5+1 συγγραφείς που πήγαν φυλακή
Henry David Thoreau
Ο Henry David Thoreau, ο γνωστός για την λατρεία του στο περιβάλλον, πεζογράφος και ποιητής, το 1846 αρνήθηκε να πληρώσει τους φόρους του, γιατί δεν ήθελε να υποστηρίξει τον πόλεμο στο Μεξικό. Ενθάρρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο στο δοκίμιό του “Civil Disobedience”. Για την άρνησή του, πέρασε μια νύχτα στη φυλακή. Το πρωί, η θεία του Thoreau πλήρωσε τους φόρους του και αφέθηκε ελεύθερος, προς μεγάλη δυσαρέσκειά του. Πάντως η εμπειρία του στη φυλακή ήταν εποικοδομητική γι’ αυτόν και τον βοήθησε, καθώς του προσέφερε νέες προοπτικές στην εξέταση του δημόσιου βίου.
Σε ηλικία 27 ετών αποφάσισε να ζήσει στο δάσος, σε μια καλύβα που έχτισε μόνος του. Σύμφωνα με τον μέντορά του, τον συγγραφέα και φιλόσοφο Emerson, ο Thoreau “Ζούσε μόνος του και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Δεν ψήφισε ποτέ, δεν πήγε στην εκκλησία ποτέ, δεν πλήρωσε φόρους ποτέ. Δεν έφαγε ποτέ κρέας. Δεν ήπιε ποτέ κρασί και αρνιόταν τη χρήση καπνού. Παρόλο που ζούσε στη φύση δε χρησιμοποιούσε όπλο ή παγίδες ζώων. . “
Ο Martin Luther King Jr. ομολόγησε πως διάβασε πολλές φορές το δοκίμιο “Civil Disobedience” και θαύμασε τον τρόπο σκέψης του Thoreau.
Oscar Wilde
Ο θεατρικός συγγραφέας, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία. Σε μια εποχή όπου οι Άγγλοι έδειχναν τυφλή υπακοή στη θρησκεία (η οποία όριζε ολόκληρη τη ζωή τους) και που η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα, ο Wilde καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με καταναγκαστικά έργα. Στην αρχή δεν του επιτράπηκε καν να έχει στο κελί του σύνεργα γραφής. Μετά την αποφυλάκισή του, έφυγε από τη Βρετανία και δεν ξαναγύρισε ποτέ πίσω. Από τις εμπειρίες του στη φυλακή έγραψε το ποίημα “The Ballad of Reading Gaol”. Καταπτοημένος από τις συνθήκες κράτησής του, έζησε μόνο 3 χρόνια και πέθανε από μηνιγγίτιδα.
William Burroughs
Ο Burroughs, γνωστός Αμερικανός μυθιστοριογράφος , δοκιμιογράφος και ζωγράφος, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του εξαρτημένος από οπιοειδή. Το 1951 πυροβόλησε και σκότωσε τη γυναίκα του όντας μεθυσμένος, σε ένα παιχνίδι “Ρώσικης Ρουλέτας” στην Πόλη του Μεξικού. Πέρασε 13 ημέρες στη φυλακή, πριν ο αδελφός του έρθει στην Πόλη του Μεξικού και δωροδοκήσει τους δικηγόρους. Ο Burroughs αποφυλακίστηκε με εγγύηση μέχρι τη δίκη του για ανθρωποκτονία. Έπρεπε να εμφανίζεται κάθε Δευτέρα το πρωί στην φυλακή στην Πόλη του Μεξικού, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες παράνομα. Καταδικάστηκε, ερήμην, για ανθρωποκτονία σε δύο χρόνια φυλάκιση, με αναστολή.
Voltaire
Ο Γάλλος συγγραφέας του Διαφωτισμού είναι γνωστός για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της θρησκείας και του ελεύθερου εμπορίου. Ήταν ένας ειλικρινής υποστηρικτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης, παρά τους αυστηρούς νόμους λογοκρισίας και τις αυστηρές ποινές για όσους δεν συμμορφώνονταν με αυτήν. Από πολύ νωρίς, ο Βολταίρος είχε προβλήματα με τις αρχές, γιατί μέσω των έργων του επέκρινε την κυβέρνηση και την Καθολική Εκκλησία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες φυλακίσεις και εξορίες. Φέρεται να έγραψε σατυρικά στιχάκια για την αριστοκρατία, και ένα από τα γραπτά του σχετικά με τον αντιβασιλέα τον οδήγησε να φυλακιστεί στη Βαστίλλη για έντεκα μήνες. Ενώ ήταν εκεί, έγραψε το έργο του “Οιδίποδας”, η επιτυχία του οποίου εδραίωσε τη φήμη του.
Cervantes
Ο Ισπανός λογοτέχνης είχε μια περιπετειώδη ζωή. Το 1570 στρατολογήθηκε στο ισπανικό σύνταγμα πεζικού. Πήρε μέρος σε πολλές εκστρατείες, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1575, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του στην Ισπανία, η γαλέρα με την οποία έπλεε δέχθηκε επίθεση από πειρατές και ο Θερβάντες συνελήφθη και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στο Αλγέρι, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια ως δούλος. Το 1580 γύρισε στην πατρίδα του, αφού δόθηκαν στους ιδιοκτήτες του τα λύτρα που απαιτούσαν. Επιστρέφοντας στην Ισπανία, ο Θερβάντες έζησε μία ζωή αρκετά διαφορετική από αυτή που ζούσε πριν, αντιμετωπίζοντας συχνά οικονομικά προβλήματα, πριν καθιερωθεί στο χώρο της λογοτεχνίας. Τα οικονομικά του προβλήματα και οι ασυμφωνίες στους λογαριασμούς του, έγιναν η αιτία να οδηγηθεί το 1592 στη φυλακή του Κάστρο ντελ Ρίο για δύο ημέρες.
Jack London
Ο Αμερικανός συγγραφέας έγινε σοσιαλιστής σε ηλικία 20 ετών, πράγμα που, για την εποχή εκείνη – και ιδιαίτερα στην Αμερική – θεωρούνταν ακραίο.
Στα 15 χρόνια του έφυγε από το σπίτι του και πήγε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου μπλέχτηκε με κάποιους “πειρατές στρειδιών” και είχε πολλές περιπέτειες με την αστυνομία. Όταν ξαναγύρισε στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξε πολλά επαγγέλματα: ανθρακωρύχος, ακτοφύλακας, δημοσιογράφος κ.τ.λ. Δικάστηκε και πήγε φυλακή για… Αλητεία. Ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο του “The Road” για τη δίκη του: “The bailiff said, ‘Vagrancy, your honor,’ and I began to talk. But the judge began talking at the same time, and he said, “Thirty days.” I started to protest, but at that moment his honor was calling the name of the next hobo on the list. His honor paused long enough to say to me, ‘Shut up!’”