5 Καλοκαιρινά Αναγνώσματα

Μπήκε το καλοκαίρι και, ως συνηθίζεται, το ίντερνετ κατακλύζεται με προτάσεις για διάβασμα στην παραλία ή στο μπαλκόνι. Ορίστε, λοιπόν, τρία βιβλία και δύο κόμικς ιδανικά για την εποχή αυτή.

camilleri

Το σχήμα του νερού του Andrea Camilleri

Βιγκάτα, μια παραθαλάσσια πόλη της Σικελίας, ένα σκηνικό συνηθισμένο στις δολοφονίες. Όταν στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο όπου συχνάζουν πόρνες και βαποράκια, ανακαλύπτεται νεκρός (από καρδιακή προσβολή) ένας επιφανής πολιτικός, ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο διαισθάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Με διακριτική ειρωνεία, ο Camilleri γράφει ένα πρωτότυπο βιβλίο μυστηρίου για το λίκνο της Μαφίας, διεφθαρμένους πολιτικούς και μακαρονάδες με θαλασσινά.

gaiman

Το βιβλίο του νεκροταφείου του Neil Gaiman

Ένα μωρό που μόλις έχει αρχίσει να περπατάει, γλυτώνει από τους φονιάδες της οικογένειάς του και βρίσκει καταφύγιο στο κοντινό νεκροταφείο. Εκεί, θα το υιοθετήσουν οι κάτοικοί του, πλάσματα της ομίχλης και της νύχτας. Μεγαλώνοντας, θ’ αρχίσει να αναρωτιέται για τον έξω κόσμο και τις καταβολές του. Σε αυτή τη μοντέρνα, ευφάνταστη εκδοχή του Βιβλίου της Ζούγκλας ο Neil Gaiman προσφέρει στον αναγνώστη λιγότερα απ’ όσα χρειάζεται, αλλά με τέτοια δεξιοτεχνία που η φαντασία ξεδιπλώνεται και γεμίζει με άνεση το κενό.

1280

Χίλιες διακόσιες ογδόντα μαύρες ψυχές του Jim Thompson

Ο Νικ Κόρεϋ είναι ο σερίφης μιας μικρής κομητείας του Αμερικανικού Νότου. Τα έχει όλα τακτοποιημένα. Παίρνει το μισθό του χωρίς να χολοσκάει ιδιαίτερα, η γυναίκα του, παρότι στρίγκλα, μαγειρεύει ωραία και όσο να ‘ναι έχει πέραση στο αντίθετο φύλο. Μόνο που έρχονται εκλογές σε λίγο καιρό και ο αντίπαλος υποψήφιος φαίνεται πολύ ικανότερος, ένα πρόβλημα που πρέπει να τακτοποιηθεί. Ένα αριστουργηματικό hardboiled βιβλίο το οποίο, μέσα από τα λόγια του αναξιόπιστου αφηγητή του, καταδύεται με συγκλονιστική απλότητα στα βάθη της ανθρώπινης κακίας.

HARDRROCK

Hard Rock: School, Drugs & Rock n’ Roll του Tasmar

Ο Μάρκος είναι ένας έφηβος που ζει στη Σύρο. Ωραίος ο φραπές στο λιμάνι, ωραίο και το τζαμάρισμα με την μπάντα, αλλά νιώθει εγκλωβισμένος στο νησί. Η πίεση των Πανελληνίων, τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, τον πνίγουν. Όλα αυτά ο Tasmar τα παρουσιάζει με χαβαλετζίδικη διάθεση, χωρίς να σημαίνει ότι ο καθένας δε βρίσκει στον Μάρκο και την παρέα του κάτι από τη δική του εφηβεία. Ένας χορταστικός, δροσερός τόμος.

tsalakomeni

Η τσαλακωμένη ουρά των Σταύρου Κιουτσιούκη και Έφης Θεοδωροπούλου

Ένα παλιό ημερολόγιο, μια αγέλη αλεπούδων και ένας αναπάντεχος τρόπος ταξιδιού στον χρόνο είναι τα βασικά συστατικά αυτού του όμορφου και πρωτότυπου κόμικ. Ο Κιουτσιούκης γράφει μια αλλόκοτη, γλυκιά ιστορία αγάπης και η Θεοδωροπούλου τη φέρνει στη ζωή με γραμμές εύθραυστες και αέρινες. Και όπως μας προειδοποιούν από την πρώτη κιόλας σελίδα: «το μεγαλύτερο λάθος απ’ όλα… είναι να βυθίζεις τα δάχτυλα του ποδιού σου στην άμμο της παραλίας…»

About The Author

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments