό να τον κρεμάσουν, ο πυροβολισμός του Eastwood τρόμαξε τόσο πολύ το ζώο, που άρχισε να τρέχει μανιωδώς για ένα μίλι. Ο Wallach είχε δεμένα χέρια και προσπάθησε να παραμείνει στη σέλα γαντζώνοντας τα πόδια του στο άλογο και γλύτωσε μια θανατηφόρα πτώση.

Τέλος, έχουμε την περίφημη σκηνή που σπάει τις χειροπέδες του με τον ερχομό του τρένου στις σιδηροδρομικές ράγες. Ο σκηνοθέτης της ταινίας ήθελε τον ίδιο τον Wallach να εκτελέσει τη σκηνή και τον διαβεβαίωσε για την ασφάλεια του. Ο Wallach όμως δεν υπολόγισε καλά τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα το τρένο να περάσει λίγα εκατοστά μακριά από το κεφάλι του.

Jason StathamThe Expendables 3

Ο Jason Statham δεν είναι μόνο badass στους ρόλους που υποδύεται, αλλά και στην πραγματική ζωή. Στους “Αναλώσιμους 3” σε μια σκηνή οδηγεί ένα φορτηγό, του οποίου όμως τα φρένα έσπασαν με αποτέλεσμα ο Statham να φύγει μαζί με το όχημα στο νερό. Ο Statham βυθίστηκε για περίπου 60 πόδια, όπου κατάφερε να απεγκλωβιστεί και παρά τις βαριές μπότες που φορούσε, το γεγονός ότι είναι επαγγελματίας δύτης τον βοήθησε να ξαναβγεί στην επιφάνεια. Μπορείτε να δείτε το βίντεο όπου έχει καταγραφθεί το συμβάν.

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Tom HanksCast Away

Ο αγαπημένος μας ηθοποιός Tom Hanks είχε επίσης μια άτυχη στιγμή στον “Ναυαγό”, όταν ένα απλό κόψιμο παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο. Η πληγή στην αρχή δεν φαινόταν για κάτι σοβαρό, αλλά στη συνέχεια μολύνθηκε με αποτέλεσμα ο ηθοποιός να έχει φρικτούς πόνους στο πόδι. Τελικά, τον εξέτασε γιατρός και του είπε πως πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στο νοσοκομείο, καθώς η μόλυνση ήταν πολύ κοντά να φτάσει στο αίμα του και να πεθάνει. Τα γυρίσματα σταμάτησαν για τρεις ολόκληρες βδομάδες, μέχρι ο Hanks να μπορέσει να συνέλθει.

κόντεψαν να πεθάνουν στα γυρίσματα

Jim Caviezel – The Passion of the Christ

Ο Jim Caviezel πέρασε όντως κατά κάποιο τρόπο τα “Πάθη του Χριστού” στην ομότιτλη ταινία. Η ταινία είχε κυρίως εξωτερικά πλάνα και ο κακός καιρός δεν ήταν σοβαρός λόγος για τον Mel Gibson να διακόψει τα γυρίσματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Caviezel να χτυπηθεί κυριολεκτικά από έναν κεραυνό και από θαύμα (τυχαίο;) να καταφέρει να επιζήσει. Ο Caviezel είχε κιόλας μιλήσει για τις πολλές κακουχίες που δέχτηκε στα γυρίσματα, όπως να μαστιγωθεί κατά λάθος κάποιες φορές στην πραγματικότητα, να του εξαρθρωθεί ο ώμος λόγω του βάρους του σταυρού, όπως επίσης να αποκτήσει μια τεράστια ουλή στην πλάτη. Τέλος, στις σκηνές που βρισκόταν πάνω στον σταυρό έπαθε πνευμονία, λόγω των καιρικών συνθηκών και τα ελάχιστα ρούχα που φορούσε.

Jackie Chan – Σε όλες του τις ταινίες!

Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο μετρ των επικίνδυνων σκηνών, Jackie Chan, ο οποίος λίγο πολύ όλοι έχετε δει τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος. Ίσως ο πιο σοβαρός του τραυματισμός ήταν στην ταινία Armour Of God, όταν ο Chan πηδάει από έναν γκρεμό και με τη βοήθεια ενός δέντρου προσγειώνεται στο έδαφος. Ενώ κατάφερε τη σκηνή με την πρώτη προσπάθεια, ένιωσε πως ήταν αρκετά γρήγορη και αποφάσισε να την εκτελέσει ξανά. Τη δεύτερη φορά όμως τα πράγματα δεν πήγαν το ίδιο καλά.

Στην δεύτερη απόπειρα ο Chan προσγειώθηκε με την πλάτη και το κεφάλι του χτύπησε σε έναν βράχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα κομμάτι κόκαλου να μπει στον εγκέφαλο του και να αρχίσει να αιμορραγεί από το αυτί. Ευτυχώς σώθηκε από την έγκαιρη επέμβαση των γιατρών. Αλλά επειδή αυτή είναι μία από τις άπειρες φορές που παραλίγο να χάσει τη ζωή του, δείτε το παρακάτω βίντεο!

About The Author

Παναγιώτης Λειβαδάρος
Τα πρωινά μπορεί να οργανώνει τις εκατοντάδες εργασίες που μπορεί να έχει ένα γραφείο, τα βράδια όμως φορά τη σούπερ μάσκα του και...
...όχι δεν βγαίνει στους δρόμους να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά το λιώνει στις ταινίες και σειρές.
Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τον κινηματογράφο και το μεγαλύτερό μου πάθος είναι να μιλάω για αυτόν. Θεωρώ πως στην τέχνη γενικά δεν χωρά η αντικειμενικότητα και πως ο καθένας βλέποντας μια ταινία ή σειρά θα εκλάβει διαφορετικά πράγματα. Ο λόγος που αποφάσισα να γράφω δημόσια για το σινεμά είναι να μοιράσω τις απόψεις μου, αλλά και να ακούσω διαφορετικές οπτικές για κάθε ταινία και να δημιουργηθεί μια όμορφη συζήτηση.

  • Αγαπημένη ταινία: V for Vendetta (καλά μαντέψατε!)
  • Αγαπημένος ηθοποιός: Christian Bale
  • Αγαπημένη τηλεοπτική σειρά: House MD
  • Αγαπημένος χαρακτήρας: V
  • Αγαπημένος Υπερήρωας: Batman (είναι σούπερ πλούσιος!)
  • Αγαπημένο βιβλίο: A Song of Ice and Fire
  • Αγαπημένος Οίκος στο Game of Thrones: Lannister
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments