Venom – review

Από τη στιγμή που σταμάτησε το δημοσιογραφικό εμπάργκο για το Venom, οι κριτικές που δημοσιεύτηκαν από το μεγαλύτερο μέρος του ξένου τύπου δεν είναι και πολύ κολακευτικές. Το Rotten Tomatoes έδωσε στην ταινία 27% και το Metascore 33. Είναι όμως το Venom μια τόσο άσχημη ταινία;


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον χαρακτήρα του Vemon τον γνωρίσαμε πρώτη φορά στο  τρίτο μέρος της τριλογίας Spiderman του Sam Raimi. Η ταινία αυτή για πολλούς λόγους δεν λειτούργησε. Ένας κύριος λόγος είναι ότι σε μια δίωρη ταινία ο κεντρικός χαρακτήρας είχε να αντιμετωπίσει 3 βασικούς αντιπάλους. Ένας από αυτούς ήταν ο Venom και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο χαρακτήρας του δεν κατάφερε να αναπτυχθεί σωστά. Παρόλο που η ιδέα να υπάρξει μια ταινία για τον Venom υπήρχε εδώ και μια δεκαετία, ένα στούντιο δύσκολα θα προχωρούσε στην – αρκετά ριψοκίνδυνη – παραγωγή ενός origin story, καθώς το είδος αυτό δεν είχε τόση μεγάλη απήχηση στο κοινό τότε. Αυτό βέβαια στη σημερινή εποχή έχει αλλάξει τελείως και χαρακτήρες όχι και τόσο γνωστοί  έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Έτσι φέτος έχουμε την πρώτη ταινία με πρωταγωνιστή τον Venom.

Η ταινία ξεκινάει με τον Carlton Drake – ιδρυτή της εταιρίας Life, ο οποίος έχει ανακαλύψει κάποιους εξωγήινους οργανισμούς, τους οποίους και φέρνει στη γη για πειράματα. Ο σκοπός των πειραμάτων αυτών, είναι ο συνδυασμός των παράσιτων οργανισμών με τον άνθρωπο, ώστε να να επιτρέψουν την επιβίωσή μας σε εξωγήινους προορισμούς. Για να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιό του, ο Carlton θα αρχίσει τις δοκιμές σε φτωχούς και άπορους ανθρώπους, που χωρίς να το γνωρίζουν, υπογράφουν τον θάνατό τους, παίρνοντας μέρος σε αυτά τα πειράματα.

Όμως μια από τους βασικούς επιστήμονες της ομάδας πίσω από αυτά τα απάνθρωπα πειράματα, δεν θα αντέξει το μέγεθος της ανθρώπινης καταστροφής στο όνομα της επιστήμης και θα αναζητήσει τον Eddie Brock, έναν δημοσιογράφο, ώστε να την βοηθήσει να σταματήσουν τις πράξεις του Carlton. Ο Eddie φαντάζει ο ιδανικός άνθρωπος, καθώς έχει μόλις απολυθεί από τη δουλειά του λόγω μιας συνέντευξης στην οποία κατηγόρησε τον Carlton και την εταιρία του για ύποπτες ενέργειες, χωρίς να μπορεί να το αποδείξει. Με αυτή την αφορμή λοιπόν ο Eddie θα έρθει σε επαφή με τους εξωγήινους οργανισμούς, για να μεταλλαχτεί στο γνωστό αντι-ήρωα της ιστορίας.

Σε αυτή τη ταινία, ο Venom είναι ένας οργανισμός που ζει παρασιτικά με τον Eddie, αλλά διατηρεί τις δικές του ορμές, τις δικές του επιθυμίες και έχει τη δικιά του φωνή και συνείδηση. Και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία της ταινίας. Ο Tom Hardy είναι ο ιδανικός ηθοποιός για να ενσαρκώσει αυτούς τους δύο ρόλους και είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστούμε αυτή την ταινία με κάποιον άλλο στη θέση του πρωταγωνιστή. Ενώ το υπόλοιπο καστ στέκεται επάξια στους ρόλους που του ανατέθηκε, ο μόνος που ήταν λίγο πιο αδύναμος ερμηνευτικά ήταν ο Riz Ahmed, που υποδύεται τον Carlton Drake.

Το σενάριο έχει όλα όσα περιμένει να δει κάποιος από μια ταινία του είδους.  Σίγουρα οι χαρακτήρες και οι μεταξύ τους σχέσεις θα μπορούσαν  να έχουν αναπτυχθεί καλύτερα. Η Anne Weying, η αρραβωνιαστικιά του Eddie, για παράδειγμα, ήταν λίγο σαν ένα δεκανίκι για τους σεναριογράφους ώστε να πηγαίνει ο πρωταγωνιστής και η εξέλιξη της ιστορίας από το σημείο Α στο σημείο Β και ουσιαστική χημεία μεταξύ τους δεν υπήρξε σε κανένα σημείο της ταινίας. Παρόλα τα μικρά προβλήματα στο σενάριο, η σκηνοθεσία του Ruben Fleischer (σκηνοθέτη του Zombieland) ήταν αρκετά ικανοποιητική και ανέδειξε ωραία τις σκηνές δράσεις, οι οποίες είναι καλά κατανεμημένες, χωρίς να κουράζουν. Επίσης η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας, Matthew Libatique, (υπεύθυνου για τα Black Swan, Requiem for a Dream και The Fountain) είναι μια φρέσκια νότα στο generic φωτογραφικό ύφος των ταινιών της Marvel που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, να προσθέσω ότι πολλοί κριτικοί παρομοίασαν το Venom με παλιότερες ταινίες του είδους, κάτι που κάθε άλλο πάρα αρνητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Γιατί, ειδικά μετά την επιτυχία των πρώτων ταινιών της Marvel, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου κάθε νέα της ταινία έχει αρκετά παρόμοιο ύφος με τις προηγούμενες, παρόλο που οι συντελεστές διαφέρουν. Επίσης, αρνητικό θεωρώ το γεγονός ότι πλέον για να παρακολουθήσεις άνετα ένα καλοκαιρινό μπλοκμπάστερ του κινηματογραφικού αυτού σύμπαντος, απαιτεί να έχεις γνώση από τουλάχιστον τέσσερις με πέντε προηγούμενες ανεξάρτητες ταινίες. Άρα το να μπεις σε μια κινηματογραφική αίθουσα για 2 ώρες και να δεις μια ταινία με μια βασική ιστορία, ωραίες ερμηνείες, πολύ καλά CGI και χωρίς τα παραπάνω προβλήματα, είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίζουμε.

Εν κατακλείδι, είναι το Venom μια υπέροχη ταινία; Όχι, αλλά δεν είναι και η  αποτυχία που ο περισσότερος ξένος τύπος γράφει τις τελευταίες μέρες. Γι’ αυτό μην αφήσετε να σας επηρεάσουν οι αρνητικές κριτικές που έχει λάβει μέχρι στιγμής και δώστε μια ευκαιρία σε αυτή την αρκετά διασκεδαστική ταινία, που δεν παίρνει ούτε λεπτό στα σοβαρά τον εαυτό της και πολύ καλά κάνει.

Βαθμολογία: 3/5About The Author

Νικήτας Ηλιόπουλος Ο Νικήτας γεννήθηκε στην Αθήνα και τώρα σπουδάζει Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες. Του αρέσουν οι ταινίες υπερβολικά πολύ και προτιμά τόσο τον αμερικανικό όσο και τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, γιατί όταν μια ταινία είναι καλή δεν την περιορίζουν τα σύνορα. Γνώρισε το θέατρο από μικρός και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Αγαπάει το διεθνές θέατρο αλλά και τις αρχαίες τραγωδίες. Πιστεύει ότι, αν ο σκηνοθέτης έχει μεράκι τότε μπορούν να γίνουν θαύματα. "If you only read the books that everyone else is reading then you can only think what everyone else is thinking" είναι η φράση που έχει μείνει από τα βιβλία που έχει διαβάσει. Το διάβασμα είναι τρόπος ζωής. Από κλασσική μέχρι και παγκόσμια λογοτεχνία (έκτος απο τα βιβλία της σχολής βέβαια) το διάβασμα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ημέρας του. Συνεργάστηκε πρόσφατα με το SpoilerAlert.gr και ευελπιστεί για την καλύτερη δυνατή συνεργασία.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments