Συλλογές Διηγημάτων που Αξίζουν την Προσοχή σας

Πολλές μικρές ιστορίες μαζί: ό,τι πρέπει για διάβασμα στα γρήγορα, όταν δεν έχουμε χρόνο ή όρεξη για επικών διαστάσεων μυθιστορήματα, όταν είμαστε στο μετρό, στην ουρά της τράπεζας, στην παραλία ή όταν τρώμε βιαστικά το πρωινό μας. Γι’αυτό κι εμείς σας ετοιμάσαμε μια χορταστική λίστα με συλλογές διηγημάτων!

Ο άχρηστος πλανήτης και άλλα σοβιετικά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας (συλλογικό) (Γιώργος Τρου)

Συλλογές Διηγημάτων Μια ανθολογία αφιερωμένη στο σοβιετικό sci-fi, με επιστήμονες που επιχειρούν να καταστρέψουν κάθε επικίνδυνο μικρόβιο και ρομπότ που μεταβάλλουν τον προγραμματισμό τους. Ανάμεσα στους συγγραφείς βρίσκουμε κορυφαία ονόματα, όπως τους αδελφούς Strugatsky,γνωστούς για το εκπληκτικό Πικνίκ δίπλα στον Δρόμο, την πολυγραφότατη Olga Larionova και το γνωστό δίδυμο Parnov-Yemtsev. Ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα, ιδανικό για τους φαν του είδους και όχι μόνο.

.

“Η αντίπερα όχθη” του Julio Cortazar (Sweet Jane Eyre)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΗ συλλογή αυτή περιλαμβάνει δεκατρία αυτοτελή κείμενα γραμμένα από το 1937 μέχρι το 1945 και χωρισμένα σε τρεις θεματικές ενότητες. Όλες οι ιστορίες είναι δομημένες με τις χαρακτηριστικές συγγραφικές αρετές του Cortazar, όπου το φανταστικό συναντά το μαγικό ρεαλισμό και την ειρωνεία. Είναι τόσο ρέουσα και καλαίσθητη η πρόζα του Cortazar που ακόμα και τα λιγότερο αγαπημένα μου διηγήματα τελικά κατάφεραν να μου αφήσουν το στίγμα τους.
Από το ιδιαίτερο σχήμα του βιβλίου μέχρι τις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο, όλα είναι προσεγμένα και πολύ κοντά στο πνεύμα που αποπνέουν τα διηγήματα. Σίγουρα αξίζει την προσοχή των αναγνωστών και θεωρώ ότι είναι το κατάλληλο πρώτο βήμα στον κόσμο του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη.

.

“Οι Ευνοούμενοι Του Μίδα” του Jack London (spirou)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΣτις έξι νουβέλες της συλλογής (γραμμένες κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα) διαβάζουμε τις ιστορίες ανθρώπων που δυσκολεύονται πολύ να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους, παλεύουν με τη φτώχεια και την αδικία, ώσπου καταλήγουν απελπισμένοι να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Με γλώσσα απλή και ύφος κάθε άλλο παρά διδακτικό, ο Jack London μας εκφράζει τις απόψεις του περί πάλης των τάξεων, μιας και είναι ολοφάνερο ότι ο ίδιος ο συγγραφέας είχε πολλές παρόμοιες προσωπικές εμπειρίες και από αυτές άντλησε την έμπνευσή του.

.

“Τα γενέθλια του κόσμου και άλλες ιστορίες” της Ursula K. Le Guin (Αλέξανδρος Ζ.)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΑν σας άρεσε το Αριστερό Χέρι του Σκότους της Ursula K. Le Guin, αυτή η συλλογή είναι για σας.
Αν σας αρέσει το Star Trek αυτή η συλλογή είναι για σας.
Αν θέλετε να διαβάσετε για άλλα κοινωνικά συστήματα σε άλλους πλανήτες, όπως σε έναν όπου οι γυναίκες έχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία, ενώ ρίχνουν τους άνδρες στην αρένα ή σε έναν άλλο όπου ο άνθρωπος αλλάζει φύλο ανά χρονικά διαστήματα  ή αν θέλετε να διαβάσετε για γάμους μεταξύ τεσσάρων ανθρώπων, αυτό το βιβλίο είναι για σας.
Σε αυτή τη συλλογή η Le Guin σπάει όλα τα κοινωνικά ταμπού με την απολαυστική της γραφή. Μακάρι να είχε γράψει και κάποιο επεισόδιο για το Star Trek…

.

“ΜεταΠοίηση” του Δημοσθένη Παπαμάρκου (Γιώργος Τρου)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΟ Δημοσθένης Παπαμάρκος έγινε ευρύτερα γνωστός με το αριστουργηματικό Γκιακ, αλλά λίγα χρόνια νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει μια άλλη συλλογή του. Η ΜεταΠοίηση παρουσιάζει μεγαλύτερο θεματολογικό και χρονολογικό πλαίσιο, καθώς οι ιστορίες εκτείνονται από το φανταστικό μέχρι το ρεαλιστικό και από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Πάντα όμως με δυνατή γλώσσα, ελλειπτική αφήγηση και σεναριακή πρωτοτυπία.

.

“Μια μέρα απ’ τη ζωή ενός αμερικανού δημοσιογράφου στα 2889 και Ο αιώνιος Αδάμ” του Ιούλιου Βερν (Γιώργος Βορριάς)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΟι περισσότεροι έχουν ακούσει για τον Ιούλιο Βερν σαν “πατέρα” της επιστημονικής φαντασίας, μιας και ήταν πρωτοπόρος στα μυθιστορήματα που περιέγραφαν το απότερο μέλλον, με αναλυτικές περιγραφές βασισμένες στο όραμά του για το μέλλον της ανθρωπότητας – συχνά μάλιστα τον αποκαλούν “προφήτη” για την ακρίβεια με την οποία προέβλεψε εφευρέσεις όπως το υποβρύχιο και την προσελήνωση. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί όμως είναι ότι ένα από τα πλέον “προφητικά” του κείμενα είναι το διήγημα “Η Μέρα ενός αμερικανού δημοσιογράφου στα 2889”. Γράφτηκε στα 1889 και πραγματικά περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια την σημερινή εποχή των mass media ακόμη και το internet – μέσα απο τη ματία του οραματιστή του 19ου αιώνα φυσικά.
Το δευτερο διήγημα αυτής της συλλογής, “Ο Αιώνιος Αδάμ” είναι πιο φιλοσοφικό και έχει να κάνει με την αντίλιψη της κυκλικής ροής της ιστορίας. Πολύ ενδιαφέρον, και γραμμένο με τον γνωστό συναρπαστικό τρόπο του Βερν, αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

.

“Smoke and mirrors” του Neil Gaiman (Χρήστος Καραντωνίου)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΜια εξαιρετική συλλογή ιστοριών και ποιημάτων του Neil Gaiman. Το βιβλίο είναι χορταστικό και γεμάτο ποικιλία, τόσο στα είδη των ιστοριών που περιέχει, όσο και στα συναισθήματα που προκαλούν (και τα ποιήματα δεν είναι άσχημα, αλλά ούτε και εντυπωσιακά). Οι ιστορίες είναι άλλοτε γεμάτες χιούμορ και φαντασία και άλλοτε γεμάτες φρίκη και τρόμο. Χωρίς να μπορώ άνετα να ξεχωρίσω εύκολα κάποιες, θα αναφερθώ σε μερικές που με εντυπωσίασαν λίγο περισσότερο:
Babycakes: μια μέρα όλα τα ζώα εξαφανίζονται από τη Γη, αλλά οι άνθρωποι τη βολεύουν, αφού αρχίζουν να καταναλώνουν μωρά, μιας και είναι και αυτά ανυπεράσπιστα και νόστιμα.
The Wedding Present: μια γυναίκα ζει καλή ζωή, αλλά βλέπει μια εναλλακτική και απαίσια πραγματικότητα μέσα από ένα γαμήλιο δώρο που δέχτηκε.
The Price: μια ιστορία για γάτες, δαίμονες και την οικογένεια (αλλά όχι για όλη την οικογένεια). Η ιστορία έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή “Οι στάχτες της ψυχής μας” (εκδ. Οξύ).
Snow, Glass, Apples: το γνωστό παραμύθι της Χιονάτης, αλλά από την πλευρά της μητριάς. Σε αυτήν την εκδοχή η μητριά είναι μια νέα και φιλότιμη γυναίκα, η Χιονάτη είναι βαμπίρ και ο πρίγκιπας νεκρόφιλος. Το τέλος του παραμυθιού είναι αναμενόμενο, μα το μούδιασμα που αφήνει στον αναγνώστη κρατάει για μέρες.

.

Jesus’ son – Denis Johnson (Αλέξανδρος Ζ.)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΤα διηγήματα της συλλογής συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους, αφού όλα περιγραφούν τη ζωή μιας παρέας ναρκομανών. Η αφήγηση γίνεται από έναν από αυτούς, βάζοντάς μας στον αμερικάνικο τρόπο ζωής του περιθωρίου. Ξεκινάει από το καταπληκτικό διήγημα “Car Crash While Hitchhiking”, στο οποίο ήδη συνειδητοποιούμε το χαοτικό τρόπο σκέψης του κεντρικού χαρακτήρα και της μη υγιούς κατάστασης του μυαλού του. Όλα περιγράφονται μέσα από τις υπέρ-ευαίσθητες αισθήσεις του, σε τέτοιο βαθμό όπου βιώνει καταστάσεις που δεν έχουν γίνει ακόμα.

Ο τίτλος είναι μάλιστα παρμένος από το τραγούδι “Heroin” των Velvet Underground. Οι μεταφορές, οι παρομοιώσεις και οι κοφτές προτάσεις είναι αυτές που απογειώνουν τις ιστορίες. Είναι κρίμα που δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στην ελληνική γλώσσα.

.

“Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια” του Ανδρέα Μήτσου (Γιώργος Τρου)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΜέσα από ιστορίες για εραστές που μασουλάνε λουλούδια και θείες που κακαρίζουν σαν κότες όταν αγχώνονται, ο Ανδρέας Μήτσου μιλάει για τον έρωτα, το μίσος και τον θάνατο, τη λύπη και τη χαρά που πηγάζουν από αυτά. Ο απέριττος λόγος του προσδίδει την απαιτούμενη αφαιρετικότητα και αμεσότητα. Ίσως πρόκειται για μία ελαφρώς άνιση συλλογή, αλλά που αξίζει να διαβαστεί για το βάθος των συναισθημάτων και την άνεση με την οποία τα περιγράφει.

.

“Εργοστάσιο εφιαλτών” του Thomas Ligotti (Αλέξανδρος Ζ.)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΑν θέλετε να τρομάξετε, να βυθιστείτε σε σκέψεις παράνοιας και να κοιτάτε πίσω από την πλάτη σας, τότε ο Thomas Ligotti είναι για σας. Θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα από διαφορετική γωνία. Θα αρχίσετε να αναρωτιέστε για το τι κρύβεται πίσω από την αποκαλούμενη “καθημερινή” ζωή. Τα διηγήματα της συλλογής “Teatro Grottesco” χωρίζονται για μένα στις κατηγορίες:
1) Urban horror: Δηλαδή τρόμος στο περιβάλλον της οικογένειας, γείτονες, στην πόλη, κτλ.
2) Office horror: Δηλαδή τρόμος στο χώρο εργασίας μας (κάτι που δεν διαβάζω συχνά στον τρόμο).
3) Δημιουργικός τρόμος: Εδώ περισσότερο ο τρόμος έχει σχέση με τον ίδιο το συγγραφέα του και την υπαρξιακή ανησυχία του γύρω από τη δημιουργικότητά.

.

“Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα;” της Γιούλης Αναστασοπούλου (Αλέξανδρος Ζ.)

Συλλογές Διηγημάτων

Άλλη μια συλλογή που θα σας κάνει να προβληματιστείτε για την καθημερινή ζωή είναι το “Τι συμβαίνει με τα βατόμουρα”. Εδώ η Γιούλη γράφει διηγήματα που συνδέονται μεταξύ τους, μιας και βρίσκονται στον ίδιο κόσμο.  Ένας κόσμος που εξαρτιέται από ένα γρανάζι, το οποίο γυρίζει για τους κατοίκους του μέχρι να σταματήσει κάποια στιγμή και να φέρει τα πάνω κάτω. Σουρεαλιστικές ιστορίες με χαρακτήρες της διπλανής πόρτας, όπως θα έλεγε κανείς. Παρόλο που είναι μακρινός, αυτός ο δυστοπικός τόπος θα σας θυμίσει πολύ τη σύγχρονη Ελλάδα.

.

“Ξένος μες στον γάμο” του Emir Kusturica (Sweet Jane Eyre)

Συλλογές Διηγημάτων

Έξι διηγήματα στα οποία ο Kusturica, συνδυάζοντας το ρεαλιστικό με το ονειρικό στοιχείο, φτιάχνει έναν κατά δικό του μαγικό ρεαλισμό, εντελώς διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής στην σύγχρονη λογοτεχνία. Ο έρωτας συναντά τον πόλεμο και ο γονικός θαυμασμός κατακερματίζεται μέσα σε μια απλή συνειδητοποίηση. Εικόνες καθημερινές, που ο συγγραφέας τυλίγει γύρω από έφηβους πρωταγωνιστές σε μια κρίσιμη για την Γιουγκοσλαβία χρονική περίοδο.

Θεωρώ δεδομένο ότι όποιος έχει μαγευτεί από τα πλάνα του, θα μαγευτεί και από τα γραπτά του. Όποιος πάλι δεν τον γνωρίζει ως σκηνοθέτη, πράγμα ανεπίτρεπτο, ίσως δεν θα ενθουσιαστεί με τον Ξένο τόσο όσο εγώ.

.

“Σκοτάδι Βαθύ δίχως άστρα” του Stephen King (spirou)

Συλλογές ΔιηγημάτωνΤέσσερις ιστορίες γεμάτες βαθύ τρόμο, διαφορετικές από τις συνηθισμένες ιστορίες με τέρατα του Stephen King. Εδώ οι άνθρωποι παλεύουν με τους εαυτούς τους, με τα συναισθήματά τους, με τις πιο βαθιές και σκοτεινές σκέψεις τους ή με άλλους ανθρώπους. Αν ο τρόμος είναι το λογοτεχνικό είδος της αρεσκείας σας, διαβάστε το άμεσα! Αν δεν αγαπάτε τα βιβλία τρόμου, τότε αυτή η συλλογή ίσως και να σας αλλάξει τη γνώμη.

About The Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments