4 +1 ροφήματα για φθινοπωρινές και χειμερινές αναγνώσεις

Δυστυχώς, Winter is coming! Αλλά ας δούμε και τη θετική πλευρά. Μαζευόμαστε σπιτάκια μας για cocooning και έτσι αυξάνεται ο διαθέσιμος χρόνος για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και φυσικά αναγνώσεις! Ας δούμε τα ζεστά ροφήματα που θα συνοδεύουν τις αναγνώσεις μας τις κρύες ημέρες που έρχονται σιγά σιγά. Σας εύχομαι τα βιβλία που διαβάζετε να είναι τόσο συναρπαστικά (page-turners που λένε και οι αγγλοσάξωνες) ώστε το ρόφημά σας να κρυώνει πριν προλάβετε να το πιείτε.

Χωρίς αμφιβολία τα πιο δημοφιλή ροφήματα είναι ο καφές και το τσάι! Και μάλιστα με φανατικούς οπαδούς το καθένα! Εγώ δηλώνω λάτρης και των δύο και πάντα φροντίζω να έχω τα σχετικά “αποθέματα” στα ντουλάπια μου.

1. Ας ξεκινήσουμε με τον καφέ. Προσωπικά “ελληνικό” καφέ δεν πίνω, αλλά μερικοί τον προτιμούν. Βέβαια, ο όγκος του ροφήματος αλλά και οι προσλαμβάνουσες με τις οποίες τον έχουμε συνδέσει δεν τον κάνουν να ταιριάζει με ανάγνωση βιβλίου, αλλά μάλλον με εφημερίδας ή το πολύ πολύ κάποιων ανάλαφρων βιβλίων.
Το θέμα του όγκου, αλλά και του τρόπου πόσης, βγάζουν εκτός παιχνιδιού και τον εσπρέσσο, ακόμα και το διπλό. Βέβαια ο πολυσχιδής αυτός καφές μας έχει δώσει άλλα ροφήματα, πολύ πιο κατάλληλα για αναγνώσεις. Παρόλο που στην πατρίδα του τον πίνουν αποκλειστικά το πρωί, ο καπουτσίνο είναι πολύ καταλληλότερος για να συντροφεύσει τις αναγνώσεις μας. Το αφρόγαλα γλυκαίνει τη γεύση και δίνει τον απαραίτητο όγκο για να μας κρατήσει αρκετή ώρα συντροφιά. Για πιο μακρές αναγνώσεις υπάρχει και η εκδοχή του λάττε, που με το εξτρά γάλα θα μας κρατήσει περισσότερο. Βέβαια καλό είναι ο λάττε να ξεκινά καυτός, ώστε να κρατήσει ικανοποιητική θερμοκρασία μέχρι το τέλος.
Ένας πολύ δημοφιλής τύπος καφέ και από τις καλύτερες επιλογές για να συντροφεύσει την ανάγνωσή μας είναι ο φίλτρου (γνωστός και ως “γαλλικός”). Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να τον κάνουμε όσο δυνατό (ή όχι) θέλουμε και ότι γίνεται σε μεγάλη ποσότητα, επομένως μπορούμε να αναπληρώνουμε όσο συχνά τραβάει η όρεξή μας. Βέβαια να επισημάνουμε ότι καλό είναι να μη μένει με τις ώρες στην καφετιέρα, γιατί οξειδώνεται και χάνει τη γεύση του. Για όσους τις προτιμούν, υπάρχουν και καφέδες φίλτρου με διάφορες γεύσεις, αλλά οι “πουρίστες” μάλλον δεν τις συμπαθούν ιδιαίτερα. 
Για τους πιο “παραδοσιακούς” υπάρχει και ο “νες”, δηλαδή ο ζεστός στιγμιαίος καφές. Και όπως φαντάζομαι γνωρίζετε καλά, υπάρχει η ειδική διαδικασία παρασκευής (χτύπημα με κουταλάκι πριν την προσθήκη νερού) για να αποκτήσει “κρέμα” και πυκνότητα, αλλιώς δεν είναι παρά ένας (κακός) καφές φίλτρου.
 Υπάρχουν και διάφορα άλλα στιγμιαία ροφήματα καφέ, αλλά προσωπικά τα θεωρώ μόνο ως λύση ανάγκης και πρότασή μου είναι να διαβάσετε λίγο και να μάθετε να φτιάχνετε μόνοι σας τον αγαπημένο σας καφέ, θα βγείτε πολλαπλά κερδισμένοι.

2. Πάμε στο τσάι τώρα! Τεράστιο κεφάλαιο και αυτό! Να αρχίσω αντίστροφα, να πω ότι δεν θεωρώ άξια αναφοράς και πόσης τα διάφορα “έτοιμα” τσάγια (με γεύσεις ή μη) που έρχονται σε μορφή σκόνης κλπ. Μιλάμε για το κανονικό τσάι στο γνώριμο φακελάκι του ή χύμα για χρήση με τα δικά μας φίλτρα. Πάμπολλες ποικιλίες και γεύσεις (σταθερή αξία το Earl Grey) και παρασκευή σε όση ποσότητα ή δύναμη θέλουμε. Περιττό να πω πόσο ταιριάζουν τα μυθιστορήματα εποχής με το τσάι!

3. Κοντά από το τσάι τώρα έρχονται και άλλα αφεψήματα που προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στην κούπα μας. Δυναμικό come back φαίνεται να κάνουν τα αφεψήματα με κανέλα (η γνωστή στους παππούδες μας κανελάδα) και από κοντά μέντα, “τσάι” βουνού και ένα σωρό άλλα βότανα. Ισχύουν τα ίδια με το τσάι, αλλά προσωπικά θα μου επιτρέψετε να θεωρώ το γνήσιο τσάι ως τον αδιαφιλονίκητο βασιλιά των αφεψημάτων.


4. Και πάμε στο κακάο και τη σοκολάτα! Συνήθως με τον όρο κακάο αναφερόμαστε στη μίξη κακάο και νερού, ενώ με τον όρο σοκολάτα στη μίξη και γάλακτος σε διάφορα ποσοστά. Και φυσικά ειδική μνεία στην “αμαρτωλή” (ναι, για εσάς που ξεκινάτε δίαιτα από Δευτέρα το λέω) σοκολάτα βιεννουά! Δεν είναι τόσοι οι φανατικοί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας που θα τα αρνηθεί. Ίσως να μην είναι η πρώτη προτίμηση για να συντροφεύσει τις αναγνώσεις μας, αλλά παραμένει από τις απολαυστικότερες!

+1: Και κλείνουμε με ένα ρόφημα που δεν είναι ζεστό, αλλά προσωπικά προτείνω να το δοκιμάσετε, ειδικά τις βραδινές ώρες και δεν είναι άλλο από το κόκκινο κρασί. Βέβαια για να είναι επιτυχημένος ο συνδυασμός, θα πρέπει να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι και όχι ένα μπουκάλι, γιατί η ανάγνωση μάλλον θα πάει περίπατο. Και επιμένω στο κόκκινο, γιατί για το σκοπό μας πρέπει να είναι στην (διαβόητη) θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή γύρω στους 18 βαθμούς. Και φυσικά εννοούμε ένα καλό ερυθρό οίνο, δεν εννοώ απαραίτητα ακριβό, αλλά όχι και επιπέδου “χύμα”.

Καλή απόλαυση και καλές αναγνώσεις!

About The Author

Mike Ο Mike είναι ένας απλός αναγνώστης, ένας απλός περιηγητής του διαδικτύου, που καμιά φορά έχει να πει ή να γράψει ένα δυο πραγματάκια, για όποιον ενδιαφέρεται να τους αφιερώσει λίγα λεπτά από το χρόνο του. Το βασικό του χόμπυ είναι το διάβασμα και αυτό εξυπηρετεί εν πολλοίς και το άλλο μεγάλο πάθος του, την αναζήτηση της γνώσης, την οποία μοιράζεται με όποιον την αναζητά. Ίσως γι' αυτό ασχολείται τον τελευταίο καιρό και με το (διαδικτυακό) ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας την εκπομπή ExLibris. Διαβάζει τα πάντα (ή σχεδόν) από αστυνομικά και περιπέτειες μέχρι επιστημονικά και κόμικς. Ίσως πιο αγαπημένα του τα ιστορικά (όχι απαραίτητα μυθιστορήματα) και η επική φαντασία. Αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα χόμπυ του είναι περισσότερα από το χρόνο του (αφήστε την πονεμένη ιστορία που λέγεται χρήμα). Κοινός παρονομαστής, μάλλον, το παιχνίδι. Ναι, είναι παίκτης (καμία σχέση με το ομώνυμο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι)! Έχουμε και λέμε: playmobil, lego, μοντελισμός, ηλεκτρικά τρένα, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι απλά σαν απαρίθμηση. Βάλτε και τους υπολογιστές που μόνο απλό χρήστη δεν τον λες και καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά αξία χωρίς ανθρώπους να τα μοιράζεται! Γι' αυτό είναι εδώ!
  • Αγαπημένη ταινία: μάλλον το StarWars μιας και υπήρξε turningpoint για αυτόν
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Άλλο δίλημμα εδώ, δεν έχει αποφασίσει ακόμη
  • Παιδικός ήρωας: Σκρουτζ Μακ Ντακ (άνευ σχολίων!)
  • Αγαπημένο ζώο: Μοσχαράκι Wellington

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments