Τιμωρός : Μια βιωματική εμπειρία κάθαρσης

Την δεκαετία του ενενήντα είχα προσκληθεί σε ένα σπίτι μιας φιλικής οικογένειας. Επειδή το βράδυ θα ήταν μεγάλο με αντροπαρέα είχα νοικιάσει στην τύχη μια βιντεοκασέτα VHS η οποία ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής. Ως μανιώδης σινεφίλ είχα αγοράσει ένα διαφανές υγρό το οποίο έδινε μια προσωρινή ζωή 120 λεπτών στην κασέτα για μια τελευταία προβολή. Λέω τότε στον μικρό αδερφό του φίλου μου «Πήρα μια ταινία που λέγεται Τιμωρός…λέει τίποτα φίλε ?». Εκείνος τότε μου απαντά « Ρε μα@@@κα πλάκα κάνεις ? Βγήκε το κόμιξ της Μάρβελ στο σινεμά ? Βάλτο να το δούμε!». Πρωταγωνιστής ήταν ο Ντολφ Λούγκρεν. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά – σε αυτό συνέβαλαν και οι τρεις πίτσες που φάγαμε (η μια δώρο τότε στην προμνημονιακή εποχή).

punisher

Χρόνια μετά, στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μου, σκρολάροντας στην συνδρομητική πλατφόρμα του Νέτφλιξ πέφτω πάνω στον Τιμωρό. Βλέπω μια σειρά με 2 σεζόν και βιώνοντας την «πανδημιακή απομόνωση χωρίς μοναξιά ( βλακεία της εποχής )» παίρνω τα ρίσκα μου και την ξεκινάω.

Σαν μια διαβολική σύμπτωση η σειρά ξεκινά μετά την ταινία των 90s σαν να μην πέρασε μια μέρα. Έχοντας γράψει 21 χρόνια ως ψυχολόγος στην πραγματική ζωή δεν περίμενα την ευχάριστη έκπληξη στο σύμπαν της κινηματογραφικής απόδρασης. Βίωσα την οπτικοακουστική ηδονή μιας υπερηρωικής ιστορίας διαποτισμένης με ένα ψυχοθεραπευτικό κρασί. Στα διαλείμματα της ασταμάτητης δράσης παρακολουθούμε ομαδικές συνεδρίες βετεράνων οι οποίοι αγωνίζονται να αυτοπροσδιοριστούν μέσα από μια βιώσιμη αναγέννηση.

punisher2

Πέρα από τον Φρανκ Καστλ ο οποίος είναι ένας μετα-βετεράνος υπάρχουν ισοδύναμοι εχθρικοί γοητευτικοί χαρακτήρες. Ο θυμός, η οργή, η ματαίωση, η θλίψη και το υπαρξιακό αδιέξοδο δεν είναι πια μονοπώλιο του Τιμωρού. Τα επεισόδια της σειράς θα μπορούσαν να σταθούν σαν αυτοτελείς ταινίες με μια σκληρή ρεαλιστική ποιότητα.

Το προσωπικό στοίχημα των ηρώων και των αντιηρώων είναι μετά την εκδικητική κάθαρση να πηδήξουν στο τελευταίο βαγόνι της ζωής και να παλέψουν έστω και την τελευταία στιγμή για την αγάπη προτού αυτοκαταστραφούν…

About The Author

Πολύβιος Παραράς
Ο Πολύβιος Παραράς από παιδάκι διάβαζε κόμιξ κι έβλεπε ταινίες με πάθος. Είναι ψυχολόγος στο επάγγελμα και λατρεύει τις ωραίες ιστορίες. Του αρέσει να μοιράζεται τις σκέψεις του για πράγματα που τον συγκινούν με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες κι ενδιαφέροντα.
  • Αγαπημένη ταινία : Manhunter
  • Αγαπημένος Συγγραφέας : Irvin Yalom
  • Αγαπημένος παιδικός ήρωας : Batman, X men και Sport Billy
  • Αγαπημένη σειρά : Miami Vice και Χ Files
  • Αγαπημένη ταινία : Blade Runner
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments