Οι 5 Αγαπημένες Ταινίες του Άγιου Βασίλη

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Άγιος Βασίλης δεν βλέπει χριστουγεννιάτικες ταινίες. Όχι επειδή δε θέλει, αλλά επειδή δεν προλαβαίνει. Την περίοδο των γιορτών έχει τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας που, για να χαλαρώσει, προτιμάει να αράζει στη σάουνα ή να ακούει Mozart και Vivaldi, μπροστά στο τζάκι του. Κατά τ’ άλλα είναι ίσως ο πιο θερμός φίλος του σινεμά μεταξύ των αγίων, καθώς τον υπόλοιπο χρόνο δεν έχει και πολλά να κάνει.

Taxi Driver (1976)

Είναι μακράν η αγαπημένη ταινία του Άγιου Βασίλη. Κι αυτό γιατί ταυτίζεται με τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Robert De Niro. Ο Travis είναι ένας μοναχικός τύπος και μόνο όταν κάνει κάτι μεγάλο, τον «βλέπουν» οι γύρω του. Όπως περίπου και ο Άγιος Βασίλης. Ζει μοναχός με τους ταράνδους του (τα ξωτικά είναι πολύ χαζοχαρούμενα και τα έχει βαρεθεί) και μόνο όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, τον θυμούνται οι άνθρωποι. Πόσες φορές, φορώντας μόνο τον σκούφο του, έχει αναπαραστήσει την περίφημη σκηνή μπροστά στον καθρέφτη.

The Gold Rush (1925)

Ο Άγιος Βασίλης είναι μεγάλος φαν του Charlie Chaplin και πάντα άφηνε τα καλύτερα δώρα στα έντεκα παιδιά του. Ωστόσο, έχει ένα λόγο παραπάνω να λατρεύει αυτή την ταινία, καθώς ήταν η πρώτη που είδε ever. Για αρκετά χρόνια, ο Άγιος σνόμπαρε τον νεογέννητο (τότε) κινηματογράφο, αλλά ακούγοντας συνεχώς να μιλάνε για τον Chaplin, αποφάσισε να τη δει και έκτοτε έγινε σινεφίλ.

Fargo (1996)

Νουάρ με μαύρο χιούμορ σε απέραντες χιονισμένες εκτάσεις. Πώς να μην την αγαπήσει αυτή την ταινία ο παχουλός άγιος; Τα «χο χο» εναλλάσσονται με τα «ωχ ωχ». Αν και δεν ενθουσιάστηκε με τις άλλες ταινίες των αδελφών Cohen, τούτη κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. Οι φήμες θέλουν να μιλάει αγγλικά με την προφορά της Frances McDormand, όταν θέλει να συνεννοηθεί με ξένους προμηθευτές πρώτων υλών για τα δώρα.

The Man without a Past (2002)

Ο Aki Kaurismäki είναι κατά κοινή ομολογία ο σπουδαιότερος Φινλανδός σκηνοθέτης και ο Άγιος Βασίλης τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό για τον συμπατριώτη του. Πετάει τον σκούφο του (κυριολεκτικά) για το μινιμαλιστικό στυλ και το deadpan χιούμορ του και θεωρεί ότι η εν λόγω ταινία αποτελεί το αριστούργημά του.

The Great Silence (1968)

Όταν το 1939 αποπειράθηκε να δει το Stagecoach του John Ford, ο Άγιος έπαθε σοβαρή ηλίαση και μόνο που αντίκρισε τα ερημικά τοπία της Άγριας Δύσης. Από τότε και μέχρι σήμερα αποφεύγει τα western όπως ο καλικάντζαρος τον αγιασμό. Όταν, όμως, άκουσε ότι βγήκε ένα western που εκτυλίσσεται στα χιόνια, του κίνησε την περιέργεια. Και πράγματι, το λάτρεψε.

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments