Their Finest : ο Βρετανικός Κινηματογράφος “στην καλύτερη στιγμή του”

their-finest

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Lissa Evans , η καινούρια ταινία της Lone Scherfig (One Day, An Education) είναι η ιστορία μιας γυναίκας στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στην Αγγλία, που λόγω του πολέμου, της δίνεται η ευκαιρία να αναλάβει θέση σεναριογράφου για μια μεγάλη κινηματογραφική ταινία της εποχής.

Η κινηματογραφική βιομηχανία σαν προπαγανδιστικό μέσο εμψύχωσης του στρατού και του λαού γενικότερα, η καθημερινότητα του πολέμου για τον άμαχο πληθυσμό και φυσικά  η θέση της γυναίκας σε μια κοινωνία που μέρα με τη μέρα άλλαζε, είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα και καλογυρισμένη ταινία που μας ήρθε φέτος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασικός κορμός της ιστορίας είναι η ένταξη της πρωταγωνίστριας στο ανδροκρατούμενο συγγραφικό team και το (αναμενόμενο) ειδύλλιο που προκύπτει, αλλά η ταινία δεν περιορίζεται εκεί.   Με έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις των συντελεστών, βλέπουμε πώς “στηνόταν” μια ταινία, από τη σύλληψη της ιστορίας – στην συγκεκριμένη περίπτωση “based on a true story” – μέχρι και το τελικό γύρισμα, με όλες τις παρεμβάσεις των παραγωγών και του κράτους, τις παραξενιές και τα απρόβλεπτα, που εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης είναι πολλά.

their-finest

Μέσα από πολλές αξιοπρόσεκτες ερμηνείες (Gemma Arterton, Bill Nighy) και έναν ιδιαίτερο και ταιριαστό τρόπο αφήγησης , η ίδια η ταινία πιστεύω αποτελεί ένα φόρο τιμής στον κινηματογράφο της εποχής, όχι με την έννοια της νοσταλγίας (που έχουμε υπερ-εκτεθεί το τελευταίο διάστημα) αλλά πραγματικά με αγάπη προς το μέσο, αποτυπώνοντας την χαρά της δημιουργίας ενός έργου που μιλάει στην ψυχή των θεατών. Μέσα στα δύσκολα χρόνια του πολέμου ο κινηματογράφος εξιδανικεύει την πραγματικότητα, με πρωταρχικό στόχο φυσικά να εμψυχώσει τους στρατιώτες, αλλά παράλληλα να δώσει και την ελπίδα σε κάθε άνθρωπο ότι η ζωή συνεχίζεται, και προχωράει.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες εποχής να τη δείτε. Αν σας αρέσουν οι ταινίες που μιλούν για το σινεμά να τη δείτε. Βασικά όπως και να έχει, να τη δείτε, είναι μια ταινία που αξίζει το χρόνο σας.

About The Author

Γιώργος Βορριάς O αρχισυντάκτης του Spoileralert.gr τα τελευταία 25 χρόνια κυκλοφορεί ανάμεσά μας με μια κάμερα, μαζεύοντας υλικό για μοντάζ. Από το 2006 άρχισε να ανεβάζει βίντεο και στο YouTube με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα...
Tο SpoilerAlert.gr το ξεκίνησε διστακτικά, γιατί δεν περίμενε να το βλέπουν ούτε οι φίλοι του, και φοβόταν πως θα βαριόταν γρήγορα.
Αρκετά χρόνια, και 350+ βίντεο αργότερα, μάλλον βγήκε λάθος, τουλάχιστον στο δεύτερο :p Έχει φτιάξει το κανάλι, τη σελίδα, κάνει το Pop-Corn Maniac, και μοντάρει Επεισοδιακούς, Καρικατούρες και διάφορα Specials.
  • Αγαπημένη ταινία: Έχει αναφέρει ήδη 50 στα βίντεο του, αλλά μάλλον ξεχωρίζει το "The Fountain"
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δεν είναι πολύ διαβαστερός, αλλά τα βιβλία του George Orwell τα χει λιώσει.
  • Παιδικός (και παντοτινός) Σούπερ- ήρωας: Al Bundy
  • Αγαπημένο ζώοΙπποπόταμος. H ενσάρκωση του "Zero Fucks Given"
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments